Rike spaart ‘saai’ speelgoed. ‘Met het aapje van de rommelmarkt is het allemaal begonnen’

Interview
Rike Platenkamp (72) heeft 8500 verschillende drukpoppetjes, misschien wel de grootste collectie ter wereld. ‘In de loop der tijd hebben de poppetjes een hele ontwikkeling doorgemaakt, dat vind ik leuk om te zien.’
Wisanne de Reus Wisanne de Reus
vrijdag 5 april 2024 om 01:33
Rike Platenkamp: 'De poppetjes hebben in de loop der tijd een hele ontwikkeling doorgemaakt.'
Rike Platenkamp: 'De poppetjes hebben in de loop der tijd een hele ontwikkeling doorgemaakt.' beeld Rikkert Harink

Van postzegels tot thee-lepeltjes en van barbies tot modeltreintjes. In deze rubriek vertellen verzamelaars over hun bijzondere collectie. Vandaag vertelt Rike Platenkamp. 

Wat verzamelt u?

‘Ik spaar drukpoppetjes. Dat zijn poppetjes op een basis die bij het indrukken van de knop aan de onderkant omvallen. De Zwitser Walther Kourt Walss heeft in 1932 het eerste drukpoppetje ontwikkeld. Hij bedacht de merknaam Wakouwa, samengesteld aan de hand van de eerste letters van zijn namen. In Frankrijk heten drukpoppetjes nog altijd Wakouwa’s. 

Een paar van zijn drukpoppetjes stuurde Walss naar een vriend in Engeland die eigenaar was van een speelgoedwinkel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de productie van drukpoppetjes stil te liggen. Maar na de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Reginald Kooij: 'Gisteren zat ik rillend op een bankje in het park.'

Reginald leeft op straat: 'Bitter ben ik niet maar mijn kop is zo moe. Ik mis een veilige plek'

Reginald Kooij is dakloos en leeft op straat. ‘Afgelopen dagen regende het constant. Ik ben nu nog verkleumd en mijn telefoon is uitgevallen.’ Toch heeft hij plannen voor de toekomst.

In het Duitse leger verloor Peters vader zijn benen. 'Het betekende honger voor ons gezin'

De vader van Peter Gaiser uit Kaapstad vocht tijdens de oorlog noodgedwongen in het Duitse leger. In Rusland verloor hij zijn benen als gevolg van bevriezing. Eenmaal thuis vond hij geen werk. 'Dat betekende honger.'

 ‘Een maand is te overzien én het is lang genoeg om een begin te maken aan nieuwe gewoontes', zegt Jan Bruin.

Je wil minder op telefoon zitten, maar dat lukt niet. Wat kun je daaraan doen?

‘Mei Socialvrij’ wil Nederlanders helpen hun smartphoneverslaving aan te pakken. Het is de ‘Dry January’ voor je socialemediagebruik. ‘Simpele tips als: leg je telefoon in een la, werkten voor mij echt niet.’

Om te kunnen gamen heeft Leonie een aangepaste controller. Ze kan alleen spelen als de thuiszorg haar helpt bij het installeren.

Gamen met een beperking: op het scherm ga je net zo hard als je tegenstanders

Juist voor mensen met een fysieke beperking biedt gamen een wereld van onbegrensde mogelijkheden. Met een aangepaste controller gamen zij net zo fanatiek als ieder ander. Bedrijven beginnen hier een markt in te zien.

Stefan en Karin Lange: 'Ergens was daar altijd een connectie met God en Zijn genade. Ook al voelden wij zelf ons alleen en verlaten.'

Zij koos voor een ander, maar na hun scheiding trouwen Stefan en Karin opnieuw met elkaar

Stefan en Karin Lange wisten dat ze voor elkaar bestemd waren, zélfs toen ze gescheiden waren. ‘Ik zakte van pure ellende letterlijk kotsend langs de keukenkastjes naar de vloer.’ In 2007 trouwden ze opnieuw met elkaar.

Albert Wieringa woont boven het Oranjemuseum in Groningen. 'Van het onderhuis hebben we deels een museum gemaakt.'

Deze verzamelaar spaart alles over het koningshuis: 'Het aantal items moet in de duizenden lopen'

In zijn Gronings Oranjemuseum heeft Albert Wierenga (64) uit Groningen zijn verzameling uitgestald. 'Van het onderhuis hebben we deels een museum gemaakt, dat op afspraak en op speciale open dagen geopend is.’