Planbureau: nieuw Europees klimaatdoel voor 2040 onhaalbaar voor Nederland

Nieuws
De klimaatdoelen beginnen voor Nederland steeds meer te knellen, laat het PBL doorschemeren in een nieuw rapport. Nederland kan zijn ‘eerlijke bijdrage’ aan de wereldwijde reductieopgave waarschijnlijk alleen leveren door een deel daarvan af te kopen.
Yvonne Hofs / vk
dinsdag 19 maart 2024 om 02:45 aangepast 08:19
Windmolens bij Zaandam.
Windmolens bij Zaandam. beeld anp / Kim van Dam

Den Haag

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft weer een rapport afgeleverd over de haalbaarheid van de internationale klimaatdoelen voor Nederland. De directe aanleiding is een recent voorstel van de Europese Commissie om een nieuw tussendoel voor 2040 in te voeren. Alle EU-lidstaten zouden hun broeikasgasemissies eind dat jaar dan met 90 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. De Tweede Kamer voert donderdag een debat over dit Commissievoorstel uit februari.

Dit nieuwe emissiereductiedoel is een aanvulling op de bestaande doelen voor 2030 en 2050, die al in bindende wetgeving zijn omgezet. In 2030 moeten EU-landen hun CO2-uitstoot met 55 procent hebben verlaagd ten opzichte van het ijkjaar 1990 en in 2..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rutte en Erdogan afgelopen vrijdag in Istanbul.

Turkse regering bevestigt dat zij steun geeft aan kandidatuur Mark Rutte voor topfunctie bij de Navo

Ook Turkije steunt nu de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte voor de post van secretaris-generaal van de NAVO. Een Turkse functionaris in Ankara heeft dat maandag bekendgemaakt, nadat het besluit van de Turkse regering al was gemeld door Navo-diplomaten.

Donald Trump met zijn advocaat op 22 april in de rechtbank.

Niet Trump, maar getuigen bepalen het beeld in de rechtbank: 'Zijn familie kwam niet één keer ter sprake'

Donald Trump is gewend verhalen naar zijn hand te zetten, maar binnen en buiten de rechtszaal moet hij gedwongen zwijgen over zijn strafzaak.

De Spaanse premier Pedro Sánchez maandag tijdens zijn tv-toespraak.

'Ik ga door', zegt de Spaanse premier Pedro Sánchez. Twijfelde hij echt of speelde hij een politiek spel?

Hebben we straks nog een regering? Die vraag stelde Spanje zich vijf dagen lang, nadat premier Pedro Sánchez zei dat hij overwoog om op te stappen na volgens hem schandalige aanvallen op zijn vrouw. Maandag kwam de sociaal-democraat met het verlossende woord: hij blijft.

Turkije is het een-na-grootste NAVO-land met het een-na-grootste leger. Eerder lag het land lang dwars bij bijvoorbeeld de toetreding van Zweden.

Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

Claudia Poblete kijkt naar een foto van haarzelf en haar moeder, gemaakt voordat de twee op brute wijze van elkaar gescheiden werden. Haar vader en moeder zijn in gevangenschap vermoord.

Claudia en Gabriel werden als baby's gestolen in Argentinië. 'Er is me iets voorgoed afgenomen'

De ‘Grootmoeders van Argentinië' zijn 47 jaar na oprichting nog op zoek naar driehonderd baby’s die verdwenen tijdens de brute dictatuur. 'Wat als iemand een familielid van jou zou ontvoeren, dan blijf je toch zoeken?'

Timoer Ivanov, een Russische onderminister van Defensie, werd op 23 april gearresteerd vanwege verdenkingen van grootschalige corruptie.

Wie is Timoer Ivanov, Ruslands viceminister van Defensie die voor corruptie is gepakt?

Rond Timoer Ivanov, een van de Russische onderministers van Defensie, hangt al jaren een walm van corruptie, maar Moskou greep nooit in. Tot vorige week, toen Ivanov werd opgepakt en voor de rechter werd geleid.