Van Gennip zwakt wet af over discriminatie bij sollicitaties

Nieuws
Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zwakt de wet af die moet zorgen voor minder discriminatie bij sollicitatieprocedures. De strengere regels zouden eigenlijk gelden voor bedrijven met minimaal 25 werknemers. Maar ze stelt die ondergrens bij naar 50 werknemers. De bewindsvrouw hoopt dat de Eerste Kamer hierdoor akkoord kan gaan met de wet als hier dinsdag over wordt gestemd.
anp
dinsdag 19 maart 2024 om 00:16
Afbeelding
beeld anp

Werkgevers en wervingsbureaus die vallen onder de wet zullen moeten vastleggen hoe ze te werk gaan bij sollicitaties om discriminatie te voorkomen. Elke sollicitant moet op dezelfde objectieve manier behandeld worden. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat een advertentie voor een baan een neutrale tekst moet hebben en dat alle sollicitanten dezelfde vragen krijgen voorgelegd. De Arbeidsinspectie zal toezicht houden op naleving.

Meerdere fracties in de Eerste Kamer - waaronder die van de VVD en de ChristenUnie - maken zich zorgen over de door de regels veroorzaakte administratieve lasten voor kleine bedrijven. Van Gennip heeft begin maart al laten weten bedrijven daarom twee jaar langer de tijd te geven om zich aan te passen, tot juli 2027.

Maandag heeft de minister haar voorstel nogmaals bijgesteld. Daarmee hoopt de bewindsvrouw de kritische partijen aan haar kant te krijgen. In de nieuwe situatie moet 4 procent van de werkgevers zich aan de regels houden. De wet is dan van toepassing op 69 procent van de banen. Daardoor lukt het volgens de minister nog steeds om een nieuwe norm te stellen. Ze hoopt kleinere bedrijven te motiveren om op vrijwillige basis discriminatie bij sollicitatieprocedures tegen te gaan.

Over de maandag voorgestelde wijzigingen zal dinsdag niet gestemd worden. Van Gennip belooft die te verwerken in een nieuw wetsvoorstel dat ze indient nadat haar wet is aangenomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel.

Afbeelding

OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist..

Afbeelding

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

Afbeelding

G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden.

Afbeelding

Finnair staakt vluchten op Ests Tartu om Russische gps-inmenging

Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen op de luchthaven moeilijker en soms onmogelijk, staat in een verklaring van de Finse maatschappij.

Afbeelding

Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf.