Terug naar de krant

VN-rapport: voedselsituatie in Gaza nu al catastrofaal

Leeslijst achtergrond

Humanitaire nood EU-buitenlandchef Josep Borrell noemt Gaza een „begraafplaats voor de belangrijkste principes van humanitair recht”.

Leeslijst

„Voor de oorlog was Gaza de grootse openlucht gevangenis”, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag. „Nu is het een openlucht begraafplaats. Een begraafplaats voor tienduizenden mensen en ook een begraafplaats voor de belangrijkste principes van humanitair recht.”

De VN-organisatie die voedselveiligheid in kaart brengt, IPC, zei maandag dat voor 210.000 mensen de situatie nu al catastrofaal is. Als Israël het offensief op Rafah doorzet krijgen 1.1 miljoen mensen, de helft van de bevolking van Gaza, binnen enkele weken te maken met catastrofale hongersnood.

EU scherp verdeeld

In de Europese Unie zijn de meningen scherp verdeeld tussen landen die voorrang geven aan de humanitaire nood van de Palestijnen en landen die zo lang mogelijk de huidige Israëlische regering steunen in zijn poging Hamas uit te roeien.

Borrell is een van de felste critici van Israël. Hij veroordeelde de terreur van Hamas en riep op de gijzelaars vrij te laten maar waarschuwde ook dat Gaza dezelfde kant op kan gaan als Haïti waar bendegeweld het gezag heeft verdrongen. Eind deze week vergaderen de Europese regeringsleiders over het Midden-Oosten.

Het Israëlische leger heeft maandag een inval gedaan in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Volgens Israël hadden zich daar een commandant en strijders van Hamas verschanst. Bij de daaropvolgende gevechten kwamen volgens Israël twintig Hamas-strijders, onder wie de commandant, om het leven. Tientallen anderen zouden gevangen zijn genomen.

Lees ook ‘Doorgeschoten’ Israëlisch offensief in Gaza zet relatie met de VS op het spel
Linkse anti-regeringsdemonstratie in Tel Aviv, afgelopen weekend.

De inval zorgde voor paniek bij patiënten en personeel, die eerder opdracht hadden gekregen om het ziekenhuiscomplex te ontruimen maar op dat moment in veel gevallen geen kant meer op konden. Het Al-Shifa-ziekenhuis is een van de weinige in het noorden van de Gazastrook die nog in gebruik zijn. Het ziekenhuis is sinds het uitbreken van de oorlog in oktober vorig jaar vaker door Israëlische troepen binnengevallen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 19 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in