Terug naar de krant

Overcapaciteit in productie zonnepanelen, grootste fabrikant ter wereld ontslaat duizenden

Leeslijst Nieuws

China De Chinese zonnepanelenfabrikant Longi Green Energy Technology zou een derde van zijn werknemers willen ontslaan, meldt Bloomberg. Het bedrijf zelf spreekt van vijf procent.

Leeslijst

Zonnepanelen zijn gewild, er worden er steeds meer van verkocht en toch moet de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld personeel ontslaan. Hoe dat kan? Overcapaciteit: er zijn veel meer fabrieken en productielijnen gebouwd dan er vraag is.

In die klem zit het Chinese Longi Green Energy Technology, de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld. Op het hoogtepunt had het bedrijf vorig jaar zo’n 80.000 mensen in dienst, schat persbureau Bloomberg. Nu zou Longi van plan zijn bijna een derde van zijn personeel te ontslaan, meldde Bloomberg maandag op basis van anonieme ingewijden.

Het bedrijf zelf noemde dat bericht in een reactie onjuist en zegt dat het 5 procent van het personeel wil ontslaan. Dat zou dan alsnog om duizenden mensen gaan. Longi begon al in november met de ontslagronde maar zou die nu willen versnellen volgens Bloomberg.

Prijs zonnepanelen sterk gedaald

Longi’s ontslagronde is tekenend voor een sector waar hard wordt geconcurreerd. Ook andere fabrikanten kampen met overcapaciteit. De vraag naar zonnepanelen groeide de afgelopen jaren snel, maar de productiecapaciteit groeide nog veel harder. Daardoor is de prijs van zonnepanelen in 2023 sterk gedaald.

Longi’s winst daalde in het derde kwartaal van vorig jaar met 44 procent, naar 350 miljoen dollar. Maar de lage prijs van zonnepanelen wakkert de vraag weer aan en Longi zelf lijkt financieel gezond genoeg om de problemen in de markt te doorstaan, verwachten analisten van Bloomberg Intelligence.

De goedkope Chinese zonnepanelen leiden tot klachten bij politici in Brussel en de Verenigde Staten. China domineert de productie van zonnepanelen; meer dan 80 procent van de wereldwijde productie komt uit China, meldt de Financial Times. Maar Europa en de VS willen zelf leidend worden in de technologieën die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan, zoals batterijen en elektrische auto’s.

In zonnepanelen lijkt China de strijd te hebben gewonnen, mede dankzij overheidssubsidies, maar Brussel en de VS overwegen hun eigen fabrikanten van zonnepanelen te steunen nu de Amerikaanse en Europese markt wordt overspoeld met goedkope Chinese zonnepanelen.

Lees ook Kan salderen de energietransitie nog wel verder helpen?
Foto: Bram Petraeus

Nederland is een grootimporteur van zonnepanelen, vooral uit China. In 2022 was Nederland zelfs de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook was Nederland de grootste importeur van Chinese zonnepanelen. De Verenigde Staten stonden in 2022 op de tweede plek, maar importeerden nauwelijks panelen uit China.

Nederland telt de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking ter wereld. Dat is mede dankzij de voor consumenten lucratieve salderingsregeling, een financieel voordeel voor bezitters van zonnepanelen dat het demissionaire kabinet langzaam wilde afschaffen. De Eerste Kamer hield die afschaffing onlangs tegen.

Ondanks die grote import wil ook Nederland een eigen zonnepaneelindustrie stimuleren. Het Nationaal Groeifonds besloot vorig jaar onder voorwaarden 412 miljoen euro in een Nederlands zonnepanelenproject te investeren.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 19 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in