Direct naar artikelinhoud
Nederlands elftal

WK Saudi-Arabië geen thema bij Oranje: ‘We zijn ook gewoon in Qatar gaan voetballen’

Bondscoach Ronald Koeman, geflankeerd door het nieuwe tenue van Oranje, tijdens een persconferentie in Zeist. Het Nederlands elftal bereidt zich voor op de oefeninterland tegen Schotland, vrijdag in Amsterdam.Beeld ANP

De voetbalwereld wijst dit jaar het WK van 2034 toe aan Saudi-Arabië maar bij Oranje is het ‘niet aan de orde’, zei bondscoach Ronald Koeman.

Met een nieuw, knaloranje busje komt Ronald Koeman vanuit hotel Woudschoten in Zeist aan op de KNVB Campus. In een nieuwe outfit neemt de bondscoach plaats achter de tafel, naast een uitstalling van de nieuwe tenues van het Nederlands elftal. Of deze maandag voelt als de officiële aftrap van de campagne richting het Europees kampioenschap in juni en juli in Duitsland? “Ja, dat moet het wel zijn”, zegt Koeman.

Een nieuwe lente voor Oranje, maar op het trainingsveld verschijnt een uurtje later een oude bekende die in de herfst van zijn loopbaan zit. De stralende lach van Georginio Wijnaldum (33) is terug bij Oranje. Bijna een jaar was de 90-voudig international afwezig. In september besloot hij Paris Saint-Germain, waar hij weinig succesvol was, in te ruilen voor een lucratief avontuur bij Al-Ettifaq. Bij die club in Saudi-Arabië trof hij zijn oude Liverpoolmaatjes Steven Gerrard (trainer) en Jordan Henderson, tot die naar Ajax ging.

Al-Ettifaq is een van de vier clubs die worden gefinancierd vanuit het Public Investment Fund (PIF), het miljardenfonds waarmee de Saudische staat een nieuwe economie wil ontwikkelen. Critici zien dat als ‘sportwashing’, een project bedoeld om de slechte reputatie op het gebied van mensenrechten te verbloemen.

Tienduizenden arbeidsmigranten per maand

Koeman was er in februari op bezoek, met directeur topvoetbal van de KNVB Nigel de Jong aan zijn zijde, om met Wijnaldum te praten. Vindt de bondscoach dat een land waar een WK voetbal kan worden gehouden, was een vraag die hij maandag in Zeist kreeg. “Dat is totaal niet aan de orde.” Koeman wilde opnieuw niet ingaan op het feit dat Saudi-Arabië dit najaar als enige kandidaat het WK van 2034 toegewezen krijgt. Tienduizenden arbeidsmigranten per maand worden momenteel al uit Zuidoost-Azië naar het land gehaald om WK-faciliteiten te bouwen, zo bleek uit een onderzoek waar Trouw zaterdag over publiceerde.

In de aanloop naar het WK van 2022 in Qatar kwam de discussie over de mensenrechten pas laat op gang. Te laat, zei de voetbalwereld. Nu blijft het weer stil over Saudi-Arabië. Koeman: “Maar we zijn uiteindelijk ook gewoon in Qatar gaan voetballen”. Voor overige vragen verwees hij naar Nigel de Jong.

De directeur topvoetbal, als toehoorder aanwezig bij de persconferentie, zei dat de bondscoach en de spelers zich niet zullen uitspreken over de kwestie Saudi-Arabië. Dat is ook de wens van de spelersgroep. “Ze willen alleen met voetbal bezig zijn.” De KNVB zoekt het volgens De Jong richting het besluitvormende Fifa-congres dit najaar in de stille diplomatie. Wat dat precies betekent, blijft onduidelijk.

‘Data Wijnaldum liggen dicht bij wat ze voorheen waren’

Koeman en Wijnaldum hebben al lang een goede relatie. In zijn eerste periode als bondscoach vormde Wijnaldum als offensieve middenvelder een succesvol koppel met Memphis Depay. De spits van Atlético Madrid is weer fit, maar Wijnaldum is dat ook, zegt Koeman. Dat bleek uit de data die zijn staf heeft opgevraagd bij Al-Ettifaq. “Die liggen heel dicht bij wat ze voorheen waren. Maar ik heb ook mijn eigen ogen. Je kunt 12 kilometer lopen maar als je de bal 25 keer naar de verkeerde kleur speelt, heb je niets aan data.”

Het niveau van de Saudi Pro League is door de naar de woestijn gelokte Europese spelers omhooggegaan, vindt Koeman. Maar of Wijnaldum nog de vertrouwde intensiteit kan brengen? Op trainingen deze week en in de oefeninterlands tegen Schotland (vrijdag in Amsterdam) en Duitsland (dinsdag 26 maart in Frankfurt) zal hij zeker speeltijd krijgen om hem goed te kunnen beoordelen, zegt Koeman. “Voor mij was hij altijd de perfecte nummer tien. Daar hebben we er niet veel van. Maar zo is het eigenlijk voor iedereen een examen.”

Maar Wijnaldum, voorheen een geliefd persoon in de Oranje-selectie, is óók erbij gehaald voor de groepsdynamiek. “Je wilt op zo’n EK ook een echte groep hebben. Dat heb ik vandaag ook tegen de spelers gezegd. Ik heb zelf de ervaring van het EK van 1988 en het WK van 1990. Het ene was fantastisch, maar 1990 was dramatisch omdat het geen groep meer was. Dat vind ik op een eindtoernooi heel erg belangrijk. Je hebt een goeie bank nodig, met jongens die hun eigen ikje pas op het laatst benoemen, jongens die over ‘wij’ praten.”

Geen Brobbey en dus geen Ajacied

In de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland zit voor het eerst sinds februari 2012 geen enkele speler van Ajax. Steven Berghuis was door blessures niet geselecteerd en Brian Brobbey moest maandag afzeggen wegens een hamstringblessure. “Dat is een teleurstelling voor hem en voor mij. Het was een optie om hem in de spits in te zetten”, zei bondscoach Koeman in Zeist. Eerder moest ook Joshua Zirkzee afhaken met een blessure. “Ook dat is jammer, want hij laat zich heel goed zien bij Bologna.” Koeman heeft voor de spitsposities nog de keuze uit Memphis Depay, Wout Weghorst, Donyell Malen, Cody Gakpo en Xavi Simons.

Lees ook:

Opnieuw dreigt bij WK uitbuiting van Aziatische arbeidsmigranten

Honderdduizenden Aziatische arbeidsmigranten trekken naar Saudi-Arabië, dat voor grote sporttoernooien veel infrastructuur moet bouwen. Een herhaling van de misstanden bij het WK voetbal in buurland Qatar dreigt. ‘In mijn dorp in Nepal zijn de buffels beter gehuisvest dan wij in Saudi-Arabië.’