Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Nieuwe directeur noodlijdend Cobra Museum: ‘Ik wil zorgen voor een financieel solide toekomst’

Hedwig Verhoeven is per direct benoemd tot voorlopig algemeen directeur van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Dat is vanochtend meegedeeld aan het personeel van het noodlijdende museum.

Voormalig theaterdirecteur Hedwig Verhoeven heeft ook privé een ‘warme belangstelling’ voor moderne kunst.

“Het was een fijne ontvangst. Er was een grote groep mensen naar het museum gekomen, ook veel mensen die de publieksbegeleiding doen,” zegt Hedwig Verhoeven (52) in een telefonische reactie op haar zojuist bekend gemaakte benoeming. “Ik heb gezegd dat ik ernaar uitkijk om nader kennis te maken. Dat gaat vanaf morgen gebeuren.”

Verhoeven is per direct benoemd tot algemeen directeur ad interim van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Met de komst van Verhoeven neemt het museum afscheid van Stefan van Raay die de afgelopen 6 jaar ‘met hart en ziel’ leiding heeft gegeven aan het Cobra Museum.

In het persbericht staat dat Verhoeven – samen met Maxim de Nooij, die als hoofd collectiebeheer al langer aan het museum is verbonden – een aansprekend tentoonstellingsprogramma moet gaan samenstellen voor een breed publiek. “Kort samengevat: ik ga alles doen wat nodig is om het museum te laten bestaan. Het belangrijkste is om de banden met de gemeente Amstelveen verder aan te halen. Die zijn de afgelopen maanden al enorm verbeterd, en ik hoop dat dat op korte termijn zal leiden tot een positief besluit over continuering van de steun aan het museum.”

Genoeg te doen

Eerder deze maand presenteerde de gefortuneerde zorgondernemer en kunstliefhebber Marius Touwen een ambitieus plan voor het Cobra Museum aan de Amstelveense gemeenteraad. Dat plan bestaat onder meer uit een andere naam (kortweg Cobra), een nieuwe huisstijl en een groener plein voor de deur.

Bij die gelegenheid zei Touwen ook dat er voorlopig geen grote, blockbuster-achtige tentoonstellingen te verwachten zijn, vanwege de torenhoge kosten voor transport, verzekering en de museumvergoeding: “We moeten op een slimmere manier betere, goedkopere tentoonstellingen naar Amstelveen zien te halen.”

Wat haar rol daarin wordt, kan Verhoeven nog niet zeggen. “Ik ben meegenomen in de plannen die op tafel liggen, maar dat zijn voor een deel ook echt nog plannen. Er is dus sowieso nog genoeg te doen. Ik richt me allereerst op de zakelijke kant. Op de organisatie, de mensen die er werken en de relatie met de gemeente.”

Financieel solide toekomst

Algemeen directeur van het Cobra Museum is Verhoevens eerste baan in de museale wereld. Ze was directeur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, Het Munttheater in Weert, en van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Ook bestuurde ze de Stichting Promotie Theater- en Concertbezoek en de Werkgeversvereniging Nederlandse Podia. De afgelopen vijf jaar was ze directeur-bestuurder van het Fonds voor Cultuurparticipatie, dat culturele activiteiten en amateurkunst ondersteunt.

“Ik heb het Fonds 1 maart vaarwel gezegd, vanaf die dag ben ik gaan nadenken over een vervolg van mijn carrière. Het was niet mijn plan zo snel weer aan het werk te gaan, maar toen ik werd gevraagd om te solliciteren, heb ik dat direct gedaan. Ik kende het museum als bezoeker – het is een museum van naam en faam – en ik had zoals zo velen vorig najaar over de financiële problemen gelezen. Moderne kunst heeft ook privé mijn warme belangstelling, dus ik zet me graag in om ervoor te zorgen dat het Cobra Museum behouden blijft en een gezonde, financieel solide toekomst tegemoet gaat.”

Haar aanstelling is in eerste instantie tot 1 september, omdat het nog onzeker is of het museum ook in 2025 op subsidie van de gemeente Amstelveen kan rekenen. “Ik weet dat de kans bestaat dat de gemeente Amstelveen per 2025 de subsidiëring aan het museum niet continueert, maar daar ga ik niet van uit.” Daadkrachtig: “Ik heb cultuurwethouder Herbert Raat en de wethouder financiën Adam Elzakalai vorige week al even kort mogen ontmoeten en er volgt snel een vervolgafspraak.”