Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

Nieuws
Rusland heeft naar eigen zeggen een ‘groot offensief’ door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.
anp
maandag 5 juni 2023 om 03:14
Afbeelding
beeld anp

Bij het offensief waren volgens Rusland zes bataljons pantserinfanterie en twee tankbataljons betrokken, meldt het Russische leger in een verklaring. Het bericht kan tot dusver nog niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het is onduidelijk of deze Oekraïense actie de start is van het langverwachte tegenoffensief waarmee Oekraïne gebied wil terugwinnen dat door Rusland is geannexeerd sinds de invasie in februari van vorig jaar.

Oekraïne heeft tot dusver niets bevestigd. Op 25 mei zei Kyiv dat het langverwachte tegenoffensief al verschillende dagen bezig was. Oekraïne heeft er geen geheim van gemaakt dat het voorbereidingen trof voor een offensief, maar heeft tot dusver weinig losgelaten over hoe en waar de aanval zou worden ingezet. De verwachtingen zijn internationaal hooggespannen.

‘Het doel van de vijand was om onze verdediging te doorbreken in wat hij als meest kwetsbare deel van het front ziet’, aldus het ministerie van Defensie. ‘Daarin is de vijand niet geslaagd.’ Moskou heeft naar eigen zeggen 250 troepen gedood en 16 tanks en 21 gepantserde voertuigen vernield.

Eerder meldde Rusland dat het zondag negen Oekraïense drones onderschepte boven de Krim en één boven een plaats in de regio Koersk dicht bij de grens met Oekraïne. Recent vonden ook verschillende aanvallen plaats in het Russische gebied Belgorod.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Palestijnse Autoriteit heroverweegt relatie met Verenigde Staten

De Palestijnse Autoriteit, het bestuur op de Westelijke Jordaanoever, gaat de relatie met de Verenigde Staten heroverwegen. President Mahmoud Abbas noemt het Amerikaanse veto tegen een volwaardig VN-lidmaatschap voor de Palestijnen als reden.

Afbeelding

Tien doden bij Israëlische operatie op Westelijke Jordaanoever

De Israëlische veiligheidsdiensten hebben bij een inval in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever 'tien terroristen' gedood, meldt het leger van het land. De operatie in het noorden van het Palestijnse gebied duurde meer dan veertig uur.

Afbeelding

Erdogan ontvangt Hamas-leider Haniyeh in Istanbul

In Istanbul is de ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Hamas-leider Ismail Haniyeh begonnen, melden Turkse media. Ze spreken elkaar in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus.

Afbeelding

Circa 90 activisten verwijderd van demonstratieplek Den Haag

De politie heeft zaterdag zo'n negentig milieuactivisten verwijderd van een demonstratieplek in Den Haag, laat een woordvoerder weten. 'Ze zijn met bussen verplaatst en op een andere locatie weer vrijgesteld.

Afbeelding

A59 naar Den Bosch weer open na urenlange afsluiting bij Waalwijk

De A59 in de richting van Den Bosch is weer open, meldt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. De snelweg was zaterdagochtend urenlang afgesloten tussen Waalwijk en Waalwijk-Centrum, na een ongeluk dat daar rond 06.30 uur gebeurde. Rond 13.

Afbeelding

PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

De PvdA-leden willen zich niet laten opjagen om tot een nauwere samenwerking met GroenLinks te komen. Een voorstel van een PvdA'er om al binnen een jaar een ledenreferendum te houden over een fusie, werd op een congres in Apeldoorn door driekwart van de aanwezigen verworpen.