Terug naar de krant

‘Godbye Zlatan’: topspits Zlatan Ibrahimovic stopt per direct met voetballen

Leeslijst Nieuws
Afscheid De 41-jarige Ibrahimovic nam zondagavond afscheid van het profvoetbal in het San Siro-stadion. De Zweed pakte in zijn imposante loopbaan landstitels met onder meer Ajax, Internazionale, Barcelona en AC Milan.
Leeslijst

De Zweedse topspits Zlatan Ibrahimovic beëindigt per direct zijn imposante voetballoopbaan. Dat maakte hij zondagavond bekend na afloop van de wedstrijd van zijn club AC Milan tegen Hellas Verona. „Ik neem afscheid van het voetbal, maar niet van jullie”, zei de 41-jarige Ibrahimovic tegen het publiek in het San Siro-stadion.

Zaterdag lekte al uit dat zijn aflopende contract bij AC Milan niet verlengd zou worden, maar het was nog onduidelijk of de aanvaller zijn carrière bij een andere club zou voortzetten. Hij kwam dit seizoen vanwege een knieblessure nauwelijks in actie.

Europese topclubs

Ibrahimovic maakte in 1999 in zijn geboortestad Malmö zijn debuut in het profvoetbal bij Malmö FF. Hij was toen 17 jaar. Na twee seizoenen stapte hij over naar Ajax. Hij werd in Amsterdam twee keer landskampioen en won een keer de beker. Na drie jaar Ajax volgde een hele reeks Europese topclubs: Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain en Manchester United. Behalve in Engeland werd hij met al die clubs kampioen, al werden de titels met Juve later afgepakt.

Lees ook Zlatan: eens een kwajongen, altijd een kwajongen
Zlatan Ibrahimovic (Granit Rushiti) wil een superster worden bij Ajax, in ‘I Am Zlatan’.

Na een uitstapje naar LA Galaxy keerde Ibrahimovic in 2020 terug bij AC Milan. „De eerste keer dat ik hier kwam, gaven jullie me geluk”, zei een emotionele Ibrahimovic zondagavond bij zijn afscheid. „De tweede keer dat ik kwam, gaven jullie mij liefde. Jullie verwelkomden me met open armen. Ik zal mijn hele leven een Milanista zijn. Het is tijd om afscheid te nemen van het voetbal. Forza Milan en tot ziens.”

Twitter avatar SerieA_EN Lega Serie A Zlatan Ibrahimović: „The time has arrived to say goodbye”. We will miss you, forever and 𝐀𝐋𝐖𝐀𝐈𝐙❤️🖤 Good luck in retirement 👏 https://t.co/vF0w3kCKU9

Met het Zweedse nationale elftal wist Ibrahimovic nooit prijzen te pakken, maar hij is met 62 goals in 116 wedstrijden wel topscorer aller tijden voor Zweden. In clubverband scoorde hij in totaal meer dan vijfhonderd keer.

Opmerkelijke uitspraken

Zlatan Ibrahimovic trok niet alleen de aandacht met zijn doelpunten, maar ook met zijn met de nodige grootheidswaanzin doorspekte en vaak provocerende uitspraken. Voor zijn laatste wedstrijd bij Paris Saint-Germain schreef hij bijvoorbeeld op Twitter: „Ik kwam als een koning en vertrok als een legende”.

Verder liet hij ooit weten het niet nodig te vinden een cadeautje te kopen voor de verjaardag van zijn vrouw, want ze had immers Zlatan al. Ook vroeg een verslaggever hem eens of Zweden zich zou plaatsen voor het WK en antwoordde hij dat alleen God dat wist. Toen de verslaggever zei dat het een beetje moeilijk was dat God te vragen zei Ibrahimovic „Waarom? Je kijkt nu naar hem”.

Fans van AC Milan maakten zondag dan ook over de breedte van een heel vak met papieren vellen de toepasselijke tekst „Godbye Zlatan”.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in