Terug naar de krant

‘Ik wil graag sparen voor mijn familie’

Leeslijst rubriek

Verdienen en uitgeven Rojeh Makdissi (24) uit Spijkenisse werkt als schoonmaker. Zijn grote droom is om professioneel bokser of trainer te worden. Hij traint elke dag.

Leeslijst

In

‘Eind 2015 ben ik met mijn ouders en mijn broer vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Bij aankomst was ik bijna 18, maar het lukte niet om op een school te komen. Daarom heb ik cursussen Engels, wiskunde en natuurkunde gedaan, zodat ik een HBO-opleiding bouwkunde kon volgen. Helaas moest ik daar door omstandigheden mee stoppen. Toen heb ik besloten mij te richten op het sporten en om daar carrière in te maken.

„Nu werk ik als schoonmaakmedewerker. Ik werk voornamelijk bij een zorggroep, in het zorgcentrum, op kantoor of bij mensen thuis. Dat doe ik zeven dagen per week, zo’n vier tot zes uur per dag.

„Elke dag werken is voor mij geen probleem, ik heb veel uithoudingsvermogen. Het is fijn werk, bijna therapeutisch, dat ik op mijn gemak kan doen. Ik vind het leuk om met mijn handen bezig te zijn, en het is goed te combineren met trainen. Eerder heb ik bijvoorbeeld in een kringloopwinkel en als fietsbezorger gewerkt, dat was veel stressvoller.

„Mijn grote droom is om professioneel bokser of trainer te worden, ik heb gemerkt dat ik er talent voor heb. Ik werk er elke dag voor: ik loop veel hard, train meerdere keren per dag in korte sessies en let op mijn dieet. Als het goed is begin ik binnenkort met amateurwedstrijden.

„Daarnaast heb ik ook hobby’s rondom sport waar ik mijn werk van kan maken. Ik ben creatief en maak bijvoorbeeld zelf bokshandschoenen. Daarvoor wil ik een bedrijf oprichten.”

Uit

‘Ik ben niet gierig, maar wel zuinig. Ik ga bijvoorbeeld één keer per week naar een grote supermarkt waar ik alles inkoop. Dat doe ik omdat ik geld wil sparen voor mijn ouders, die alles hebben opgegeven om hierheen te komen. Mijn twee broers en ik willen dat ze echt genieten van het leven, niet dat ze nog moeten werken en zorgen hebben. En dat lukt ook, ze genieten van onze volkstuin en gaan af en toe op vakantie.

„Met schoonmaken verdien ik goed, maar om meer te kunnen doen voor mijn familie, bijvoorbeeld een groter huis vinden, is het niet genoeg. Daarom is het ook een doel voor mij om financieel onafhankelijk te worden, bijvoorbeeld door een eigen bedrijf op te richten.

„Ik spaar ook voor een groter plan. In Syrië had mijn vader vroeger zijn eigen restaurant. Dat heeft hij opgegeven om te vluchten. Hij zou het nooit zeggen omdat hij geen druk op ons wil uitoefenen, maar ik weet zeker dat een eigen zaak nog steeds zijn droom is. Ik wil werken zodat hij weer een restaurant kan beginnen, dat motiveert mij.

„Zelf doe ik ook af en toe leuke dingen, dan ga ik naar een vriend in Duitsland of een dag met de familie naar het strand, maar ik ben meer aan het werken en boksen dan plezier aan het maken. Mijn doelen bereiken leidt namelijk tot een veel groter plezier.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 5 juni 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in