Direct naar artikelinhoud
Update

Teruglezen | Treinstoring Amsterdam: ProRail ‘kon niet eerder handelen, situatie was heel complex’

Het treinverkeer van en naar Amsterdam lag vanaf zondagavond lang stil vanwege een ernstige storing. Vanaf maandag 09.00 uur is het treinverkeer weer op gang gekomen. Lees hier terug hoe de treinstoring verliep.

* Van zondagavond tot maandagochtend was er geen treinverkeer mogelijk van en naar Amsterdam door een ernstige treinstoring. Honderden mensen strandden, met name concertgangers die naar de Ziggo Dome of Arena waren geweest. 

Live

  1. Gestrand met de trein? Hier heb je recht op

    Honderden treinreizigers strandden zondagmiddag en -avond rondom Amsterdam door een grote IT-storing. Sommige reizigers moesten de nacht doorbrengen op veldbedjes of waren genoodzaakt een taxi te nemen of een hotel te boeken. 

    Welke kosten kun je als passagier claimen bij de NS?  Hier heb je recht op

     Hierbij sluiten we dit liveblog af. 

  2. Tijdelijk andere werkplek voor treinverkeersleider: 'dit zijn voor ons de leuke dagen'

    Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd," zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

    Out is een van de treindienstleiders die normaal gesproken vanuit Amsterdam het treinverkeer rondom de hoofdstad regelt. Zondag strandde hij zelf omdat de trein waarin hij zat vanwege de storing niet verder reed. Een dag later is zijn werkplek vanwege die storing tijdelijk overgeplaatst naar een kantoor in Utrecht, waar ook het Operationeel Controlecentrum Rail (OCCR) zit. "Deze locatie is voor mij niet vreemd," zegt de treinverkeersleider van ProRail. "Ik heb hier anderhalf jaar lang dagelijks gezeten voor mijn opleiding, maar zo'n grote storing als dit is wel nieuw."

    Zelf begon Out maandagmiddag rond half 3. "We zijn nu onder meer bezig met het inhalen van vertragingen. Het is wat meer probleemoplossend werken dan op een normale werkdag." Stress levert het hem niet op. "Voor ons zijn dit de leuke dagen. Als alles perfect rijdt, hoeven we weinig te doen."

    Dylan Out (met baard) is een van de treindienstleiders die normaal gesproken vanuit Amsterdam het treinverkeer rondom de hoofdstad regelt. Beeld ANP / ANP
  3. Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

    De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

    Vanwege een IT-storing wordt sinds zondagnacht het treinverkeer in de hoofdstad tijdelijk vanuit Utrecht geregeld. Zodra het probleem verholpen is, kan weer teruggekeerd worden naar de Amsterdamse verkeersleidingspost. "Het werk is voor de treindienstleiders die normaal gesproken in Amsterdam zitten niet anders", vertelt Kraaijeveld. 

    Dat pas laat in de avond werd besloten uit te wijken naar Utrecht komt, omdat ProRail er vanuit ging dat het goed zou komen. "Er zitten een paar uur tussen het besluit en het omzetten", zegt de manager van de verkeerspost in Amsterdam. "Dat betekent dat je dan vier uur geen treinen kan laten rijden en mensen dus sowieso niet thuiskomen. Daarom hebben we eerst alle focus gehad op het oplossen van het probleem in Amsterdam."


  4. Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

    De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting," verklaart een woordvoerder van de NS.

    Bij een relatief kleine treinuitval kan de NS bijvoorbeeld zorgen voor vervangend vervoer, zoals bussen. Dit was zondag echter onmogelijk door de grote aantallen gestrande reizigers. "Het is niet alsof er één trein problemen had of zes gestrande passagiers op een verlaten perron stonden," zegt de NS. "Met grote aantallen mensen is het regelen van vervangend vervoer lastiger."

    "Er kunnen 50 mensen in een bus en nu hadden we te maken met 50.000 reizigers. Als we al die mensen per bus hadden moeten vervoeren was heel Amsterdam dichtgeslibd. Afgezien van het feit dat het onmogelijk was geweest om al die bussen te regelen. Ook kun je dan te maken krijgen met gevaarlijke situaties, als mensen allemaal tegelijkertijd in de bussen willen."

    Reizigers wachtten tevergeefs op een trein op station Amsterdam Centraal. Beeld ANP
  5. Mojo: ‘voldoende’ parkeerplekken voor concert Harry Styles

    Bij de Ziggo Dome en Johan Cruijff Arena is maandagavond voldoende parkeergelegenheid voor concertgangers die liever met de auto komen na de grote storing in het treinverkeer. Evenementenorganisator Mojo laat dit weten in een bericht op social media.

    Mensen die vanwege de treinstoring zondagavond niet naar het concert van Harry Styles in de Johan Cruijff Arena konden komen, kunnen mogelijk maandag of dinsdag alsnog gaan. Mojo zoekt met hen naar een oplossing. Lees hier verder.

    Harry Styles treedt vanavond wederom op in de Johan Cruijff Arena.Beeld EPA
  6. ProRail: konden niet eerder handelen om treinstoring op te lossen

    Spoorwegbeheerder ProRail kon zondag niet eerder de verkeersleiding van Amsterdam naar Utrecht doorschakelen om de problemen op het spoor op te lossen. Dat zegt een woordvoerder van ProRail. De omzetting vond pas in de loop van de nacht plaats.

    "Zo’n doorschakeling duurt zeker vier uur," verklaart ProRail. "Daarnaast weten we nu nog niet wat de oorzaak van de storing was. Gisteravond was het dus ook lastig om een inschatting te maken. Vervolgens zaten we aan het einde van de dienstregeling. Om de complexiteit te tekenen: dit was pas de eerste keer dat we fysiek de verkeersleiding naar een andere locatie hebben omgezet."

    De spoorwegbeheerder zegt dat zondagavond nog altijd twee werkplekken werkten. "Dit was belangrijk om te zorgen dat de treinen die op dat moment nog op het spoor waren nog naar de stations konden. We wilden voorkomen dat deze passagiers nog minimaal vier uur in de trein zouden moeten verblijven."

    Het was onmogelijk bussen in te zetten om passagiers te vervoeren, zegt ProRail. "In de regio Amsterdam heb je te maken met veel reizigers en veel verschillende bestemmingen, waardoor dit niet te doen was met de inzet van bussen."

    Verkeersleiding Utrecht.Beeld ANP
  7. Politie: treinchaos Amsterdam zorgt niet voor onveilige situaties

    De grote treinstoring bij Amsterdam heeft niet tot onveilige situaties geleid. Dat meldt de politie Amsterdam. Ondanks de honderden gestrande reizigers hoefde de politie geen extra personeel in te zetten.

    De politie maakte rondom de Arena gebruik van extra motorrijders om het verkeer in goede banen te leiden. Deze agenten hadden al dienst in een andere regio van de stad.

    "Je hebt te maken met kwetsbaar publiek: jong en vrouwelijk. Wij informeren, begeleiden en helpen met de opvang," aldus een woordvoerster. "Wij hebben de middelen en veel ervaring en expertise met crowdmanagement. We hebben vaker te maken met bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en concerten."

    De politie maakte voor de informatievoorziening gebruik van een centraal punt op het Arena Park. De verschillende betrokken partijen zorgden daarnaast voor opvang in de Ziggo Dome. 

    Beeld ANP
  8. GVB: geen drukte in Amsterdams ov vanwege treinstoring

    In het regionale openbaar vervoer in en rond Amsterdam is het maandagochtend ondanks de treinstoring niet drukker dan normaal, meldt een woordvoerder van vervoerder GVB. Er worden geen extra metro's, trams, bussen en ponten ingezet.

    Zondagavond had het GVB vanwege drukte rondom concertzalen bij station Bijlmer Arena wel extra metro's ingezet. De situatie in de metro's was te allen tijde 'beheersbaar', zei een woordvoerder zondagavond.

    Beeld ANP
  9. Laatste problemen duren tot middag

    Volgens het aanwezige personeel duren de problemen, met name in de richting van Rotterdam, tot de middag. 

    Voor de loketten staan lange rijen met internationale reizigers. Zij moeten hun tickets omboeken. 

  10. Nog meer defecte bovenleidingen

    Ook tussen Breukelen en Woerden rijden momenteel geen treinen door een defecte bovenleiding. De dienstregeling verloopt op zijn zachtst gezegd chaotisch. 

  11. Defecte bovenleiding

    In de richting van Rotterdam blijven op het spoor problemen ontstaan. Volgens informatieborden rijden treinen niet vanwege een systeemstoring en een defecte bovenleiding. 

    Op station Amstel zijn alle problemen inmiddels wel voorbij. 

    Beeld ANP
  12. Gratis koffie en thee

    In de kiosken op de perrons is gratis koffie of thee te krijgen. Volgens een medewerker valt het met de toestroom van gestrande reizigers mee. 

  13. Niet alle treinen volgens dienstregeling

    Nog geen reden tot euforie, want verschillende treinen rijden het komende uur niet of later. Zo zijn de treinen naar onder andere Rotterdam, Utrecht en Schiphol het komende half uur geannuleerd. Naar Uitgeest en Den Helder is er flinke vertraging. 

  14. Internationaal treinverkeer ook weer langzaam op gang

    Op Amsterdam Centraal zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

    Op veel plekken zitten of liggen nog mensen op de grond. Sommigen hebben een gouden nooddeken om zich heen gewikkeld om warm te blijven. Bij de kiosken krijgen reizigers gratis koffie of thee.

    Vooral bij het internationale treinverkeer staan er lange rijen. Verschillende treinen worden omgeleid via Brussel. De eerste trein naar Berlijn is even na 09.15 uur ook weer vertrokken.

    Het treinverkeer komt langzaam op gang op station Amsterdam Centraal. Beeld ANP
  15. Taxicentrale Amsterdam ziet vraag naar taxiritjes flink toenemen

    De Taxicentrale Amsterdam (TCA) merkt dat de vraag naar taxiritjes is 'verdubbeld tot verdrievoudigd' door de treinstoring rond de hoofdstad. "De telefoon staat roodgloeiend," zegt directeur Hedy Borreman maandagochtend. Volgens haar is de vraag groter dan het aanbod. Dat betekent ook dat mensen langer moeten wachten voor hun taxi arriveert.

    Borreman vertelt dat er bij de taxicentrale zondagavond sprake was van piekmomenten voorafgaand aan en na afloop van enkele grote concerten in Amsterdam. Maandagochtend werd het opnieuw erg druk toen duidelijk werd dat de treinen nog steeds niet reden. Volgens haar ging het om tientallen aanvragen per uur, 'terwijl het normaal op zondagavond juist rustig is'.

    Borreman geeft aan dat TCA ook taxiaanvragen van toeristen binnenkrijgt. "Maar nu zie ik opvallend veel 06- en 020-nummers."

    De cijfers van TCA geven geen volledig beeld. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook bij een platform als Uber taxi's bestellen. Ook komt het veel voor dat mensen een taxi aanschieten op een van de standplaatsen. Ook bij station Amsterdam Centraal is zo'n standplaats. Een woordvoerder van Uber was maandagochtend niet bereikbaar.

  16. Staatssecretaris Heijnen: storing slecht voor vertrouwen in trein

    "Hoewel storingen in systemen kunnen voorkomen, is deze grote storing heel slecht voor het vertrouwen in de trein," zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur als reactie op de storing, die meer dan twaalf uur heeft geduurd. Heijnen verwacht een 'een grondige uitleg van NS en ProRail hoe dit heeft kunnen gebeuren', laat ze weten.

    Vivianne Heijnen.Beeld ANP
  17. Gestrand op Amsterdam CS: 'We waren net op tijd en toen ging hij toch niet'

    Na een nacht in de Ziggo Dome staan Hilleke en Kiki Kuitert uit Almelo maandagochtend op Amsterdam Centraal in afwachting van een trein naar huis. Moeder en dochter strandden samen met honderden andere fans in de hoofdstad na het concert van Harry Styles.

    Hoewel ze amper hebben geslapen, was het wel gezellig in de Ziggo Dome, vertelt Kiki, die een goudkleurige nooddeken om zich heen gewikkeld heeft. Die kreeg ze in de concerthal, evenals een slaapzak, chips en drinken. 

    De twee blikken terug op een 'fantastisch concert'. "Duizenden mensen gingen al eerder weg in een poging nog een trein te pakken," zegt Hilleke. "Maar zij hebben een heel stuk van het concert gemist en alsnog hun trein. Wij hebben alles gekeken," aldus haar dochter.

    Even verderop zitten Susan Koeslag (18) en Kyra Visser (17) op de grond. Ze zouden al rond 07.00 uur de Thalys nemen voor hun bezoek aan Disneyland Parijs. In hun woonplaats Arnhem kwamen ze erachter dat er geen trein reed naar Amsterdam, waardoor de vader van Susan ze in allerijl met de auto heeft gebracht. "Het leek er toen nog op dat de Thalys wel reed," vertelt Susan. "We waren net op tijd en toen ging hij toch niet." De meisjes hopen dat ze later op de ochtend alsnog voor hun driedaagse trip naar Parijs kunnen reizen.

  18. NS: storing treinverkeer rond Amsterdam verholpen

    De storing van het treinverkeer rond Amsterdam is verholpen, meldt een woordvoerder van de NS. Vanaf 09.00 uur gaan in die regio weer treinen rijden. Reizigers moeten de rest van de ochtend wel rekening houden met verstoringen.

    De problemen met het treinverkeer kwamen door een IT-storing op de verkeersleidingspost van ProRail. ProRail had grote moeite met het oplossen van de storing. De hele nacht is doorgewerkt, en de eerste uren van maandagochtend. De spoorbeheerder ging er niet vanuit dat er maandagochtend nog treinen zouden gaan rijden, maar rond 08.30 uur kwam er toch groen licht, aldus de organisatie.

  19. Veel gestrande reizigers op Amsterdam CS

    Op Amsterdam CS staan maandagochtend veel gestrande reizigers. Mensen komen kennelijk in onwetendheid of met goede hoop naar het station, maar daar wordt omgeroepen dat er geen treinen rijden. Dat staat ook op alle borden.

    Voor een servicedesk voor internationaal verkeer staat een lange rij van mensen met koffers. Door de storing rijden ook geen internationale treinen.

    Er is geen sprake van chaos. Her en der staan medewerkers van NS de reizigers te woord. Er wordt omgeroepen dat bij de kiosk gratis koffie en thee is te halen.

    Beeld ANP
  20. Lift gezocht en plek op de achterbank aangeboden

    Op sociale media proberen mensen van alles om, ondanks de treinstoring rond Amsterdam, toch naar het werk of huis te komen. Onder meer via de hashtag #treinpoolen bieden mensen een plek in de auto aan, of vragen ze een ritje.

    Er worden ritjes gevraagd van Lelystad naar Den Haag. Mensen bieden plekken in de auto aan, zoals iemand van Schiphol naar Schiedam en van Den Haag naar Schiphol. Sommigen zeggen zelfs dat ze de medereiziger willen ophalen en thuisbrengen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. NS: waarschijnlijk hele ochtend nog storing

    De impact van de treinstoring op mensen in en rond Amsterdam is heel groot, zegt een woordvoerder van de NS. De vervoerder gaat er niet vanuit dat er voor de middag al treinen rijden op het traject.

    Ook voor de rest van het land heeft de storing gevolgen. Om ervoor te zorgen dat treinen die normaal vanuit Amsterdam zouden vertrekken toch rijden, worden extra treinen ingezet die vanaf een ander startpunt beginnen. "Zo vertrekt de trein die vanuit Amsterdam naar Eindhoven gaat nu vanuit Utrecht," aldus de woordvoerder. Door andere treinen in te zetten rijden er volgens hem alsnog veel treinen. Desondanks is er dus wel impact op andere trajecten.

    Treinen rijden niet naar Amsterdam Centraal, maar ook niet naar omliggende stations zoals Schiphol Airport en andere Amsterdamse stations. 

  22. Zo'n 150 concertbezoekers hebben in Ziggo Dome geslapen

    Ongeveer 150 concertbezoekers hebben in de nacht van zondag op maandag in de Ziggo Dome in Amsterdam geslapen. Mensen die aanwezig waren bij shows van Harry Styles in de Arena en Ghost in Afas Live en vanwege de grote treinstoring niet naar huis konden, werden daar opgevangen.

    Zo'n 500 tot 600 mensen waren naar de Ziggo Dome gekomen na afloop van de optredens en daarvan zijn uiteindelijk ongeveer 150 mensen blijven slapen, zegt een woordvoerster van concertorganisator Mojo maandagochtend. Voor de bezoekers die hebben overnacht zijn slaapzakken geregeld.

    Hoe het nu verder gaat met deze bezoekers en of er bijvoorbeeld een ontbijt is geregeld, kon de zegsvrouw op maandagochtend nog niet zeggen. Maar MOJO is erg blij dat ze 'zo snel' een noodopvang hebben kunnen faciliteren.

    Volgens de zegsvrouw heeft de treinstoring er niet voor gezorgd dat mensen niet naar concerten konden komen. Het zogenoemde 'no-show percentage', dat er volgens de woordvoerster altijd is, was als normaal.

    Bezoekers van het concert van Harry Styles in de Johan Cruijff Arena worden na afloop opgevangen in de Ziggo Dome. Beeld ANP
  23. Schiphol: laat je brengen of neem de taxi of de bus

    Schiphol raadt reizigers aan om met alternatief vervoer naar de luchthaven te komen vanwege de treinstoring rond Amsterdam. "Laat je brengen of neem de taxi of de bus," zegt een woordvoerder van Schiphol maandagochtend. Het vliegveld heeft personeel ook gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken.

    De uitval van treinen zorgt er ook voor dat aankomende reizigers minder makkelijk van Schiphol weg kunnen komen. Dit leidt tot grotere drukte dan normaal, maar volgens de zegsman lukt het mensen wel om met bijvoorbeeld de bus hun reis te vervolgen. Daardoor stranden er volgens hem geen hele grote drommen mensen op de luchthaven.

    De woordvoerder van Schiphol weet niet of veel mensen hun vlucht hebben gemist. Die meldingen komen in eerste instantie alleen bij de luchtvaartmaatschappijen terecht. Ook is het volgens hem nog te vroeg om te praten over zaken als schade.

    De oproep aan eigen medewerkers om zoveel mogelijk thuis te werken, is vooral bedoeld voor kantoorpersoneel. Voor Schipholmedewerkers die wel echt naar de luchthaven moeten, is een parkeerplaats opengesteld. Normaal is die alleen beschikbaar voor personeel met een speciaal parkeerabonnement, maar nu kunnen ook werknemers zonder zo'n abonnement er hun auto neerzetten.

  24. Ook geen internationale treinen door storing

    Door de storing rijden er ook geen internationale treinen vanuit en naar Amsterdam, meldt de NS. Volgens een kaartje op de site gaat het om treinverkeer van en naar Brussel, Berlijn en Frankfurt.

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. ProRail: impact heel groot

    ProRail zegt maandagochtend dat het resetten van de systemen niet heeft geholpen. “We zijn naarstig op zoek naar de oorzaak, die is heel moeilijk te vinden.” Dat de oorzaak nog onbekend is noemt de woordvoerder ‘ontzettend vervelend, de impact is heel groot’.

    De NS riep treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Een woordvoerder zei dat de mensen niet meer naar de stations moesten komen. Voor zo’n honderd treinreizigers die 's nachts op Utrecht Centraal strandden, werd nachtopvang geregeld in de nabijgelegen Jaarbeurs. 

    De spoorbeheerder kan niet zeggen wanneer het treinverkeer weer op gang komt. “In ieder geval niet in de ochtend, wat er daarna gebeurt, is koffiedik kijken.”


    In de Jaarbeurs werden stretchers en dekens beschikbaar gesteld aan treinreizigers die waren gestrand op Utrecht Centraal. Beeld ANP
  26. Concertgangers zondagavond opgevangen in Ziggo Dome

    De problemen kwamen slecht uit voor fans van de Britse popzanger Harry Styles, die zondagavond optrad in de Johan Cruijff Arena. Organisator Mojo stelde het concert, dat om 21.00 uur zou beginnen, een kwartier uit om gestrande reizigers tegemoet te komen. Maar door de terugkeer van de storing kwamen fans alsnog in de problemen.

    Na het concert, rond 01.00 uur, wachtten nog zo’n 500 concertbezoekers in een tijdelijke opvang in de Ziggo Dome totdat zij naar huis konden. Ook in de buurt van de Arena zaten of stonden rond dat tijdstip nog veel groepjes mensen op straat te wachten op vervoer naar huis. Daar ging het om 01.00 uur naar schatting eveneens om een paar honderd personen.

    Het GVB zette extra’s metro’s in. Een woordvoerder liet weten dat de situatie in de Amsterdamse metro’s met de extra reizigers ‘beheersbaar is, maar we blijven het in de gaten houden’. Voor zover bekend worden er geen extra bussen of trams ingezet, aldus de zegsvrouw.

  27. Welkom

    Welkom in dit liveblog. Sinds zondagavond is het treinverkeer van en naar Amsterdam ernstig verstoord. Lees hier alle ontwikkelingen. 

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Video wordt geladen...

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:
Beeld ANP