Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

Nieuws
Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.
anp
maandag 29 mei 2023 om 19:27
Afbeelding
beeld anp

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het een ‘hopeloos zwarte dag voor lhbti-rechten en voor Oeganda’. Amnesty vindt de ‘afschuwelijke’ wet een ernstige aanval op de mensenrechten en de grondwet van Oeganda. De nieuwe antihomowet ‘zal niets anders doen dan discriminatie, haat en vooroordelen tegen lhbti-Oegandezen en hun bondgenoten in de wet vastleggen. Het is gewetenloos dat zij hun leven, hun vrijheid, hun privacy, hun vrijheid van meningsuiting en hun mogelijkheid om vrij van discriminatie te leven, dreigen te verliezen.’ Ook de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties haalt fel uit naar de wet.

Het Aidsfonds maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de wet voor de hiv-zorg. In de nieuwe wet staat expliciet dat mensen met hiv de doodstraf kunnen krijgen als ze seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht, verder staat er een levenslange straf op homoseksualiteit. ‘Het aantal hiv-infecties zal door de nieuwe maatregelen explosief stijgen. Dit zien we in meer landen waar conservatieve religieuze krachten op stoom raken. Mensen durven zich niet te laten testen of openlijk uit te komen voor hun hiv-status, uit angst opgepakt te worden vanwege hun geaardheid’, aldus het Aidsfonds.

Bekritiseerd

De wet geldt wereldwijd als een van de strengste tegen lhbti’ers en was als voorstel al bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht waren al illegaal in Oeganda.

De lhbti-gemeenschap in Oeganda heeft te maken met arrestaties en intimidatie door wetshandhavers en de situatie zou al erger zijn geworden door het wetsvoorstel, dat op verzoek van de president iets is afgezwakt. Zo wordt het niet strafbaar om lhbti’er te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Airbus verhoogt productie van zijn A350-vliegtuigen

Airbus heeft het productiedoel voor zijn A350-toestellen verder verhoogd. Dat meldt de Europese vliegtuigfabrikant bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Tegen 2028 moeten maandelijks twaalf vliegtuigen van het type van de band rollen.

Afbeelding

Honda steekt 15 miljard dollar in Canadese stekkerautofabriek

De Japanse autoproducent Honda gaat 15 miljard Canadese dollar, omgerekend meer dan 10 miljard euro, investeren in een nieuwe fabriek voor elektrische auto's in het oosten van Canada. Het bedrijf heeft dit donderdag aangekondigd.

Afbeelding

Politie: te weinig oog voor humanitaire situatie Ter Apel in 2022

De politie erkent dat het in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te veel gefocust was op de veiligheid en te weinig oog had voor de humanitaire situatie van asielzoekers daar.

Afbeelding

Dijkstra bezorgd over groep die donorregister niet zelf invult

Zorgminister Pia Dijkstra vindt het zorgelijk dat een kwart van de volwassenen het donorregister nog niet zelf heeft ingevuld. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel..

Afbeelding

Advocaat Trump benadrukt noodzaak onschendbaarheid president

Een advocaat van Donald Trump is door de rechters van het hooggerechtshof ondervraagd over de vraag of Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president.

Afbeelding

Kaagbaan op Schiphol weer open na wekenlang onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol, een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van de luchthaven, gaat donderdag om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. De baan was sinds 19 februari dag en nacht afgesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden.