Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

Nieuws
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.
anp
maandag 29 mei 2023 om 19:46
Afbeelding
beeld anp

Ook zei Lula dat ‘meerdere landen’ zich bij BRICS willen aansluiten, zonder die landen bij naam te noemen. Volgens Lula bespreekt de alliantie die verzoeken wanneer ze later dit jaar een topbijeenkomst heeft in Zuid-Afrika.

De BRICS-alliantie vertegenwoordigt ongeveer een derde van de wereldeconomie. In januari maakten de vijf landen plannen bekend voor de ontwikkeling van een eigen munteenheid, met als doel de hegemonie van de dollar te doorbreken. De BRICS-landen weigeren ondanks westerse druk sancties tegen Rusland in te stellen vanwege de invasie van Oekraïne.

De BRICS-alliantie is dan ook meer dan een economisch verbond. Zo nam in februari een met hypersonische kruisraketten uitgerust Russisch fregat deel aan militaire oefeningen waarbij ook China en Zuid-Afrika betrokken waren. De oefeningen waren voor de kust van Zuid-Afrika, dat de oefeningen ‘routine’ noemde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europese markt zit verkopen verlichtingsbedrijf Signify dwars

Verlichtingsbedrijf Signify heeft in het eerste kwartaal duidelijk last gehad van problemen op de Europese markt. Particulieren en bedrijven kochten veel minder producten van de voormalige lichtdivisie van Philips.

Afbeelding

Media: Israël zou vrijlaten van minder gegijzelden accepteren

Volgens mediaberichten is Israël bereid af te zien van de oorspronkelijke eis van het vrijlaten van veertig gegijzelden door Hamas in ruil voor een tijdelijk staakt-het-vuren.

Afbeelding

Plofkraak op pinautomaat in Franeker

In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

Afbeelding

Griekenland levert geen Patriots aan Oekraïne

Griekenland zal geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne leveren, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis donderdag.

Afbeelding

Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

Afbeelding

Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO.