© BELGA

Maryna Zanevska barst in tranen uit na frustrerende match op Roland Garros en denkt aan afscheid: “Dit was misschien de laatste keer”

Maryna Zanevska (WTA 89) heeft zich maandag niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde op Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. De Belgische met Oekraïense roots barstte na haar uitschakeling in tranen uit. “Dit doet pijn”, vertelde ze na afloop.

Jonas Withouck
Bron: Belga

Onze landgenote beleefde een frustrerende wedstrijd in de eerste ronde tegen de Kazachse Yulia Putintseva (WTA 58), de kwartfinaliste in de edities van 2016 en 2018. Daarin had ze in elke set twee setpunten, maar verloor ze toch telkens: 7-5 en 7-6 (7/3) na 2 uur en 16 minuten. Het was hun eerste onderlinge duel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de 29-jarige Zanevska was het zo de vijfde uitschakeling in de openingsronde in evenveel deelnames aan de Parijse gravelgrandslam.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

“Dit doet pijn”, vertelde de Belgische van Oekraïense origine. “Ik heb alles gegeven, maar jammer genoeg volstond het net niet. Over mijn niveau ben ik zeker tevreden, maar liever had ik wat minder mooi gespeeld en wel gewonnen. Op de belangrijke punten liet ik het afweten.”

“Fysiek ben ik niet helemaal top, maar dat wil ik niet als excuus inroepen. Ik heb nog altijd rugproblemen, maar dat is nu al drie jaar zo en ik leer ermee leven. De jongste maanden heb ik wel niet kunnen trainen zoals ik zou willen en in de wedstrijden ben ik verplicht om meer risico’s te nemen, om zo snel het punt te maken. Dat heeft me vandaag zeker niet geholpen.”

Laatste seizoen?

Op de persconferentie na de match vertelde Zanevska dat ze misschien aan haar laatste seizoen bezig is. “Ik weet niet hoe vaak ik Roland Garros nog zal spelen. Dit was misschien de laatste keer. Ik zou graag volgend jaar nog terugkomen, maar een zekerheid is het niet. Die rugblessure maakt het alsmaar lastiger en ik het heb het ook moeilijk met wat er momenteel in Oekraïne gebeurt. Dat kost me enorm veel energie. De steun van het publiek hier deed me wel deugd. We zijn hier in Parijs, maar ik had iedereen op mijn hand. Met Kim (Kimberley Zimmermann, red.) dubbel ik hier nog en ik doe het seizoen zeker nog uit. Ik neem het dag per dag en ga proberen, maar of er nog een volgend seizen komt is helemaal niet zeker.”

Zanevska was na de match erg geëmotioneerd en verliet het terrein in tranen. “Haar familie en vrienden zaten in de box”, verklaarde haar coach Geoffroy Vereerstraeten. “Haar ouders, die ze al meer dan een jaar niet gezien had, waren van Oekraïne overgekomen. Ze leven nog altijd ginds in een land in oorlog. Je kan je niet voorstellen wat dat voor haar betekent.”

Met Elise Mertens (WTA 28) staat er voorlopig één landgenote in de tweede ronde aan de Porte d’Auteuil. De Belgische nummer een ging zondag voorbij de Slowaakse Viktoria Hruncakova (WTA 136) en neemt het woensdag op tegen de Colombiaanse Camila Osorio (WTA 86), net als Hruncakova een lucky loser. Mertens’ beste resultaat in Parijs is de vierde ronde (achtste finales).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer