Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

Nieuws
Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.
anp
maandag 29 mei 2023 om 18:42 aangepast 20:28
Afbeelding
beeld anp

"Vreselijk dat Oeganda definitief kiest voor extreme anti-lhbtiq+ wetgeving", zegt Schreinemacher over de reden van haar besluit. Aan de stopgezette samenwerking zou de komende jaren ruim 25 miljoen euro worden uitgegeven. De bescherming van de lhbti-gemeenschap in het land blijft het kabinet wel "actief steunen".

De antihomowetgeving heeft mogelijk ook gevolgen voor andere samenwerkingsprogramma's met Oeganda. Daar neemt de minister later een besluit over.

Felle kritiek

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is "diep teleurgesteld" omdat de wet is aangenomen, schrijft hij op Twitter. "Nederland staat voor de verdediging van mensenrechten voor iedereen en doet een sterk beroep op Oeganda om hetzelfde te doen."

Maandag heeft de Oegandese president Yoweri Museveni een wet goedgekeurd die geldt als een van de strengste tegen lhbti'ers ter wereld. Dat kwam hem op felle kritiek te staan van westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties. Door de wet kunnen onder meer hiv-patiënten de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

Afbeelding

Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

Afbeelding

Google-moeder Alphabet flink omhoog op Wall Street na cijfers

Google-moederbedrijf Alphabet was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij sterke kwartaalresultaten. Alphabet ging meer dan 10 procent omhoog en werd daarmee ongeveer 200 miljard dollar meer waard op Wall Street.

Afbeelding

Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

Afbeelding

WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen.