Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

Nieuws
Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.
anp
maandag 29 mei 2023 om 17:57
Afbeelding
beeld anp

De goedkeuring van de strafmaatregelen volgt op de Oekraïense aantijging dat Iraanse Shahed-drones zijn gebruikt bij de grootste droneaanval op de hoofdstad sinds het begin van de invasie vorig jaar februari. De Oekraïense sancties moeten, samen met de acties van de ‘hele beschaafde wereld’, leiden tot het volledige isolement van Iran, aldus het parlement.

Het pakket omvat een handelsverbod voor militaire goederen en goederen voor mogelijk militair gebruik aan Iran en het opschorten van economische en financiële verplichtingen.

Beroep

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vorige week nog rechtstreeks een beroep gedaan op de Iraniërs met de vraag: ‘Waarom willen jullie medeplichtig zijn aan Russische terreur?’

Zijn adviseur meldt dat Kyiv doelwit is geworden van tientallen Shahed-drones en noemt Iran een terroristisch regime. ‘Teheran is een belangrijke bondgenoot van Moskou geworden in deze oorlog, door doelbewust wapens te leveren voor aanvallen op steden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Advocaat Trump benadrukt noodzaak onschendbaarheid president

Een advocaat van Donald Trump is door de rechters van het hooggerechtshof ondervraagd over de vraag of Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president.

Afbeelding

Kaagbaan op Schiphol weer open na wekenlang onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol, een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van de luchthaven, gaat donderdag om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. De baan was sinds 19 februari dag en nacht afgesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden.

Afbeelding

Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijg..

Afbeelding

Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

Afbeelding

Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost.

Afbeelding

Avondspits beduidend drukker door begin meivakantie

De avondspits is donderdag 'beduidend drukker dan normaal', laat een woordvoerster van de ANWB weten. Met ruim 500 kilometer file is het 'behoorlijk druk' op de Nederlandse wegen.