Lichamen en fresco’s uit de oudheid gevonden in Pompeï

Nieuws
In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.
anp
maandag 29 mei 2023 om 17:31
Afbeelding
beeld anp

Ook zijn fresco’s met mythologische taferelen gevonden op muren in de wereldberoemde archeologische vindplaats nabij Napels. Daarop zijn onder meer afbeeldingen te zien van Apollo en Daphne, en van Poseidon en Amymone. Details van deze nieuwe ontdekkingen, alle gedaan in regio IX van de archeologische vindplaats, worden binnenkort onthuld door minister Gennaro Sangiuliano van Cultuur, aldus ANSA.

Ongeveer twee weken geleden werden ook al twee nieuwe skeletten opgegraven. Het zou gaan om twee mannen van rond de vijftig jaar oud, die beiden breuken vertoonden die vermoedelijk veroorzaakt waren door de instorting van een gebouw.

Ten tijde van de uitbarsting woonden ongeveer 13.000 mensen in Pompeï. De vulkanisch as die zo’n 2000 jaar geleden door de Vesuvius werd uitgespuwd, sloeg neer op de huizen in de stad, waardoor die goed bewaard zijn gebleven. Dit geldt ook voor de lichamen van de circa 3000 doden die destijds vielen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

Afbeelding

In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

Afbeelding

Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt.

Afbeelding

Polen arresteert ook opdrachtgever aanval op bondgenoot Navalny

Polen heeft een Belarus gearresteerd die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gemeld op X.

Afbeelding

Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer.

Afbeelding

Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen.