Terug naar de krant

Oeganda voert strenge lhbti-wet definitief in, 20 jaar cel of doodstraf voortaan mogelijk

Leeslijst Nieuws
Homofobie „Medeplichtigheid” aan „lhbti-praktijken” wordt verboden, wat onder meer betekent dat lhbti’ers geen medische zorg krijgen of een huis kunnen huren. Seks met een minderjarige van hetzelfde geslacht levert de doodstraf op.
Leeslijst

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft maandag een zeer strenge anti-lhbti-wet definitief aangenomen, melden internationale persbureaus. „Medeplichtigheid” aan „lhbti-praktijken” wordt verboden, wat onder meer betekent dat lhbti’ers geen medische zorg krijgen of een huis kunnen huren. In het ergste geval geldt de doodstraf, als iemand seks heeft met een minderjarig persoon van hetzelfde geslacht of als de „dader” hiv-positief is.

Ook het „bevorderen van” en „aanzetten tot” homoseksualiteit is voortaan strafbaar: twintig jaar cel. Museveni voorkomt daarmee onder meer dat journalisten en hulporganisaties zich in Oeganda inzetten voor lhbti-rechten. Dit durfden zij voor de invoer van de nieuwe wet al niet meer te doen.

Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht waren, net als in dertig andere Afrikaanse landen, al verboden. President Museveni voert de nieuwe anti-lhbti-wet in omdat hij homoseksualiteit „niet vindt passen” bij de Oegandese cultuur. Hij beschuldigt westerse landen daarnaast van het uitvoeren van een lhbti-agenda en het „opleggen van hun praktijken aan andere mensen”.

Lees ook homohaat verder aanwakkert in Oeganda
In maart nam het Oegandese parlement vrijwel unaniem een anti-lhbti-wet aan. President Yoweri Museveni moet de wet nog ondertekenen.

Nederland beperkt samenwerking

Internationaal wordt met afschuw gereageerd op de omstreden wet. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties in te voeren, zoals visabeperkingen voor Oegandezen. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

Ook Nederland gaat de samenwerking met Oeganda beperken. Dat meldde het kabinet later op maandag, volgens persbureau ANP. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, VVD) zegt het „vreselijk” te vinden „dat Oeganda definitief kiest voor extreme anti-lhbtiq-wetgeving”. Wel zegt ze dat Nederland de bescherming van de lhbti-gemeenschap in Oeganda „actief” blijft steunen.

Activiste Clare Byarugaba spreekt van een „erg donkere en trieste dag voor de Oegandese lhbti-gemeenschap en daarmee heel Oeganda”. Volgens haar heeft president Museveni „door de staat gesponsorde homofobie en transfobie gelegaliseerd”, zegt ze tegen persbureau Reuters.

Mensenrechtenadvocaat Stella Nyanzi liet eerder aan NRC weten dat de bevolking lhbti’ers niet per definitie afkeurt. „Homofobie wordt aangewakkerd, de bevolking wordt gemanipuleerd.” Dit doet de regering met gebruik van desinformatie, waarin zou worden gesuggereerd dat lhbti’ers uit zijn op het misbruiken van kinderen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in