Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Meer dan 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1587 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De actievoerders blokkeerden de verkeersader om zo te demonstreren tegen fossiele subsidies.

Bij de demonstratie werden waterwerpers ingezet.Beeld Michel van Bergen

De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. Volgens de politie zijn 40 mensen opgepakt vanwege strafbare feiten.

Activisten die strafbare feiten hebben begaan, worden wel naar het politiebureau overgebracht waar hun zaak verder wordt beoordeeld. Volgens het OM gaat het dan om bijvoorbeeld ‘bekladding, vernieling, belediging, opruiing, verzet, verkeersgevaarlijk gedrag of geweld’.

Aanhoudingen

De sfeer tijden de demonstratie was over het algemeen gemoedelijk, er werd gedanst en gezongen. Veel mensen hadden spandoeken of vlaggen bij zich. Sommige personen stribbelden wat tegen toen ze zich de politiebus in lieten dragen.

De politie gebruikte ook een soort brancard op wielen, om actievoerders naar eigen zeggen ‘veilig en effectief’ te verplaatsen. Bij de aanhouding van een demonstrant werd één agent gebeten, meldt de politie op Twitter. Die demonstrant is aangehouden voor mishandeling. De agent wordt aan zijn verwondingen behandeld.

De politie probeerde de klimaatactivisten ’s middags te ontmoedigen door ze nat te spuiten met waterkanonnen. Toen waarschuwde de politie al dat demonstranten bij geen gehoor aan de oproep te vertrekken, zouden worden aangehouden.

Twitter bericht wordt geladen...

XR zei eerder op zaterdag zo’n 3000 actievoerders te verwachten. Met deze en eerdere blokkades wil de actiegroep de orde verstoren om daarmee te demonstreren tegen fossiele subsidies. XR wijst erop dat Nederland in 2013 al beloofde om uiterlijk in 2020 subsidies stop te zetten die schade aan het milieu opleveren. De protestlocatie was specifiek uitgekozen omdat de Utrechtsebaan tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt.

Files rond Den Haag

De ANWB zag de files rond Den Haag al gauw oplopen. Ook de gemeente Den Haag waarschuwde rekening te houden met hinder.

De demonstratie trok enkele bekende Nederlanders aan, waaronder actrice Carice van Houten, die in een rode poncho al snel werd natgespoten door de waterwerpers van de politie. Van Houten deelde filmpjes van dat moment op Instagram. Later is ze aangehouden door de politie en weggevoerd in een politiebusje.

Ook zangeres Merol en schrijfster Simone van der Vlugt deelden video’s van de actie via Instagram. Vooraf hadden onder anderen acteur Sieger Sloot, schrijfster Maartje Wortel en cabaretier Donny Ronny, voorheen bekend als Stefano Keizers, hun komst aangekondigd.

Activisten van Extinction Rebellion blokkeren de A12 in Den Haag voor de zevende keer.Beeld ANP