Sterrenrestaurants: reserveringen gaan goed ondanks hoge inflatie

Nieuws
Nederlandse sterrenrestaurants doen goede zaken met hun reserveringen ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid. Gasten willen graag op hoog niveau dineren en zijn bereid daar ook de portemonnee voor te trekken. Wel moeten ook sterrenzaken de hogere kosten voor inkoop en energie doorberekenen in de prijzen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende restaurants die zijn bekroond met Michelinsterren.
anp
zondag 26 maart 2023 om 10:00
Afbeelding
beeld anp

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle zegt dat de reserveringen ‘al tot aardig ver in de toekomst vol zitten’. ‘Wat dat betreft hebben wij met ons restaurant zeker geen moeite om gasten aan te trekken. Een prachtige luxepositie. Wat de bestedingen betreft merken we dat onze gasten wat uitbundiger zijn geworden in hun uitgaves na corona.’

Aan de Poel in Amstelveen, met twee sterren, laat weten dat de zaken uitstekend gaan. ‘Het gaat eerlijk gezegd erg goed met de reserveringen. We zijn erg tevreden met hoe het gaat. Ook zijn er geen problemen met personeelstekorten. Wat dat betreft zitten we in een luxepositie.’

Geen antwoord op inflatie

Parkheuvel in Rotterdam, dat ook twee sterren heeft, geeft aan dat vorig jaar al goed werd gedraaid en dat de omzet dit jaar verder stijgt. ‘Dus dat is heel goed. Als gasten eenmaal binnen zijn dan is de ‘sky the limit’. De mensen die bij ons komen kunnen dat veroorloven en willen genieten.’ Ook bij tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat gaan de zaken prima. ‘Het restaurant draait lekker door.’

Maar ook sterrenzaken ontkomen niet aan de hogere prijzen voor levensmiddelen en energie. ‘Zeker hebben we wat gemerkt van de gestegen prijzen. We hebben het zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen, maar ook wij hebben onze prijzen recentelijk iets moeten verhogen’, zegt De Librije.

Brancheorganisatie maakt zich weinig zorgen

‘We vragen natuurlijk hogere prijzen, dat kan niet anders. Maar mensen weten waar ze voor komen dus dat raakt ons niet’, aldus Parkheuvel. De Kromme Watergang zegt er gek van te worden. ‘Het is niet leuk meer. Alle kosten zijn gemiddeld zo’n 15 procent omhoog en dan zwijgen we maar over elektra en gas. Wij moeten daardoor helaas ook de prijzen omhoog doen.’

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat het ‘ondanks de coronaschulden en energiecrisis’ over het algemeen goed gaat onder de sterrenzaken. ‘Toch kunnen we niet zeggen hoe sterrenzaken er precies financieel voorstaan op dit moment. Wat we wél kunnen zeggen is dat de meeste horecaondernemers op dit moment een gezonde spanning hebben voor de Michelinsterren die binnenkort weer worden uitgereikt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema keurt nieuw vaccin tegen blauwtongvirus goed

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder.

Afbeelding

Bevolking Nederland in eerste kwartaal minder hard gegroeid

In het eerste kwartaal van dit jaar is de bevolking van Nederland met bijna 20.000 mensen gegroeid. Dat zijn er 7600 minder dan dezelfde periode in 2023.

Afbeelding

Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

Afbeelding

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder.

Afbeelding

Tweede Kamer wil 25 april als landelijke dag tegen antisemitisme

De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer ook een plenair debat voeren over antisemitisme. Het voorstel hiertoe van JA21 wordt breed ondersteund door de Kamer, zo bleek tijdens een Kamerdebat.