IMF-topvrouw ziet grotere risico’s voor financiële stabiliteit

Nieuws
De sterk gestegen rentes hebben de risico’s voor de financiële stabiliteit duidelijk vergroot, zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Autoriteiten in onder andere Zwitserland en de Verenigde Staten hebben na het omvallen van banken weliswaar ingegrepen om al te grote chaos te voorkomen, maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken ‘onderstrepen het belang van waakzaamheid’.
anp
zondag 26 maart 2023 om 10:13
Afbeelding
beeld anp

‘We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen en onderzoeken de mogelijke implicaties voor de wereldwijde economie en financiële stabiliteit’, zei Georgieva in een speech op het China Development Forum in Beijing.

In de toespraak herhaalde ze ook haar waarschuwing dat de versnippering van de wereld in verschillende politieke en economische blokken de wereldwijde groei zal afremmen. Op dit moment speelt bijvoorbeeld een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, vooral op het vlak van hoogwaardige technologie, en de oorlog in Oekraïne. Die kunnen internationale samenwerking voor ontwikkelingshulp of de strijd tegen klimaatverandering dwarsbomen.

Oproep aan de Chinezen

Georgieva was juist optimistisch over de verwachte economische groei van China, dat dit jaar waarschijnlijk verder zal herstellen van de strenge coronalockdowns waar grote steden vorig jaar mee kampten. Maar ze riep de Chinese overheid ook op tot hervormingen van de binnenlandse economie.

Daarbij moet volgens haar minder nadruk liggen op investeringen in de zware industrie, die voor een groot deel uit staatsbedrijven bestaat. In plaats daarvan zouden consumentenuitgaven een belangrijke pijler onder economische groei moeten worden. Een beter sociaal vangnet bij werkloosheid en ziekte zou daar bij helpen.

Internationaal inniger samenwerken

Ze riep de Aziatische grootmacht tegelijkertijd op tot innigere samenwerking met de internationale gemeenschap bij hulp aan arme landen die zuchten onder een hoge schuldenlast. Van alle landen is China ‘s werelds grootste geldschieter aan andere landen, waarbij het steeds vaker optreedt als verstrekker van noodkrediet aan ontwikkelingslanden. Maar als die landen in de problemen komen, vertraagt China volgens critici uit onder andere de VS vaak een oplossing waarbij schulden worden weggestreept.

‘De komende maanden jaren is het van vitaal belang om ‘s werelds kwetsbaarste landen te blijven helpen. We kunnen alleen maar via samenwerking ‘s werelds grootste uitdaging aan, waarbij we de valkuil van fragmentatie moeten vermijden’, zei Georgieva.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

Afbeelding

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder.

Afbeelding

Tweede Kamer wil 25 april als landelijke dag tegen antisemitisme

De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer ook een plenair debat voeren over antisemitisme. Het voorstel hiertoe van JA21 wordt breed ondersteund door de Kamer, zo bleek tijdens een Kamerdebat.

Afbeelding

Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern.

Afbeelding

Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen..

Afbeelding

Sollicitatieprocedure nieuwe burgemeester Rotterdam van start

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse gemeenteraad donderdagavond de profielschets definitief vastgesteld.