RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Hoe laat is het? Regering Libanon stelt zomertijd op laatste moment uit

Een klokkentoren in Beirut, Libanon. Beeld © Getty

Bij veel inwoners van Libanon heerst vandaag verwarring over het precieze tijdstip, omdat de regering op het laatste moment heeft besloten de zomertijd uit te stellen. Het besluit lijkt bedoeld om moslims tegemoet te komen tijdens de ramadan, maar kan de spanningen tussen religieuze groepen in het land doen oplaaien.

Volgens persbureau Reuters 'werd Libanon vanochtend wakker in twee tijdzones'. Veel mobiele telefoons, digitale horloges en computers zullen vannacht automatisch zijn overgesprongen naar de zomertijd, terwijl de overheid officieel vasthoudt aan de wintertijd.

Premier Najib Mikati liet donderdag weten dat de klokken in het land niet dit weekend een uur vooruit werden gezet, maar pas op 20 april. Normaal houdt Libanon dezelfde timing aan als Europa.

Vluchttijden verzet

Een officiële reden werd niet gegeven door de premier, maar het wordt alom beschouwd als een poging de moslims in het land te paaien. Zo kunnen moslims die meedoen aan de vastenmaand ramadan rond 18.00 uur weer eten, in plaats van om 19.00 uur.

De verwarring heeft grote gevolgen voor inwoners en bedrijven. Zo heeft de nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines gemeld voorlopig de wintertijd te blijven gebruiken, maar wel alle vertrekkende vluchten een uur vroeger te laten opstijgen, om zo in de pas te blijven lopen met het wereldwijde vluchtenschema. Veel bedrijven sturen berichten rond naar medewerkers over de juiste tijden. Ook scholen doen dat.

Niet iedereen volgt de lijn van premier Mikati. Meerdere grote televisiestations gaan wel over naar de zomertijd, omdat een groot deel van hun publiek in het buitenland woont. Eén van de stations liet daarbij weten: "Libanon is geen eiland."

Burgeroorlog

De invloedrijke Maronitische Kerk, een oosters-katholieke stroming, heeft laten weten de 'verrassende beslissing' niet na te leven. Omdat veel moslims er wel in meegaan, wordt gevreesd dat spanningen tussen religieuze groepen weer toenemen. Reuters spreekt van een 'verdieping van de verdeling' tussen bevolkingsgroepen. Tussen 1975 en 1990 heerste in Libanon een burgeroorlog tussen milities van christenen en moslims.

Waarnemend minister van Justitie Henry Khoury heeft Mikati vandaag gevraagd om zijn beslissing terug te draaien en alsnog de zomertijd in te voeren. Khoury noemt het besluit niet legitiem en zegt dat dit zorgt voor breuklijnen in de Libanese samenleving en tussen verschillende geloofsgemeenschappen.

Parlementslid Waddah Sadek was boos over de beslissing van de premier. "Dit is besloten zonder na te denken over de gevolgen en verwarring."

Zomertijd
Lees ook:
Zomertijd is vannacht weer ingegaan, klok een uur vooruit