Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

Nieuws
In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat waarnemend minister-president Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet. Een groot deel van de bevolking, vooral christenen, is het hier niet mee eens en heeft de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor het land nu twee verschillende tijden heeft.
anp
zondag 26 maart 2023 om 09:23 aangepast 12:02
Afbeelding
beeld anp

Officieel is het volgens Mikati een administratieve procedure, maar volgens veel mensen heeft hij het gedaan zodat het vasten tijdens de ramadan geen uur langer duurt. Een sjiitisch parlementslid had de minister-president donderdag gevraagd om de klok later te verzetten vanwege de ramadan. Mikati zei toen nog dat dit niet mogelijk was, maar kwam daar later op dezelfde dag op terug.

De invloedrijke Maronitische Kerk noemde de beslissing een verrassing. "Er is geen overleg gevoerd en er wordt geen rekening gehouden met internationale standaarden." Daarom heeft de kerk besloten toch over te gaan op zomertijd, net als veel andere christelijke organisaties en twee belangrijke televisiezenders LBCI en MTV. "Libanon is geen eiland", reageerde LBCI.

Verzoek tot terugdraaien beslissing

Waarnemend minister van Justitie Henry Khoury heeft Mikati zondag gevraagd om zijn beslissing terug te draaien en alsnog de zomertijd in te voeren. Khoury noemt het besluit niet legitiem en hij zegt dat dit zorgt voor breuklijnen in de Libanese samenleving en tussen verschillende geloofsgemeenschappen. Het is de eerste kritiek op het besluit vanuit de regering.

Nationale telecomproviders hebben mensen gevraagd zelf de tijdsaanduiding op hun apparaten te wijzigen, omdat die mogelijk automatisch overgaan op zomertijd. De nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines zei de lijn van Mikati te volgen, maar om voor vluchten en reizigers niet voor verwarring te zorgen toch de internationale tijdsaanduiding te gebruiken.

Frustratie

Parlementslid Waddah Sadek was boos over de beslissing van de premier. "Dit is besloten zonder na te denken over de gevolgen en verwarring."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

Afbeelding

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer 'zijn verantwoordelijkheid' neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties.

Afbeelding

AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

Afbeelding

Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

Afbeelding

Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, zou een uitvoerige verklaring op internet hebben gepubliceerd.

Afbeelding

Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten.