Terug naar de krant

Honduras verbreekt banden met Taiwan: ‘Er is slechts één China’

Leeslijst Nieuws
Chinese invloed Een paar uur na het beëindigen van de betrekkingen tekende de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken een overeenkomst over de diplomatieke erkenning van China.
Leeslijst

Honduras heeft per direct de diplomatieke betrekkingen met Taiwan verbroken en de banden met China aangehaald. Dat heeft het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekendgemaakt. Volgens het Midden-Amerikaanse land is er „slechts één China” waar Taiwan een essentieel deel van uitmaakt, en is de Chinese regering „de enige legitieme regering die heel China vertegenwoordigt”.

Een paar uur na de aankondiging tekenden de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken, die op bezoek is in Beijing, en zijn Chinese evenknie een overeenkomst over de diplomatieke erkenning van China.

Taiwan heeft de relatiebreuk zondag bevestigd. Als tegenreactie werd de vlag van het Midden-Amerikaanse land verwijderd uit het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken. De Taiwanese ambassadeur in Honduras was al teruggeroepen, uit onvrede over het bezoek van de Hondurese minister aan Beijing.

Met het verbreken van de banden raakt Taiwan steeds verder geïsoleerd. Er zijn nu nog dertien landen ter wereld, waaronder Vaticaanstad, die het democratische eiland als soevereine staat erkennen. China beschouwt Taiwan juist als een afvallige provincie en weigert relaties aan te gaan met landen die formele banden hebben met Taiwan. Ook Nederland erkent Taiwan niet, al is er wel een Nederlands handelskantoor in de hoofdstad Taipei.

Lees ook Haar man werd afgezet, nu mag Xiomara Castro het geplaagde Honduras gaan leiden
Xiomara Castro, zondag na het sluiten van de stembussen in Honduras. Links naast haar vicepresidentskandidaat Salvador Nasralla.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in