Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

Nieuws
Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 ‘zeer groot’.
anp
zondag 26 maart 2023 om 08:03
Afbeelding
beeld anp

Met nog een kleine week te gaan, lijkt de gemiddelde neerslaghoeveelheid over het hele land op iets meer dan 100 millimeter te komen. Normaal gesproken valt er in maart zo’n 56 millimeter. De kans bestaat dat maart 2023 in het rijtje met natste maanden ooit komt sinds de metingen in 1906 begonnen. Het record is in handen van 1981, toen er in de derde maand van het jaar gemiddeld 128 millimeter neerslag viel. In 2019 viel 101 millimeter, mogelijk neemt de huidige maand de vijfde plaats in het klassement van dat jaar nog over als de gemiddelde neerslag boven de 100 millimeter uitkomt.

Behalve dat deze maartmaand uitzonderlijk nat was, liet de zon zich ook maar weinig zien. Gemiddeld schijnt de zon in de eerste maand van de lente 145 uur, maar dit jaar komt het totale aantal zonuren waarschijnlijk uit op zo’n 115. Daarmee is het de somberste maand maart sinds 2005, toen de zon 118 uur scheen. Toch is het niet de somberste maartmaand ooit. In 1909 en 1981 scheen de zon slechts 54 tot 56 uur. Dit staat in schril contrast met de hoeveelheid zonneschijn in Nederland vorig jaar in deze maand. In maart 2022 werd een recordaantal van 245 zonuren genoteerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Winstalarm Duits luchtvaartconcern Lufthansa door stakingen

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld, onder druk van een reeks stakingen van cabine- en grondpersoneel in een loonconflict.

Afbeelding

Consumentenbond dagvaardt Albert Heijn om fouten op kassabonnen

De Consumentenbond heeft Albert Heijn een dagvaarding gestuurd om jarenlange fouten op kassabonnen. Daarover klaagt de belangenbehartiger voor consumenten al een paar jaar.

Afbeelding

Bontenbal (CDA) wil maximumaantal moties per partij

Een partij moet maximaal een bepaald aantal moties per jaar kunnen indienen, afhankelijk van hoeveel zetels ze in de Tweede Kamer heeft. Dat oppert CDA-leider Henri Bontenbal. "Een stevig voorstel", erkent de christendemocraat.

Afbeelding

Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

Afbeelding

Nog even zware windstoten in Zeeland en Zuid-Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben.

Afbeelding

Chinese economie groeit in eerste kwartaal met 5,3 procent

De Chinese economie is in het eerste kwartaal op jaarbasis met 5,3 procent gegroeid, blijkt uit officiële gegevens. Daarmee overtrof China ruimschoots de verwachtingen van analisten.