Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

Nieuws
Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."
anp
zondag 26 maart 2023 om 01:55 aangepast 07:03
Afbeelding
beeld anp

Volgens het voormalige staatshoofd is er vanaf het begin sprake geweest van "de ene na de andere heksenjacht" en "neponderzoeken". Zonder bewijs beschuldigde hij de regering van de Democratische president Joe Biden ervan zijn strafrechtelijke vervolging te orkestreren om zijn herverkiezing te ondermijnen. Velen van zijn aanwezige aanhangers droegen borden met daarop de woorden "heksenjacht".

In New York is een onderzoek gaande naar het zwijggeld dat aan een pornoster is betaald die seks zou hebben gehad met Trump. Die betaling gebeurde kort voor de door Trump gewonnen presidentsverkiezingen in 2016, en mogelijk zijn met het zwijggeld de regels over de financiering van de verkiezingscampagne overtreden. Ook wordt onderzocht of de voormalig president geheime documenten heeft achtergehouden en een complot heeft beraamd om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken.

Oproep Taylor Greene

Marjorie Taylor Greene, een van Trumps meest uitgesproken aanhangers in het Congres, vertelde de menigte dat het tijd is om het ministerie van Justitie "terug te nemen. Je moet begrijpen: ze komen niet alleen achter president Trump aan, ze komen achter jou aan, en president Trump is de enige die hen in de weg staat."

De bijeenkomst in Waco vindt plaats op het moment dat de stad stilstaat bij de inval van de FBI bij de religieuze sekte van de Branch Davidians en hun leider David Koresh, dertig jaar geleden. Daarbij kwamen destijds in 1993 86 mensen om, onder wie vier politieagenten. Veel rechtsextremisten beschouwen die inval als een belangrijk moment van overheidsbemoeienis en critici zien de rally als een soort steunbetuiging aan de extreemrechtse aanhangers van Trump.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Afbeelding

Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

Afbeelding

Google-eigenaar Alphabet fors hoger op Wall Street na cijfers

Alphabet werd vrijdag 11 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van Google werd daarmee ruim 200 miljard dollar meer waard en steeg de beurswaarde naar meer dan 2 biljoen dollar.

Afbeelding

Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

Afbeelding

Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

Afbeelding

Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet.