Direct naar artikelinhoud
De liefde van nu

‘Zijn moeder appte me ineens: Wat jammer dat het tussen jullie toch niet heeft standgehouden’

Eindelijk heeft Anna een lieve, zorgzame man gevonden. Voor het eerst in haar leven voelt ze zich veilig. Tot ze een bericht krijgt van zijn moeder.

‘Zijn moeder appte me ineens: Wat jammer dat het tussen jullie toch niet heeft standgehouden’
Beeld Max Kisman

Anna (44): ‘Ik kende hem als vriend, als kennis, als vader van een kleuter in mijn klas. En toen zijn vrouw zei dat ze gingen scheiden omdat zijn zorgzaamheid en toewijding haar te veel begonnen te benauwen, bevreemdde me dat. Ik vond het jammer. Zelf was ik nooit zo goed bedeeld door het leven. Akelig en geïrriteerd raken van iemand die extreem betrokken is, die het liefst alles samen wil doen, die zich je problemen aantrekt, had ik best eens willen meemaken.

Vader vroeg vertrokken

Mijn vader vertrok toen ik 6 was, daarna heb ik hem slechts sporadisch gezien en vanaf mijn 12de helemaal niet meer. Als klein meisje koesterde ik foto’s waarop ik gehurkt zat tussen zijn sterke benen. Stilletjes fantaseerde ik er een toekomst bij. Jullie waren onafscheidelijk, zei mijn moeder altijd, maar die herinnering heb ik niet. Ik herinner me alleen de kille vertwijfeling die ik voelde toen hij ineens voorgoed was verdwenen.

Ik was 20 toen ik voor het eerst trouwde en in mijn tweede huwelijk kwam geweld voor. Ik heb me nooit ergens veilig of op mijn plek gevoeld. Ze zeggen dat er op ieder potje een deksel past, maar daaraan begon ik rond mijn 40ste behoorlijk te twijfelen. Ik ben een fijne moeder, dat wist ik, ik heb heus mijn kwaliteiten, maar als partner, vrouw en dochter deugde ik niet. Want iedereen ging altijd bij me weg.

Fijn en huiselijk

Toen de zorgzame man na een ziekenhuisopname voor mij begon te zorgen, nam ik dat dankbaar aan. Hij was tegen zijn zin gescheiden, ik kwam gammel uit een operatie. We konden beiden wel wat gezelschap en afleiding gebruiken. Hij bracht me eten, maakte thee, we konden het goed vinden met elkaars kinderen. Het verlangen aangeraakt te worden was niet sterker dan het verlangen samen met hem te zijn. Gewoon met zijn tweeën in een ruimte zijn voelde fijn en huiselijk.

Ook nadat ik weer was opgeknapt bleef hij me opzoeken. Misschien is het verschil tussen vriendschap en liefde wel minder groot dan vaak wordt gedacht, meende ik. Ik genoot van zijn aandacht. Hij was iemand die, als ik moe thuiskwam van mijn werk, kon zeggen: ga even zitten. Vertel over je dag. Dat eten, dat komt straks wel.

Samen konden we alles

Geleidelijk kreeg onze genegenheid de vorm van een relatie. Nadat we de eerste keer gezoend hadden, wilde hij het verborgen houden voor onze kinderen. Maar toen we het later toch vertelden riep iedereen, joepie, dus toch, we wisten het wel. Tegen vrienden zei hij: ik heb de loterij gewonnen, ik ben zo gekwetst door mijn vrouw en toch vond ik iemand op wie ik weer verliefd werd. Maar als ik fluisterde dat ik van hem hield, antwoordde hij: dat kan ik nog niet zeggen. Intussen bleef het plezierig en vredig.

In de weekenden dat de kinderen er niet waren, wandelden we in de bossen. Dan waren we stil of we praatten juist wat. Deze man was de eerste aan wie ik vertelde hoeveel pijn het nog steeds deed dat mijn vader mij had verlaten. Hoe onzeker me dat maakte. Het lag niet aan jou, zei hij dan en trok me dicht tegen zich aan: ‘En ik ga niet weg. Niet vandaag, niet morgen. Misschien moet je je vader gaan zoeken als je dat echt wilt?’

Samen konden we alles. In vorige relaties was ik altijd degene die kookte, nu stonden we zij aan zij voor het fornuis alsof we nooit anders hadden gedaan. We hingen samen de was op. Ieder aan een kant. Hang jij dat zó op, lachten we naar elkaar. En ik deed voor hoe je een overhemd ophangt zonder dat-ie kreukt. Hij plukte bloemen langs de kant van de weg die ik droogde en bewaarde. Andere mannen hadden een hekel aan de spullen die ik liet rondslingeren. Een open boek op de keukentafel werd regelrecht terug in de boekenkast gestopt, maar hij liet alles liggen.

Deel uitmaken van zijn familie

We kampeerden met onze kinderen. Zijn oudste was al 12 en ik weet nog dat mijn vriend zei, ik slaap vannacht bij hem in de tent, ik wil mijn kinderen niet achterstellen. Zo’n opmerking zorgde dan wel voor wat kortsluiting in mijn hoofd. Een kind snapt toch dat zijn vader bij zijn vriendin slaapt? Ook waren er soms dagen dat hij niks of weinig van zich liet horen. Dan werd ik bang. Maar ik dacht ook: ken uw demonen, leer te vertrouwen. En inderdaad kwam er dan altijd wel weer een uitnodiging om te komen eten. Een keer vroeg hij me zelfs mee naar een schoolproject van zijn zoon.

Het betekende veel voor me, deel uit te maken van zijn gezin en familie. Na mijn 6de had ik me nooit meer zo veilig gevoeld. Het besef bij iemand te horen, en niet de kans te lopen verlaten te worden als het minder goed met me zou gaan, gaf zoveel ontspanning en kracht dat ik na dertig jaar de moed verzamelde mijn vader op te sporen. Mijn vriend en ik begonnen plannen te maken voor later. Onze droom was een langeafstandswandeling door Schotland.

Alles werd zwart

Op 22 augustus 2021 appte zijn moeder. ‘Wat jammer dat het tussen jullie toch niet heeft standgehouden.’

Alsof een dam doorbrak, zo overspoeld door angst werd ik. Ik belde hem op, hij zat in de auto met zijn kinderen. ‘Sorry, wat je net hebt gehoord, dat was niet de bedoeling’, zei hij. En even later toen ik bij hem was: ‘Het heeft niks met jou te maken maar ik wil inderdaad niet meer verder.’ Een echte reden gaf hij niet, behalve dat het ‘beter voelde nu te stoppen’. Daarop werd alles zwart.

De dagen erna kon ik geen les meer geven, ik huilde mee met iedere kleuter die moeite had met afscheid nemen. Mijn verwarring en depressie werden zo groot dat ik zelfs een tijdje ben opgenomen. Nu gaat het beter. Afgelopen voorjaar ging ik wandelen in Schotland, alleen. Ik heb me voorgenomen nooit, nooit meer op een ander te leunen. Nooit meer die onzekerheid mee te maken die bij liefde hoort. Hoe kan ik geloven dat het niet aan mij ligt, ik ben altijd de vrouw ‘voor even’ geweest. Ik ben de vrouw bij wie niemand blijft.’

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Anna ­gefingeerd. 

OPROEP

Corine Koole is voor deze rubriek en de gelijknamige podcast op zoek naar verhalen over álle soorten moderne relaties, over mensen van alle leeftijden en alle voorkeuren.

Meedoen? Mail een korte ­toelichting naar: deliefdevannu@volkskrant.nl.