Direct naar artikelinhoud
LiveblogOekraïne

Zelenski: Geen Russen meer in Lyman

Zelenski: Geen Russen meer in Lyman
Beeld AFP

In dit liveblog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Live

  1. Geen Russen meer in Lyman volgens Zelenski

    De Oost-Oekraïense plaats Lyman, ruim vier maanden lang een bolwerk van Russische of pro-Russische troepen in de regio Donetsk, is helemaal in handen van de Oekraïners. "De plaats is ontdaan van Russen", zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag.

    Het Russische ministerie van Defensie meldde vrijdag dat de troepen zijn teruggetrokken om stellingen in te nemen die beter te verdedigen zijn. Lyman werd al enige tijd vrijwel omsingeld door Oekraïense militairen die volgens Russische mediaberichten aan dit stuk van het front beter getraind, beter bewapend en groter in aantal zouden zijn. Aan Russische zijde wordt gevreesd dat de Oekraïners de overwinning aangrijpen om verder op te rukken naar het zuiden in de provincie Donetsk en naar het oosten waar niet ver verwijderd de provincie Loehansk ligt.

    De twee provincies werden samen met twee andere provincies in het zuidoosten van Oekraïne (Cherson en Zaporizja) vrijdag in het Grote Paleis van het Kremlin in een plechtige ceremonie geannexeerd door Rusland. Na afloop volgde een nationalistisch feest op het Rode Plein. De val van Lyman was daardoor een extra zware nederlaag voor president Vladimir Poetin, die 24 februari Oekraïne is binnengevallen.

    De annexaties worden overigens internationaal niet erkend. Ze zijn in strijd met de grondbeginselen van de Verenigde Naties. Ook grote mogendheden die Rusland gunstig gezind zijn, met name China en India, hebben nog nooit een annexatie of volksrepubliekje erkend dat door Poetins regering werd uitgeroepen in de Kaukasus en Oekraïne.

    Oekraïne is met veel westerse hulp in september een tegenoffensief begonnen in het oosten. De val van Lyman is daar een gevolg van. Maar de Oekraïners zijn ook in het zuiden in de aanval, volgens een verklaring van het Russische ministerie van Defensie op zondag. Daarbij zouden ze onder meer in de regio van Mikolajiv zware verliezen hebben geleden. Russische media spraken in het weekend ook van mogelijke Oekraïense plannen om de enorme kerncentrale in Enerhodar in de zuidelijke regio Zaporizja onder meer met behulp van commando's te heroveren. De kerncentrale is sinds maart in Russische handen en ligt op de zuidelijke oever van de brede rivier de Dnjepr. De atoomwaakhond van de VN (IAEA) wil dat er een veilige zone wordt gecreëerd om de centrale buiten het strijdgewoel te houden. (ANP)

  2. Zelenski: Na Lyman zullen meer plaatsen volgen

    Wat een zware week voor Oekraïne had moeten worden, werd een zware week voor Rusland. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap, waarin hij uitgebreid stilstond bij de herovering van Lyman op de Russen. Russische troepen hadden zich 's middags teruggetrokken uit deze strategische stad in de oostelijke regio Donetsk. "Deze week wapperen er al meer Oekraïense vlaggen in Donetsk. Volgende week zullen het er nog meer zijn", zei Zelenski.

    De val van Lyman kwam een dag na de annexatie door Rusland van Donetsk en drie andere Oekraïense regio's, een gebeurtenis die in Moskou groots werd gevierd. Het verkeersknooppunt Lyman, dat sinds mei in Russische handen was, is strategisch belangrijk, omdat het voor de Oekraïense strijdkrachten een springplank kan zijn voor de herovering van meer plaatsen in Donetsk, zoals het 40 kilometer verderop gelegen Lisitsjansk en Severodonetsk.

    "Oekraïne zal terugnemen wat van haar is", zei een strijdlustige Zelenski. "Zowel in het oosten en het zuiden, als in wat ze nu hebben geprobeerd te annexeren en op de Krim, die ze sinds 2014 'ingelijfd' noemen: onze vlag zal overal wapperen."

    Zelenski riep ook in herinnering dat het zaterdag 76 jaar geleden was dat het Proces van Neurenberg eindigde, waar nazikopstukken zich na de Tweede Wereldoorlog moesten verantwoorden voor de misdaden begaan door het Hitlerregime. "We weten dat de dag van onze overwinning zal komen, dat is onvermijdelijk. En daarna komt de dag des oordeels voor de Russische agressors. Ook dat is onvermijdelijk." (ANP)

  3. Pro-Russische partijen verliezen in Letse verkiezingen

    Bij de verkiezingen in Letland hebben de pro-Russische partijen een nederlaag geleden. Uit de exitpolls blijkt dat minder mensen hebben gestemd op partijen die het Kremlin goedgezind zijn. De middenpartij van de zeer anti-Russische premier Krisjanis Karins groeit juist en blijft de grootste.

    De campagne werd gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de angst in Letland dat Rusland ook hun land kan binnenvallen. Karins heeft zich sterk uitgesproken tegen het Kremlin en heeft bijvoorbeeld de grenzen voor Russen vrijwel volledig gesloten. Dat beleid heeft hem populair gemaakt bij veel Letten.

    Letland maakte tot 1991 deel uit van de Sovjet-Unie en heeft een grote Russische minderheid. Van de 1,9 miljoen inwoners spreekt ongeveer een kwart Russisch. Rusland beschuldigt Letland van discriminatie tegen die groep. De Russen zouden als "tweederangsburgers" worden behandeld. De laatste maanden zijn in de grensgebieden van Letland een aantal Sovjetmonumenten weggehaald om afstand te nemen van het verleden. (ANP)

  4. Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

    Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven. De troepen hebben zich teruggetrokken, bericht het ministerie van Defensie in Moskou. Ze moeten naar beter te verdedigen stellingen.

    Lyman werd al dagen vrijwel omsingeld vanuit het noorden, westen en zuiden door Oekraïense troepen. Die zeiden dat er 5000 Russische militairen in de stad omsingeld werden. De Oekraïners gaven zaterdag aan de plaats te zijn binnengetrokken. Het is niet te verifiëren wat er precies aan het front gebeurt en of alle Russische eenheden er inderdaad in zijn geslaagd Lyman in oostelijke richting te verlaten.

    Lyman viel na gevechten op 27 mei in handen van de Russen en pro-Russische milities. Het werd hun bolwerk in de streek. En het verlies, zo kort na de annexatieplechtigheid in Moskou, is niet alleen een psychologische tik voor de Russen. Het verkeersknooppunt Lyman is strategisch belangrijk, omdat het voor de Oekraïense strijdkrachten een springplank zou kunnen zijn voor de herovering van meer plaatsen in de Donetsk-regio, zoals het 40 kilometer verderop gelegen Lisitsjansk en Severodonetsk.

    Het Oekraïense leger is afgelopen maand vooral ten oosten en zuidoosten van Charkov in het offensief gegaan. Volgens door persbureau RIA Novosti opgevoerde zegslieden van de pro-Russische separatisten dwingen de Oekraïners op verscheidene plaatsen de Russische militairen en milities in het defensief, onder meer met behulp van door westerse landen geleverde geavanceerde wapens. (ANP)

  5. Wereldbank geeft nog eens 540 miljoen euro steun aan Oekraïne

    De Wereldbank geeft nog eens ruim 540 miljoen euro financiële steun aan Oekraïne om het land te helpen in de oorlog met Rusland. Daarmee komt het totale steunbedrag van de Wereldbank aan Oekraïne sinds de Russische invasie op ruim 13 miljard euro.

    Volgens de Wereldbank is nu van het gehele steunbedrag inmiddels 11 miljard ingezet voor hulp in Oekraïne. Het geld gaat bijvoorbeeld naar zorg, onderwijs, pensioenen, uitkeringen en financiering van overheidsinstellingen.

    "De tol die wordt geëist door de vernietiging, schade en ontwrichting in Oekraïne is duizelingwekkend en blijft maar groeien", aldus bestuurder Anna Bjerde van de Wereldbank in een verklaring. "De Oekraïense bevolking heeft een lange weg van herstel te gaan en haar ontwikkelingspartners moeten samen blijven doorgaan met het ondersteunen van de wederopbouw van Oekraïne."

    De Wereldbank denkt dat de kosten voor wederopbouw en herstel van Oekraïne na de oorlog de komende drie jaar meer dan 100 miljard euro zullen bedragen. Door de oorlog heeft de Oekraïense economie en infrastructuur grote schade opgelopen. (ANP)

  6. Oekraïne zegt plaats Lyman te hebben omsingeld

    Oekraïne heeft naar eigen zeggen de strategisch belangrijke plaats Lyman in het oosten van het land omsingeld. In de plaats zouden zo'n 5000 Russische militairen opgesloten zitten. De operatie is nog gaande, maar onduidelijk is of er nog gevochten wordt.

    Het aantal omsingelde troepen kan lager zijn door slachtoffers en Russische soldaten die probeerden de plaats te ontvluchten, zei een Oekraïense legerwoordvoerder.

    Russische strijdkrachten veroverden de plaats, een belangrijk spoorwegknooppunt in het noorden van de provincie Donetsk, in mei van dit jaar. Verovering van Lyman zou het voor het Oekraïense leger makkelijker maken om door te stoten naar de regio Loehansk, zeggen militaire bronnen in Oekraïne. (ANP)

  7. Russen arresteren directeur van kerncentrale Zaporizja

    De directeur van de door Rusland bezette Oekraïense kerncentrale van Zaporizja is vrijdag aangehouden door Russische militairen, meldt het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom, dat verantwoordelijk is voor de centrale zaterdag.

    Ihor Murasjov werd aangehouden op weg van de kerncentrale naar de stad Enerhodar, zei Petro Kotin, een functionaris van de centrale in een verklaring. "Hij is uit de auto gehaald en geblinddoekt in een onbekende richting weggevoerd", schreef Kotin op Telegram. Over het lot van Murasjov is niets bekend.

    De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, is sinds begin maart in handen van Rusland.

    De situatie in en rond de centrale is al wekenlang gevaarlijk door beschietingen en bombardementen, waarschuwde directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) afgelopen maand. Kiev en Moskou beschuldigen elkaar over en weer. (ANP)

  8. Protest tegen Rusland op Unesco-conferentie in Mexico

    Bij het slot van een Unesco-conferentie in Mexico-Stad hebben de vertegenwoordigers van 48 landen geprotesteerd tegen de Russische invasie van Oekraïne. Tientallen afgevaardigden verlieten vrijdag tijdelijk de zaal toen de Russische vertegenwoordiger het woord nam.

    Het ging om de driedaagse conferentie Mondiacult van Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Er namen afgevaardigden van 120 landen deel.

    In een gemeenschappelijke verklaring riepen de vertegenwoordigers van onder meer de Europese Unie, Canada, de Verenigde Staten en Japan op tot een terugtrekking van Rusland uit Oekraïne. Ze hekelden ook de vernieling en plundering van cultuurschatten in Oekraïne.

    De Russische afgevaardigde, Sergej Obryvalin, noemde de actie onaanvaardbaar. (Belga)

  9. Roblox verwijdert vechtgames met Russen en Oekraïners

    Het grootste gameplatform voor kinderen, Roblox, heeft twee computerspellen verwijderd waarmee spelers als Russen of Oekraïners met elkaar konden vechten en elkaar konden doden.

    Volgens Roblox schonden beide games de regels van het platform. Binnen vier uur nadat medewerkers van Roblox door de BBC waren geattendeerd op de spellen, werden ze verwijderd.

    Een van de betreffende spellen was getiteld War on Larkiv: Ukraine. In de afgelopen twee weken werd het zo'n 90.000 keer gespeeld. Het spel draait om een fictieve stad die veel weg heeft van Charkov, waar honderden mensen zijn omgekomen sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari van dit jaar.

    Het andere spel, Battle for Ukraine genaamd, stelde de deelnemers in staat om de bombardementen op steden zoals Marioepol te bekijken. De stad werd eerder dit jaar zwaar belegerd en grotendeels verwoest door het Russische leger.

    Zo'n vijftig miljoen spelers, voornamelijk kinderen, loggen dagelijks in op Roblox om de games te spelen en hun eigen "ervaringen" te creëren. (Redactie)

  10. Rusland houdt veroordeling door Veiligheidsraad tegen met veto

    Zoals verwacht heeft Rusland vrijdagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto gebruikt om een resolutie tegen te houden waarin de annexatie door het land van delen van Oekraïne werd veroordeeld. De resolutie was ingediend door de VS, enkele uren nadat de Russische president Vladimir Poetin de annexatie had bekrachtigd.

    De resolutie bestempelde de referenda als "illegaal" en riep de internationale gemeenschap op de annexaties niet te erkennen. Ook zou Rusland per direct zijn troepen moeten terugtrekken uit Oekraïne.

    De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, zei aan het begin van de zitting dat de "Verenigde Naties gebouwd zijn op het idee dat geen enkel land ooit meer andermans gebied met geweld mag innemen". De resolutie was echter van meet af aan gedoemd te sneuvelen. "Verwachten jullie werkelijk dat Rusland een dergelijk voorstel zal overwegen en steunen?", vroeg de Russische VN-ambassadeur Vasili Nebenzia retorisch.

    China, de belangrijkste bondgenoot van Rusland in de Veiligheidsraad, onthield zich van stemming, net als de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad India, Brazilië en Gabon. (ANP)

  11. Zelenski: Oekraïense troepen boeken vooruitgang in het oosten

    Het Oekraïense leger heeft volgens president Volodimir Zelenski "aanzienlijke resultaten" geboekt in het oosten van het land. Het Oekraïense staatshoofd benoemde daarbij de successen in Lyman, een door Rusland bezet bolwerk waar pro-Moskou-troepen grote moeite hebben de controle te behouden.

    Het Oekraïense ministerie van Defensie meldde eerder al de verovering van het dorp Dobrysheve, dat op ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Lyman in de oostelijke regio Donetsk ligt. Lyman is een belangrijk spoorknooppunt en vormt de inzet van nieuwe gevechten sinds de Oekraïners Russische troepen in de nabijgelegen regio Charkov wisten te verslaan.

    "We hebben significante resultaten in het oosten van ons land geboekt. Iedereen heeft gehoord wat er in Lyman gebeurt", zei Zelenski in een videotoespraak. "Dit zijn stappen die veel voor ons betekenen", voegde hij eraan toe, zonder verdere details te geven.

    De pro-Russische separatistenleider Denis Poesjilin zei eerder vrijdag dat de situatie in Lyman "zorgelijk" is geworden. Hij is bang de stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad "gedeeltelijk omcirkeld" hebben. Hij gaf toe de dorpen Dobrysheve en Jampil "niet meer volledig" in handen te hebben.

    De Russische president Vladimir Poetin maakte vrijdag bekend vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren en te annexeren. Het gaat om Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. De annexaties zijn door Oekraïne en zijn westerse bondgenoten verworpen en als illegaal bestempeld. (ANP)

  12. Dodental loopt op na aanval op humanitair konvooi in Zaporizja

    Het dodental is opgelopen na een aanval op een humanitair konvooi in de Oekraïense regio Zaporizja. Er zijn zeker dertig doden en 88 gewonden gevallen, aldus de lokale politie. Die spreekt van een Russische oorlogsmisdaad.

    Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanval van vrijdagochtend en wijst Oekraïne aan als schuldige. Honderden Oekraïense burgers stonden met auto's in de rij om door Russen bezet gebied binnen te rijden. Zij waren volgens Oekraïense functionarissen van plan om familieleden op te halen.

    De aanval vond plaats voordat de Russische president Vladimir Poetin de regio's Zaporizja, Cherson, Loehansk en Donetsk annexeerde. Poetin zette tijdens een speciale ceremonie in Moskou zijn handtekening onder een decreet hierover, net als de door Rusland geïnstalleerde leiders van de bezette delen van de vier regio's. De gebieden zijn niet volledig in Russische handen en er wordt nog steeds gevochten.

  13. Rusland beschuldigt VN-chef Guterres van 'propaganda'

    Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties een bevooroordeeld standpunt heeft ingenomen over het besluit van Moskou om delen van Oekraïne te annexeren. De Russen beschuldigden de VN-chef ervan een "propaganda-instrument" te zijn.

    "We vinden het onaanvaardbaar dat de secretaris-generaal van de VN verandert in een propaganda-instrument en druk uitoefent op de lidstaten, terwijl hij zich moet laten leiden door het VN-handvest in zijn geheel", zegt een woordvoerster van het Russische ministerie vrijdag in een verklaring.

    Guterres heeft de annexatie van vier Oekraïense gebieden, Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja, veroordeeld als onwettig en vreest escalatie van de oorlog in Oekraïne.

  14. Internationale boksbond pleit voor terugkeer Russen en Belarussen

    De internationale boksbond IBA pleit ervoor dat Russen en Belarussen voortaan weer mee mogen doen aan internationale toernooien. Sinds de Russische invasie in februari in Oekraïne, worden boksers uit Rusland en Belarus geweerd.

    "Sport staat los van politiek. Waar sport begint, eindigt de politiek", zegt de Rus Umar Kremlev, de voorzitter van de IBA, in een verklaring van de bond. "Zowel het Internationaal Olympisch Comité als de internationale federaties moeten alle atleten beschermen en er mag geen discriminatie zijn op basis van nationaliteit. Het is de plicht van ons allemaal om sport en atleten weg te houden van de politiek."

    De IBA is sinds 2019 geschorst door het IOC wegens meerdere corruptieschandalen. Boksen dreigt na de Olympische Spelen van 2024 in Parijs als olympische sport te verdwijnen.

  15. NAVO-chef: ernstigste escalatie sinds begin oorlog tegen Oekraïne

    De inlijving door Rusland van deels bezette Oekraïense provincies tekent "de ernstigste escalatie sinds het begin van de oorlog" tegen Oekraïne, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij spreekt van een "sleutelmoment" in de nu ruim zeven maanden durende oorlog.

    Rusland mobiliseert sinds vorige week honderdduizenden extra militairen en schermt steeds nadrukkelijker met zijn kernwapens, aldus Stoltenberg. Samen met de annexatie van vrijdag brengt dat het conflict tot een voorlopig hoogtepunt. Maar Rusland "toont met dat alles geen kracht, maar zwakheid", stelt de secretaris-generaal van het westerse bondgenootschap.

    De annexatie zal de Russische president Vladimir Poetin in ieder geval niet baten, waarschuwt Stoltenberg. Oekraïne houdt "alle recht om de bezette gebieden te bevrijden". Wie denkt Kiev om terughoudendheid te moeten vragen uit angst voor een Russische kernaanval "zwicht voor nucleaire chantage", aldus de Noor.

  16. Baas centrale bank Rusland op Amerikaanse en Britse sanctielijst

    De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben het hoofd van de Russische centrale bank, Elvira Nabiullina, op hun sanctielijst gezet. Het is een van de vergeldingsmaatregelen na de Russische annexatie van vier deels bezette gebieden in Oost-Oekraïne.

    De 58-jarige Nabiullina is sinds 2013 gouverneur van de Russische centrale bank. Nadat Rusland in februari Oekraïne was binnengevallen, stond ze voor de opgave om de vrije val van de roebel te stoppen. De Russische economie is door westerse strafmaatregelen voor grote delen geïsoleerd geraakt. Daarnaast verloor de centrale bank door sancties zelf de controle over grote delen van zijn internationale reserves.

    Nabiullina voerde onder andere een forse renteverhoging door om de roebel omhoog te krijgen. Daarnaast beperkte de centrale bank de mogelijkheden voor Russen om buitenlands geld op te nemen, om een verdere waardedaling van de roebel te voorkomen.

    Op de nieuwe sanctielijst van de VS staan in totaal 278 personen die verantwoordelijk worden gehouden voor het houden van referenda over aansluiting bij Rusland, die alom worden gezien als schijnreferenda. Naast Nabiullina is de Russische vicepremier Aleksander Novak een grote naam op de sanctielijst. Hij speelde de afgelopen jaren een belangrijke rol bij onderhandelingen tussen Rusland en het kartel van olielanden OPEC over een gezamenlijk optreden om de olieprijzen te stutten.

  17. Poetin versoepelt staatsburgerschap voor buitenlanders in leger

    Buitenlanders die toetreden tot het Russische leger en hun gezinnen krijgen voortaan makkelijker een Russisch paspoort. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat via een nieuw decreet geregeld, blijkt uit een document dat vrijdag door de regering is gepubliceerd.

    "Buitenlandse burgers of staatlozen die een contract ondertekenen om ten minste een jaar in de Russische strijdkrachten te dienen en die gedurende minstens zes maanden aan militaire operaties deelnemen" komen in aanmerking voor de vereenvoudigde aanvraagprocedure, staat in het decreet. Als ze gewond raken binnen die zes maanden en niet kunnen terugkeren naar het slagveld, krijgen ze eveneens versneld het Russische staatsburgerschap.

    Ook de echtgenoten, kinderen en ouders van buitenlanders die het Russische leger ingaan vallen onder de nieuwe regeling. De maatregel lijkt vooral gericht op immigranten uit de voormalige Sovjetrepublieken van Centraal-Azië.

    Het decreet komt meer dan een week nadat Poetin aankondigde honderdduizenden reservisten op te trommelen voor de strijd in Oekraïne. Die mobilisatie verloopt erg chaotisch en veel opgeroepen Russen vluchten naar het buitenland om te voorkomen dat ze moeten meevechten.

  18. Poetin bezegelt illegale annexatie bezette gebieden, maar écht feestelijk wordt het niet

    Iets na drie uur lokale tijd verscheen de Russische president Vladimir Poetin vrijdag voor een afgeladen zaal vol politieke kopstukken in het Kremlin. Na een toespraak van een klein uur ondertekende Poetin een stel documenten waarmee Rusland de vier gedeeltelijk bezette Oekraïense regio’s Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loegansk officieel – en illegaal – annexeert.

    In de witgouden zaal met marmeren pilaren waar de plechtigheid plaatsvond stonden veel gezichten in het publiek strak, en veel geklapt werd er ook niet. Maar buiten de paleismuren op het Rode Plein wapperden honderden Russen met vlaggen in hun hand. Later op de dag vonden er keurig geregisseerde festiviteiten plaats om de annexatie te ‘vieren’.

    Lees hier verder.

  19. Biden veroordeelt Russische annexaties van bezette delen Oekraïne

    De Amerikaanse president Joe Biden veroordeelt de annexatie van vier deels bezette Oekraïense regio's door zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. De Verenigde Staten houden vast aan de internationaal erkende grenzen en zullen Oekraïne blijven steunen, laat hij weten.

    Biden spreekt van een "frauduleuze poging" om Oekraïens gebied te claimen. Volgens hem wordt het internationaal recht geschonden en het handvest van de Verenigde Naties "vertrapt". Ook toont Rusland hiermee zijn "minachting voor vreedzame naties".

    Als een reactie komen de VS en bondgenoten met nieuwe sancties, laat de president weten. Die richten zich op individuen en andere partijen die de annexaties politiek of economisch steunen. Biden zegt de internationale gemeenschap bijeen te brengen om de Russische acties te veroordelen en Rusland verantwoordelijk te houden.

  20. Frontstad Zaporizja haalt schouders op over Poetins atoomdreigement

    Het gedreig van de Russische president Poetin met kernwapens maakt in de Oekraïense frontstad Zaporizja weinig indruk.

    Een strip met tien jodiumtabletten kost 185 grivna, ofwel vijf euro en een kwartje. “Eén pil per keer. Een halfje voor een kind tot twaalf jaar”, adviseert jonge apotheker Sergej Sergejevitsj in zijn apotheek in de centrale Sobornistraat. “Als je je twaalf uur later nog steeds in de radioactieve zone bevindt, neem je de volgende.”

    Nee, medicijnen tegen nucleaire straling worden niet massaal ingeslagen in de Oekraïense stad Zaporizja. In augustus was wel sprake van een kleine piek. De bewoners maakten zich zorgen over de beschietingen rond de hemelsbreed zeventig kilometer verderop gelegen kerncentrale. Maar het recente dreigement van de Russische president Poetin om kernwapens in te zetten, veroorzaakt geen paniek, zegt de apotheker.

    Lees hier verder

  21. Zelenski vraagt versneld lidmaatschap van de NAVO aan

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft versneld lidmaatschap van de NAVO aangevraagd. De aanvraag komt kort nadat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag bekendmaakte vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren en te annexeren.

    "We hebben onze verenigbaarheid met de normen van het bondgenootschap al bewezen. We zetten een beslissende stap door de Oekraïense aanvraag voor versnelde toetreding tot de NAVO te ondertekenen", aldus Zelenski in een videoboodschap op sociale media.

    De Oekraïense president laat bovendien weten niet van plan te zijn met de Russen over vrede te onderhandelen zolang Poetin aan de macht is. De vier gebieden die Rusland heeft geclaimd, zijn Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Dat is circa 15 procent van Oekraïne waar naar schatting 8,8 miljoen mensen wonen.

  22. EU zal annexatie bezet Oekraïens gebied 'nooit erkennen'

     De Europese Unie zal de inlijving van vier Oekraïense provincies door Rusland nooit erkennen. Rusland kan rekenen op extra EU-sancties, zeggen de leiders van de 27 EU-landen.

    Cherson, Zaporizja, Donetsk, Loehansk en ook de Krim horen bij Oekraïne, stellen premier Mark Rutte en zijn 26 collega's. Ze roepen de rest van de wereld op de "nepreferenda" in de deels bezette gebieden en de officiële annexatie door de Russische president Vladimir Poetin "klip en klaar te verwerpen". Poetin verklaarde vrijdag vier deels bezette Oekraïense provincies tot Russisch gebied en annexeerde al eerder het Oekraïense schiereiland de Krim.

    Dat Rusland honderdduizenden extra mannen onder de wapenen brengt, dreigt met kernwapens en doet alsof het in Oekraïne Russisch grondgebied verdedigt, zal niets veranderen aan de vastberadenheid van de EU, stellen de EU-leiders. Ze beloven pal te staan voor Oekraïnes soevereiniteit en gezag over zijn grondgebied. (ANP)

  23. Hoekstra ontbiedt ambassadeur Rusland om annexaties in Oekraïne

     Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) roept de Russische ambassadeur in Nederland op het matje in verband met de annexatie van gebieden in Oost-Oekraïne die president Vladimir Poetin heeft aangekondigd. Dat heeft de bewindsman vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

    Hoekstra noemt de annexatie "volstrekt illegaal" en "op geen enkele manier acceptabel". Nederland zal dan ook nu noch in de toekomst erkennen dat de geclaimde gebieden bij Rusland horen. Hoekstra maakt zich geen illusies dat het ontbieden van de ambassadeur "iets zal veranderen aan de keuzes die in Moskou zijn gemaakt". Maar hij noemt het wel "essentieel" dat de hele wereld zich uitspreekt.

    De minister spreekt van een "verdere escalatie", nadat Poetin eerder al een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde en hintte op de mogelijke inzet van nucleaire wapens. Het onderstreept volgens Hoekstra nog maar eens dat de oorlog niet gaat zoals Poetin had gehoopt. "Dat doet hij natuurlijk allemaal niet omdat het vanuit Russisch perspectief van een leien dakje gaat, integendeel." (ANP)

  24. Poetin gaat verder met tirade tegen het Westen

    De toespraak van Poetin bestaat voor een groot deel uit een lange tirade tegen het Westen en de Verenigde Staten. Volgens hem zijn deze landen erop uit om Rusland te vernietigen. Westerse elites tonen zich kolonisators, iets wat ze altijd zijn geweest, aldus de Russische president. Hij beweert dat de Verenigde Staten door middel van geweld nog steeds een wereldrijk bij elkaar probeert te houden.  Hier vallen Navo-lidstaten volgens hem ook onder. 

    Ook over het onderwerp kernwapens wijst Poetin naar de VS, door eraan te herinneren dat het land het enige is dat ooit kernwapens heeft gebruikt tegen een ander land. Volgens hem wordt er gevochten om een groot en historisch Rusland. 

    Sovjet-Unie

    Poetin beklemtoonde in zijn toespraak dat hij niet streeft naar het herstel van de Sovjet-Unie, waar heel Oekraïne deel van uitmaakte. Een groot deel van zijn speech bestond uit verwijten aan de Verenigde Staten en het westerse imperialisme, dat ernaar zou streven van Rusland een kolonie te maken.

    De Russische president roept de regering in Kiev op om de vijandelijkheden te staken en terug te keren naar de onderhandelingstafel. Rusland is volgens hem klaar voor de onderhandelingen, maar het zal Russisch grondgebied met alle mogelijke middelen verdedigen. (Redactie)

  25. Poetin annexeert in speech vier deels bezette Oekraïense provincies

     De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ceremonie in de historische Sint Joriszaal in het Kremlin vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied verklaard. Hij zei dat vier regio's weer bij Rusland horen tijdens een ceremonie met onder anderen de leiders van de gebieden die in Russische handen zijn. Zij moeten de verdragen tekenen tijdens de ceremonie. Het gaat om Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja, oftewel circa 15 procent van Oekraïne waar naar schatting 8,8 miljoen mensen wonen.

    De provincies zijn voor een groot deel door Rusland bezet en daar zijn referenda gehouden waar volgens de omstreden uitslagen vrijwel iedereen voor aansluiting bij Rusland stemde. Poetin ziet het als een bevrijding van etnische Russen die door de ineenstorting van de Sovjet-Unie onder Oekraïense heerschappij moesten leven. Op het Rode Plein is een feestelijke bijeenkomst georganiseerd om te vieren dat de regio's weer bij het vaderland horen.

    De referenda en de annexaties worden internationaal niet erkend. VN-chef António Guterres heeft de annexatie veroordeeld als onwettig en vreest escalatie van de oorlog. Rusland beschouwt aanvallen op de ingelijfde gebieden nu als aanvallen op de Russische Federatie. (Redactie)

    Lees ook

    Annexatie Oekraïense gebieden helpt Poetin in Rusland en verhoogt de inzet van de oorlog. 

    Beeld Reuters
  26. 'Inwoners van geannexeerde gebieden zullen voor altijd Russisch zijn'

    'De inwoners van Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja zullen voor altijd onze landgenoten worden', zegt Poetin in zijn speech. 'We roepen Kiev op onmiddellijk alle vijandigheden te staken en terug te keren naar de onderhandelingstafel.'

    Poetin beschuldigt het westen ervan om steeds mogelijkheden te zoeken om Rusland te verzwakken. "Na de val van de Sovjet Unie besloot het westen dat de wereld voor altijd zich naar hun dictaten zou moeten voegen. Het westen verwachtte dat Rusland daar niet mee om zou kunnen gaan - en uit elkaar zou vallen. Maar Rusland is herboren en sterker geworden.'

  27. Rusland zal gebieden 'met alle beschikbare middelen' verdedigen

    Rusland heeft vier nieuwe regio's, laat Poetin weten tijdens een speech in aanloop naar de officiële annexatie van vier in Oekraïne bezette gebieden. De Russische leider stelt dat hij de geannexeerde gebieden 'op alle beschikbare manieren' zal verdedigen, en dat Kiev 'de wil van het volk' moet respecteren. Rusland wil de Sovjet Unie niet doen herleven, stelt de president ook.   (Reuters/Redactie) 

  28. Poetin begint speech over annexatie

    De Russische president Poetin is zijn speech over de annexatie van bezette Oekraïense gebieden begonnen. Lees hier wat je kunt verwachten. 

  29. Poetin informeert parlement over annexatieplannen

    President Vladimir Poetin van Rusland heeft het parlement formeel op de hoogte gebracht van het plan vier Oekraïense regio's toe te laten tot de Russische Federatie. De pro-Russische leiders in de vier regio's hebben daarom gevraagd en zijn in Moskou om papieren te tekenen voor de aansluiting. Daar is vrijdag een plechtigheid voor in de historische Sint Joriszaal in het Kremlin en er is een grootse viering van de toetreding gepland op het Rode Plein.

    De Doema, het Russische parlement, buigt zich mogelijk maandag over de toetreding van de provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja tot Rusland. De Russische volksvertegenwoordiging wordt volkomen gedomineerd door de aanhang van Poetin en er is geen obstakel voor de toetreding van de vier provincies. De annexatie wordt internationaal niet erkend. De strijd in Oekraïne zal er, vrezen velen, heviger en langduriger door worden. (ANP)

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Oekraïense troepen hebben het bezette Lyman bijna omcirkeld

    De pro-Russische separatistenleider Denis Poesjilin zegt dat de situatie in Lyman "zorgelijk" is geworden. Hij is bang de Oost-Oekraïense stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad "gedeeltelijk omcirkeld" hebben.

    Volgens Poesjilin hebben zijn soldaten nog wel de weg richting Svatove onder controle, maar die wordt ook regelmatig beschoten door de Oekraïners. Hij zegt de dorpen Dobrysheve en Jampil "niet meer volledig" in handen te hebben.

    Volgens mediaberichten zou Oekraïne dat laatste dorp al veroverd hebben. Militaire experts denken dat de Russische troepen die nog in Lyman zitten al niet meer bevoorraad kunnen worden door de bijna volledige omcirkeling. De stad, die als belangrijk spoorknooppunt geldt, zou vrijdag of zaterdag nog bevrijd kunnen worden door de Oekraïners.

    Poesjilin denkt dat de huidige aanval van Oekraïne puur bedoeld is om deze "historische" dag te overschaduwen. Vrijdag kondigt Poetin namelijk in Moskou de formele annexatie aan van vier Oekraïense regio's. Hij wil onder andere de gehele regio Donetsk inlijven, waar de stad Lyman in ligt. (Redactie)

    Beeld Reuters
  31. Moskou gaat gebukt onder een 'collectieve depressie'

    Een Moskouse activiste had na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie even hoop dat de vlam in de pan zou slaan. ‘Maar het merendeel van de mensen blijft gewoon thuis.’

    Lange tijd was blijven ademen en vasthouden aan de dagelijkse routine voor de Russische activiste Vera de enige manier om niet helemaal door te draaien. Maar sinds president Poetin vorige week woensdag een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde, is het een stuk moeilijker om haar hoofd erbij te houden en niet 24 uur per dag met de oorlog bezig te zijn. “Het is onmogelijk om er níet aan te denken”, vertelt de 32-jarige Moskoviet over de telefoon vanuit haar geboortestad. “De mobilisatie ligt als een loden deken over de stad heen. Het is verstikkend.”

    Lees hier verder. 

  32. Rusland: bewijs betrokkenheid Westen bij sabotage pijpleidingen

    Moskou heeft materiaal in handen dat erop wijst dat het Westen een rol heeft gespeeld in de breuken in de twee onderzeese Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee. Dat zegt het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst Sergej Narisjkin, melden Russische persbureaus.

    "We hebben materiaal dat wijst op een Westers spoor in de organisatie en implementatie van deze terroristische daden", citeert persbureau Interfax de Russische topspion. Om wat voor bewijs het precies gaat, zei Narisjkin echter niet. De opmerkingen vormen de meest directe beschuldiging tegen het Westen door een hoge Russische functionaris. De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat de ongekende sabotage tegen de pijpleidingen een daad van internationaal terrorisme was. (ANP)

  33. Door Moskou geïnstalleerde functionaris gedood in Cherson

    Een door Moskou geïnstalleerde functionaris in de door Rusland bezette Oekraïense regio Cherson is omgekomen door een aanval van Oekraïense troepen. Alexei Katerinichev, het eerste plaatsvervangend hoofd van de beveiliging van het bestuur van Cherson, werd volgens Russische staatspersbureaus gedood door een raketaanval in het centrum van Cherson. Katerinichev bekleedde zijn functie sinds anderhalve maand.

    Vrijdag annexeert Rusland onder meer de regio Cherson, dat bijna volledig in Russische handen is. De Russische president Vladimir Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. 

    De door Rusland benoemde leiders van de bezette regio's zijn vrijdag bij de ceremonie aanwezig om de overeenkomst met Rusland te ondertekenen. Zij vroegen woensdag om toetreding tot de Russische Federatie nadat referenda in de vier regio's met grote meerderheden hadden uitgewezen dat zij deel van Rusland uit willen maken. (ANP)

    Beeld Bart Friso
  34. Oekraïne: doden bij Russische aanval op humanitair konvooi

    Bij een aanval op een humanitair konvooi in de Oekraïense regio Zaporizja zijn veel doden en gewonden gevallen. De gouverneur van de regio schrijft op Telegram dat door Russische beschietingen 23 mensen om het leven zijn gekomen en dat er nog eens 28 gewonden zijn. Rusland ontkent dat en beschuldigt juist Oekraïne van de aanval.

    De mensen zouden zijn beschoten toen ze met hun auto's in de rij stonden om naar het bezette gebied te reizen. De stoet wilde daar naartoe om familieleden op te halen en hulp te verlenen. Op een foto die de gouverneur deelt zijn lichamen te zien die tussen de kapotte auto's liggen. Hij zegt dat medische hulpverleners aanwezig zijn om de gewonden te helpen.

    Een Russische functionaris in Zaporizja ontkent dat Rusland iets met de aanval te maken heeft en ziet die suggestie als een provocatie van Oekraïense zijde. Hij zegt dat Oekraïense soldaten zelf verantwoordelijk zijn voor deze "terroristische actie". (Redactie)

    Beeld AP
  35. Rusland houdt ceremonie voor annexatie Oekraïense regio's

    Rusland annexeert vrijdag de bezette Oekraïense regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. De Russische president Vladimir Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Ook houdt hij dan een toespraak.

    De door Rusland benoemde leiders van de bezette regio's zijn vrijdag bij de ceremonie aanwezig om de overeenkomst met Rusland te ondertekenen. Zij vroegen woensdag om toetreding tot de Russische Federatie nadat referenda in de vier regio's met grote meerderheden hadden uitgewezen dat zij deel van Rusland uit willen maken. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99 procent voorstemmers, het laagste percentage stemmen voor annexatie was 87 procent in Cherson.

    Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft meermaals gezegd dat de referenda illegaal zijn en dat Oekraïne hard zal reageren. Voor vrijdag heeft hij de belangrijkste defensie- en veiligheidsofficials van zijn land bijeengeroepen voor een noodvergadering.

    Op het Rode Plein in het centrum van Moskou is vrijdag een concert om de inlijving van de vier regio's te vieren. In 2014 was er een soortgelijk concert na de annexatie van de Krim. Daarbij was ook Poetin aanwezig. (ANP)

  36. Veiligheidsraad bijeen over lekken in Nord Stream 1 en 2

    De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen over de enorme schade die kennelijk met opzet is aangericht aan de twee gaspijpleidingen in de Oostzee die Russisch gas van Rusland naar Duitsland moeten brengen. Rusland heeft om het spoedberaad gevraagd.

    Moskou ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten die heeft geleid tot het ontsnappen van het gas. Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten op 25 en 26 september hun dreigementen hebben uitgevoerd ten aanzien van het project Nord Stream. De VS waren altijd sterk gekant tegen de aanleg van die gaspijpleidingen naar Duitsland. Begin februari zei president Joe Biden dat het afgelopen zou zijn met Nord Stream als Rusland Oekraïne binnenvalt.

    Washington wijst elke betrokkenheid bij de sabotage van de hand. De Russische veiligheidsdienst FSB heeft de zaak in onderzoek en spreekt volgens persbureau Interfax van "internationaal terrorisme". Nord Stream AG rapporteerde dinsdag "ongekende schade" die een dag eerder was aangericht aan het buizennetwerk in de buurt van het Deense eiland Bornholm. (ANP)

  37. Zelenski roept Russen op om te rebelleren tegen Poetin

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russische bevolking opgeroepen om te rebelleren tegen president Vladimir Poetin en zo de oorlog te stoppen. "Om dit te stoppen, moet je de enige persoon in Rusland stoppen die oorlog verkiest boven leven", aldus Zelenski in een videoboodschap. In een andere video richt Zelenski zich op de multi-etnische Kaukasus-regio in Rusland. Daar zouden vooral leden van etnische minderheden naar het oorlogsgebied worden gestuurd.

    Zelenski beschuldigt Rusland ervan dood, marteling, verkrachting en vernietiging te brengen. "Dit kan worden gestopt", aldus de president, maar de burgers moeten "opstaan en vechten". Hij prees ook het verzet in Rusland tegen de gedeeltelijke mobilisatie van reservisten door het Kremlin.

    Volgens Zelenski zijn al 58.000 Russen omgekomen in Oekraïne. Dat cijfer is niet bevestigd door Moskou en kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Hij zei dat veel Russische soldaten zonder identificatiebadges of documenten naar de oorlog worden gestuurd, zodat ze niet kunnen worden geïdentificeerd. Hij raadde de mannen die zijn opgeroepen aan hun naam te laten tatoeëren, zodat hun lichamen aan familieleden kunnen worden teruggegeven indien ze zouden sneuvelen. (Belga)

  38. Senaat VS keurt 12 miljard dollar extra steun goed

    De Amerikaanse Senaat heeft donderdag 12 miljard dollar (12,2 miljard euro) extra steun voor Oekraïne goedgekeurd. Ongeveer 3 miljard dollar is bestemd voor de opleiding, uitrusting en betaling van de Oekraïense troepen. Het pakket omvat ook meer dan 4,5 miljard dollar om de 'continuïteit van de regering' in Oekraïne te waarborgen en tegemoet te komen aan de macro-economische behoeften van Kiev.

    Nog eens enkele miljarden gaan naar het Amerikaanse leger, dat daarmee de inzet van troepen kan financieren in de buurlanden van Oekraïne en zijn wapenvoorraden kan aanvullen.

    Het nieuwe pakket zou de totale Amerikaanse steun aan Oekraïne sinds het begin van de invasie op meer dan 65 miljard dollar (circa 66,2 miljard euro) brengen. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden. Als het daar groen licht krijgt, zal president Joe Biden het ondertekenen. (Belga)

  39. Poetin maakt weg vrij voor annexatie Cherson en Zaporizja

    De Russische president Vladimir Poetin heeft decreten ondertekend die de weg vrijmaken voor de formele annexatie door Rusland van de bezette Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja. In de door het Kremlin vrijgegeven decreten erkent Poetin de twee regio's als onafhankelijke territoria. Dit is een tussenstap die nodig is voordat Poetin als verwacht vrijdag aankondigt dat de regio's deel uitmaken van Rusland.

    VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de Russische plannen donderdag krachtig veroordeeld. Hij zei dat de annexatie van de regio's "geen juridische waarde heeft en dat ze verdient te worden veroordeeld". Ook noemde hij de plannen in strijd met het internationaal recht en een "gevaarlijke escalatie" van de oorlog in Oekraïne. "Dit mag niet worden geaccepteerd." Rusland veroordeelde Guterres' uitspraken door erop te wijzen dat hij in zijn functie niet bevoegd is om politieke uitspraken te doen namens de hele VN.

    Vrijdag stemt de VN-Veiligheidsraad over een resolutie waarin de referenda in door Rusland bezet gebied van Oekraïne veroordeeld worden, meldt het Franse voorzitterschap van de raad. De resolutie, die is opgesteld door de Verenigde Staten en Albanië, maakt geen kans om te worden aangenomen vanwege het vetorecht van Rusland, maar moet dan worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN.

    Dinsdag maakten Russische officials de resultaten bekend van referenda in vier bezette regio's in Oekraïne. Behalve Cherson en Zaporizja waren dit Loehansk en Donetsk. De inwoners van de regio's zouden met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. "De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland", zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev.

    Meer dan 93 procent van de stemmers in Zaporizja sprak zich uit voor annexatie, in Cherson was dit 87 procent, aldus Russische officials. Waarnemers verwachten dat decreten over de Russische erkenning van Loehansk en Donetsk spoedig volgen. 

  40. Erdogan wil dat Poetin niet annexeert

    De Turkse president Erdogan heeft er in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Poetin op aangedrongen dat de Russische leider geen gebieden in Oekraïne annexeert, maar onderhandelingen een kans geeft. Erdogan probeert soms met succes te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Daardoor kwam er een overeenkomst tot stand voor de scheepvaart die Oekraïense voedselproducten over de Zwarte Zee naar de wereldmarkt brengt.

    Poetin zei tegen Erdogan dat meer moet worden gedaan om de export van Russische voedselproducten en kunstmest mogelijk te maken in het kader van die internationale overeenkomst over de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Erdogan moedigde Poetin aan de overeenkomst straks te verlengen. De huidige graandeal loopt eind november af. (ANP)

  41. Nord Stream-eigenaar verwacht maandag einde gaslek

    De eigenaar van Nord Stream 1 verwacht dat vanaf maandag geen gas meer uit de beschadigde gaspijpleiding lekt, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Het is nog niet te voorspellen of de pijpleiding nog ooit in gebruik kan worden genomen. Daarvoor moet eerst duidelijk worden wat de omvang en aard van de schade aan de onderzeese pijplijn zijn.

    Nord Stream AG, dat Nord Stream 1 uitbaat, zegt dat er eerst medewerkers naar de plek van de beschadiging moeten gaan om verdere voorspellingen te kunnen doen. “De opname van de schade is alleen mogelijk als we het gebied kunnen bereiken. Op dit moment is de toegang beperkt.” (ANP)

  42. Kremlin: Nord Stream-lekken lijken ‘terroristische daad’

    De schade aan de gasleidingen Nord Stream 1 en 2 die van Rusland naar Duitsland lopen, lijkt te zijn veroorzaakt door een terroristische actie. Dat zegt het Kremlin, dat een objectief onderzoek naar de gaslekken eist in samenwerking met een aantal andere landen.

    Deze week werd een viertal lekken gevonden in de pijpleidingen. De Europese Unie zei eerder sabotage te vermoeden. De VN-Veiligheidsraad buigt zich hier vrijdag over.

    Beeld Thijs van Dalen

    Het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei tijdens een persmoment dat de Verenigde Staten mogelijk profiteren van de lekkages. Zo zou het land de verkoop van vloeibaar gemaakt aardgas, ook wel bekend als lng, kunnen stimuleren als de pijpleidingen permanent buiten dienst blijven.

    De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde, op basis van meerdere bronnen, dat Europese veiligheidsfunctionarissen niet ver van de locaties van de Nord Stream-lekken Russische marine-ondersteuningsschepen en -onderzeeërs hadden waargenomen. Gevraagd om commentaar op het CNN-bericht, zei een woordvoerder van het Kremlin dat er een veel grotere Navo-aanwezigheid in het gebied was. (ANP)

  43. Finland sluit grens voor toeristen uit Rusland

    Finland sluit om middernacht (plaatselijke tijd) de grens voor Russische toeristen. De Finse regering verwacht dat dit zal leiden tot een forse afname van het grensverkeer. Russen die familie willen bezoeken of voor werk of studie in Finland moeten zijn, blijven welkom.

    Sinds Rusland vorige week een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde is het druk aan de grens tussen tussen Finland en Rusland. Rond het afgelopen weekeinde kwamen 30.000 Russische burgers in het buurland aan.

    De Finse minister van buitenlandse zaken Pekka Haavisto zei donderdag dat de Russische mobilisatie zwaar had meegewogen bij de beslissing de grens te sluiten voor Russen met een toeristenvisum. De toestroom van Russen brengt de internationale betrekkingen van Finland in gevaar, zei de minister, die erop wees dat Russen via Finland verder kunnen reizen binnen de Europese Unie.

    Binnen de Europese Unie is er discussie over het opvangen van Russische deserteurs. Als het aan Polen en de Baltische staten ligt, komt er niemand meer binnen. Andere landen, waaronder Nederland, zijn er niet voor om de grenzen te sluiten. (ANP)

  44. Rusland annexeert bezette Oekraïense gebieden

    Rusland gaat de in Oekraïne bezette regio’s Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja vrijdag officieel annexeren. Vrijdag om 15.00 uur lokale tijd zal in het Kremlin een ‘ceremonie’ plaatsvinden om ‘overeenkomsten te ondertekenen voor de toetreding van de nieuwe gebieden tot de Russische Federatie’, zo liet Kremlinwoordvoerder Dmitri Pesko donderdagmiddag weten. Of anders gezegd: dan gaat Rusland over tot de lang verwachte illegale annexatie van de vier Oekraïense provincies in het oosten en zuiden, die het al langer gedeeltelijk bezet. 

    Naast de ‘ondertekeningsceremonie’ staat er ook een ‘omvangrijke speech’ op het programma van Poetin. Zodra Poetin vrijdag de onwettige annexatiedocumenten tekent en Moskou de regio’s als Russisch grondgebied beschouwt, biedt dit het Kremlin de mogelijkheid om zich te beroepen op ‘zelfverdediging’ als de gebieden worden aangevallen.

    Beeld via REUTERS
  45. Leiders Oekraïense gebieden in Moskou voor ontmoeting met Poetin

    De door Rusland geplaatste leiders van de bezette Oekraïense regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zijn donderdag in Moskou gearriveerd. Volgens een official van Cherson staat er een ontmoeting tussen de leiders en de Russische president Vladimir Poetin gepland, maar details daarover ontbreken nog. "Ik kan niet zeggen waar, wat en wanneer", aldus de official.

    De leider van de separatisten in Loehansk, Leonid Pasetsjnik, liet donderdag aan het Russische staatspersbureau TASS weten dat hij in Moskou is aangekomen.

    De door Rusland geplaatste autoriteiten in de bezette regio's hebben woensdag een verzoek tot toetreding gedaan bij de Russische Federatie. Ze vragen Poetin officieel of hun gebieden ingelijfd kunnen worden door Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zou hebben.

    Volgens de officiële uitslagen van de referenda heeft 98 procent van de stemmers in Loehansk voor toetreding gestemd. In Cherson stemde 87 procent voor en in Zaporizja ruim 93 procent. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99 procent. Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond.

    Russische media melden dat Poetin de annexatie van de bezette gebieden vrijdag zal aankondigen tijdens een toespraak in de Doema, het Russische parlement. Op 3 en 4 oktober zou het parlement bijeenkomen om de toetreding van de vier regio's te bespreken. Moskou zou bovendien al voorbereidingen treffen voor een officiële viering in het centrum van de hoofdstad, voorafgaand aan de annexatie. (ANP)

  46. Vierde lek in Nord Stream-pijpleiding gevonden

    De Zweedse kustwacht heeft eerder deze week een vierde lek in een van de Nord Stream-pijpleidingen gevonden. Een woordvoerder van de kustwacht vertelt dat aan de krant Svenska Dagbladet. Het gaat om een lek in Nord Stream 2, in de buurt van een groter lek in Nord Stream 1. Wanneer het lek ontdekt werd, is niet bekend.

    "Twee van de vier lekken zijn aangetroffen in de zogenoemde economische zone van Zweden", aldus de woordvoerder. De andere twee werden gevonden in de Deense economische zone. Bij de pijpleidingen zijn maandag explosies gemeten. Volgens Denemarken en Zweden deden de explosies zich buiten hun territoriale wateren voor.

    Vermoed wordt dat de lekkages zijn ontstaan door sabotage. De VN-Veiligheidsraad buigt zich hier vrijdag over. Bronnen vertelden aan CNN dat Russische schepen maandag en dinsdag werden gesignaleerd in de buurt van de plek in de Oostzee waar de leidingen op dat moment begonnen te lekken. Rusland ontkent de beschuldigingen. (ANP)

  47. Vrachtschip met hulpgoederen vertrokken uit Marseille

    Vanuit Marseille is een vrachtschip met meer dan duizend ton hulpgoederen naar Oekraïne vertrokken. Het is het grootste humanitaire transport van Frankrijk sinds het Russische leger buurland Oekraïne eind februari binnenviel.

    De Franse hulpgoederen ‘belichamen de solidariteit van Frankrijk’, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna. Het schip is geladen met materieel ten behoeve van de civiele veiligheid, waaronder vijftien brandweerwagens en reddingsvoertuigen, waterscooters, apparatuur om mijnen op te ruimen en brugdelen met reservemateriaal. Daarnaast zijn er 25 ton aan medische apparatuur en 60.000 voedselrantsoenen aan boord. De totale waarde van de lading is 10 miljoen euro.

    “Terwijl Vladimir Poetin opnieuw heeft gekozen voor de vlucht vooruit, nemen wij onze verantwoordelijkheid door niet te bezuinigen op onze steun aan Oekraïne”, aldus Colonna, die tijdens haar bezoek aan Kiev al meer hulp had beloofd, zowel humanitair als militair. Ook zij herhaalde nog eens dat de referenda in de bezette en deels kapot geschoten Oekraïense gebieden een ‘schijnvertoning’ waren.

    De Franse vrachtvaarder zet koers naar de Roemeense havenstad Constanta aan de Zwarte Zee om daar naar verwachting op 4 oktober aan te meren. Via Suceava, dicht bij de grens met Oekraïne, zal de lading verder over de weg worden vervoerd. (Redactie)

  48. Europa wil vergelding voor de Nord Stream, maar hoe?

    Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell kwamen woensdagmiddag meteen met nieuwe sancties. Het was alweer het achtste sanctiepakket, waarin nog meer personen op de Europese zwarte lijst komen te staan. Het was het Europese antwoord op de zogenaamde ‘referenda’ die Rusland houdt in de gebieden die het land in Oekraïne bezette.

    Die reactie kwam terwijl de Europese Unie alweer bezig was met het volgende probleem: de sabotage van twee gaspijpleidingen in de Oostzee. Ook daarop zegt Europa te gaan reageren, maar de vraag is hoe.

    Beeld ANP / EPA
  49. Ook de VS werken aan extra sancties tegen Rusland

    De Verenigde Staten werken samen met bondgenoten aan meer economische sancties tegen Rusland in verband met "schijnreferenda" die Rusland in bezette regio's van Oekraïne houdt. Dat blijkt uit opmerkingen van woensdag van het hoofd sanctiecoördinatie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

    James O'Brien zei in een verklaring voor de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat dat Washington zich daarbij richt op de knelpunten in de Russische economie en de militaire toeleveringsketens. "Er zullen meer pakketten komen. We werken aan meer sancties", zei O'Brien tegen de commissie. Volgens O'Brien wordt onder andere gekeken naar de financiële sector en hoogwaardige technologie, onder andere op het gebied van energie-exploitatie.

    Rusland stond woensdag op het punt om een deel van Oekraïne te annexeren. Het maakte de stemresultaten bekend van de referenda waaruit zou blijken dat in vier gedeeltelijk bezette provincies steun was voor aansluiting bij Rusland. De referenda worden door Kiev en het Westen weggezet als illegale schijnreferenda, waarbij stemmers onder schot werden gehouden.

    De door Rusland gesteunde autoriteiten beweren de referenda in vijf dagen te hebben gehouden op grondgebied dat ongeveer 15 procent van Oekraïne uitmaakt.

  50. Frans schip met duizend ton hulpgoederen op weg naar Oekraïne

    Een vrachtschip met meer dan duizend ton hulpgoederen voor Oekraïne aan boord is woensdagmiddag vertrokken uit Marseille. Het is het grootste humanitaire transport van Frankrijk sinds het Russische leger buurland Oekraïne eind februari binnenviel. "Deze boot belichaamt in feite onze solidariteit", zei minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna die in de Zuid-Franse havenstad op de kade aanwezig was.

    Het schip is geladen met materieel ten behoeve van de civiele veiligheid, waaronder vijftien brandweerwagens en reddingsvoertuigen, waterscooters, apparatuur om mijnen op te ruimen en brugdelen met reservemateriaal. Daarnaast zijn er 25 ton aan medische apparatuur en 60.000 voedselrantsoenen aan boord. De totale waarde van de lading is 10 miljoen euro.

    "Terwijl Vladimir Poetin opnieuw heeft gekozen voor de vlucht vooruit, nemen wij onze verantwoordelijkheid door niet te bezuinigen op onze steun aan Oekraïne", aldus Colonna, die tijdens haar bezoek aan Kiev al meer hulp had beloofd, zowel humanitair als militair. Ook zij herhaalde woensdag nog eens dat de volksraadplegingen in de bezette en deels kapot geschoten Oekraïense gebieden een "schijnvertoning" waren.