Politie: steeds meer meldingen van ernstige bedreiging politici

Nieuws
De politie ziet steeds meer meldingen van ernstige bedreiging aan het adres van Kamerleden en bewindspersonen. Bij het Team Bedreigde Politici (TBP) kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar ruim duizend meldingen van opruiing en bedreiging binnen. In heel 2021 waren dat er 588.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 04:01
Afbeelding
beeld anp

"Sinds het coronajaar 2020 neemt het aantal bedreigingen sterk toe", zegt Ruud Gründmann, teamleider TBP bij de politie. "Niet alleen online, maar ook fysiek. Ook de ernst en intensiteit van de incidenten zijn veranderd. Steeds vaker worden politici en bewindspersonen belaagd en uitgejouwd. Dat leidt niet altijd tot een aangifte, maar het is wel tekenend voor deze tijd." De politie ziet als belangrijkste oorzaken van de stijging een toename van de maatschappelijke onrust en een groeiende meldings- en aangiftebereidheid bij politici.

In 2020 ging het om in totaal 600 meldingen. In het pre-coronajaar 2019 om 393 meldingen. Het jaar 2018 was met 620 meldingen eveneens een uitschieter. Toen kwam de stijging vooral voort uit toegenomen meldingen van één politicus (Geert Wilders), voor een groot deel over dreigementen van buiten de EU.

Tegenwoordig ziet de politie de dreigementen van alle kanten komen. Gründmann: "Er worden veelvuldig dreigers veroordeeld en wij zien ook dat de hoogte van de opgelegde straffen fors is. Als signaal aan de maatschappij dat je er niet ongestraft mee wegkomt." En: "Uiteindelijk gaat het om het waarborgen van de democratie en het beschermen van mensen die voor deze democratie staan."

Het Team Bedreigde Politici van de politie richt zich op strafbare bedreigingen tegen mensen in het ‘Rijksdomein’. Dat zijn bijvoorbeeld bewindslieden, Eerste en Tweede Kamerleden, ambassadeurs en leden van het Koninklijk Huis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europese markt zit verkopen verlichtingsbedrijf Signify dwars

Verlichtingsbedrijf Signify heeft in het eerste kwartaal duidelijk last gehad van problemen op de Europese markt. Particulieren en bedrijven kochten veel minder producten van de voormalige lichtdivisie van Philips.

Afbeelding

Media: Israël zou vrijlaten van minder gegijzelden accepteren

Volgens mediaberichten is Israël bereid af te zien van de oorspronkelijke eis van het vrijlaten van veertig gegijzelden door Hamas in ruil voor een tijdelijk staakt-het-vuren.

Afbeelding

Plofkraak op pinautomaat in Franeker

In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

Afbeelding

Griekenland levert geen Patriots aan Oekraïne

Griekenland zal geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne leveren, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis donderdag.

Afbeelding

Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

Afbeelding

Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO.