Verdeelde ChristenUnie in discussie over asieldeal

Nieuws
De ChristenUnie komt zaterdag bijeen om over het asielbeleid van het kabinet te praten, waaronder de eind augustus beklonken asieldeal. Onderdelen daarvan liggen in de fractie gevoelig, maar bij een deel van de achterban valt vooral de rem op gezinshereniging slecht.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 04:07
Afbeelding
beeld anp

Daags nadat de asieldeal in de ministerraad was vastgesteld, uitten zo'n honderd CU-leden in een stevige brief aan de Tweede Kamerfractie en het partijbestuur hun ongenoegen over de deal. Voordat die in de ministerraad op tafel lag, waren de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU al tot overeenstemming gekomen. De briefschrijvers vinden het "pijnlijk en onacceptabel" dat de ChristenUnie betrokken was bij het sluiten van de deal en willen dat die wordt teruggedraaid.

De boze leden vinden de rem op gezinshereniging van statushouders onverteerbaar. "Dat een fundamenteel recht als gezinshereniging wordt ontnomen aan vluchtelingen mogen wij als partij van het gezin nimmer accepteren."

De rem op gezinshereniging vindt ook de fractie "pijnlijk", schreef Kamerlid Don Ceder eerder op een blog. De Kamerfractie staat wel achter andere maatregelen uit de deal, zoals de plannen die een einde moeten maken aan de schrijnende situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Ik hoop dat we die voor Nederland beschamende situatie dan ook binnenkort niet meer zien en nooit meer zien", schreef Ceder in het blog.

Partijleider Gert-Jan Segers gaf tegengas na kritiek op de asieldeal. De ChristenUnie is een partij die verantwoordelijkheid neemt, zegt hij. Daar horen soms "uitvoerig bevochten" compromissen bij, "om idealen iets dichterbij te brengen".

Ook binnen de VVD heerst verdeeldheid over de asieldeal. Veel liberalen vinden de afspraken niet ver genoeg gaan en willen een asielstop. Op een VVD-bijeenkomst eind augustus, met VVD-staatssecretaris Eric van der Burg en fractievoorzitter Ruben Brekelmans, liepen de emoties regelmatig hoog op.

De asieldeal van het kabinet moet een einde maken aan de asielcrisis. Asielzoekers moesten wekenlang buiten in het gras slapen bij Ter Apel en Artsen zonder Grenzen bood de asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum voor het eerst ooit in Nederland medische hulp aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man raakt gewond na val van steiger Westertoren Amsterdam

Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdag even voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van een steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.

Afbeelding

Gewonde door brand in woning Oosterhout, explosies gehoord

In een woning in het Brabantse Oosterhout is vrijdagavond een grote, uitslaande brand uitgebroken na een explosie. De bewoner van het pand aan Langenhof is zwaargewond geraakt.

Afbeelding

NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

Afbeelding

China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

Afbeelding

Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.