Twee miljoen Amerikanen zonder stroom door Ian, dodental loopt op

Nieuws
Bijna twee miljoen Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten zitten zonder stroom na het passeren van orkaan Ian. De orkaan ging vrijdagmiddag lokale tijd aan land in de staat South Carolina en zwakte daarna snel af tot een storm. Eerder in de week trok Ian een spoor van vernieling door Florida, waar het dodental volgens CNN is opgelopen tot zeker 42.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 02:58
Afbeelding
beeld anp

Volgens de eerste berichten is de schade in South Carolina beperkter dan in Florida, waar steden onderliepen en hele straten werden weggeblazen. In met name de kustplaatsen van South Carolina zorgde Ian voor overstromingen en raakten huizen beschadigd. In Georgetown, niet ver van waar Ian aan land kwam, werd een houten pier de zee in geblazen. Verder zijn in de staat bomen ontworteld en elektriciteitsmasten omgewaaid. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Ruim 165.000 inwoners van South Carolina zitten volgens de website poweroutage.us zonder elektriciteit, net als 273.000 mensen in buurstaat North Carolina, waar Ian eveneens overheen trok. In Florida zitten meer dan 1,5 miljoen mensen nog altijd zonder stroom.

Ian kwam woensdag in Florida aan land als een orkaan van de vierde categorie, de op een na zwaarste. Boven land verloor Ian aan kracht en raasde verder als een tropische storm. Boven de Atlantische Oceaan won hij echter weer aan kracht en bereikte als een orkaan van de eerste categorie de kust van South Carolina. Daarna zwakte hij opnieuw af tot stormkracht. Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwt dat in het spoor van Ian aan de kust nog altijd levensgevaarlijke stormvloeden mogelijk zijn. Landinwaarts gaat de storm gepaard met zware regens die overstromingen kunnen veroorzaken.

Eerder in de week trof Ian ook Cuba, waardoor op het hele eiland de elektriciteit uitviel. In onder meer de hoofdstad Havana en de steden Cárdenas en Surgidero de Batabanó demonstreerden volgens The New York Times donderdag mensen omdat de hulpverlening volgens hen te langzaam op gang kwam. De regering zette oproerpolitie in om de protesten te onderdrukken. The Wall Street Journal meldde vrijdag dat de Cubaanse regering de Verenigde Staten om noodhulp heeft gevraagd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij 'een eerlijk verhaal' over de Europese Unie.

Afbeelding

Voorzitter college van bestuur UU in gesprek met demonstranten

"Zijn jullie zuinig op onze prachtige Universiteitsbibliotheek?" Dat vroeg de voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, Anton Pijpers, aan de pro-Palestijnse demonstranten die sinds woensdagmiddag een gebouw van de UU aan de Drift bezetten.

Afbeelding

Tesla omlaag op Wall Street na bericht over Autopilot-onderzoek

Autobouwer Tesla hoorde woensdag bij de verliezers op Wall Street. Openbare aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of Tesla consumenten en aandeelhouders heeft misleid over de mogelijkheden van zijn zelfrijdende auto's, meldden drie ingewijden aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Israël zegt dat grensovergang opnieuw is beschoten

De Israëlische krijgsmacht zegt dat de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom opnieuw is beschoten. Er zouden acht raketten zijn afgevuurd. Een persoon raakte lichtgewond.

Afbeelding

ME voert charges uit op Rokin en verjaagt betogers

Op het Rokin in Amsterdam is de Mobiele Eenheid bezig met charges. Honderden pro-Palestijnse betogers worden met wapenstok en politiehonden opgejaagd in de richting van het Muntplein.

Afbeelding

Netflix gaat concurrentie achterna en komt ook met prijsverhoging

Netflix verhoogt voor het eerst sinds 2021 de prijzen voor abonnementen in Nederland. Daardoor zijn kijkers van de streamingdienst tot enkele euro's per maand meer kwijt. Eerder gingen de prijzen bij rivalen als Amazon Prime en Disney+ ook al omhoog.