Top kabinet en coalitiepartijen donderdag bijeen in Catshuis

Nieuws
Minister-president Mark Rutte, de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdagavond bijeen voor overleg in het Catshuis. Zij zullen een aantal actuele hoofdpijndossiers bespreken, zoals de koopkracht, de stikstofaanpak en de asielcrisis.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 20:09
Afbeelding
beeld anp

Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de Telegraaf. In de vorige kabinetsperiode kwam de politieke top van kabinet en coalitie wekelijks bijeen. Maar dat coalitieoverleg werd geschrapt toen het huidige kabinet, dat eveneens is samengesteld uit de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, begin dit jaar aantrad.

Over de stikstofplannen van het kabinet wordt al langer verschillend gedacht binnen de coalitie. D66 is daarbij een stuk enthousiaster dan de VVD en de beide christelijke partijen, die veel boeren en ondernemers tot hun achterban rekenen. Om de natuur te beschermen zal met name de agrarische sector ingrijpend moeten hervormen.

Asielcrisis

Naast de stikstofaanpak is de asielcrisis een potentiële splijtzwam binnen de coalitie. Het kabinet paste deze week voor het eerst een dwangmaatregel toe bij een gemeente die weigerde meer opvangplekken te regelen. Met name binnen de VVD heerst veel chagrijn over dat besluit.

De coalitiepartijen zaten woensdag al samen aan tafel met een deel van het kabinet op het ministerie van Financiën. Het ging daar over de begroting voor volgend jaar, met bijzondere aandacht voor de koopkracht van de lage- en middeninkomens. Die staat door de torenhoge inflatie al maanden stevig onder druk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

Afbeelding

Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

Afbeelding

Google-moeder Alphabet flink omhoog op Wall Street na cijfers

Google-moederbedrijf Alphabet was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij sterke kwartaalresultaten. Alphabet ging meer dan 10 procent omhoog en werd daarmee ongeveer 200 miljard dollar meer waard op Wall Street.

Afbeelding

Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

Afbeelding

WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen.