Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

Nieuws
De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 18:45
Afbeelding
beeld anp

Volgens nieuwe gegevens daalden de consumentenprijzen in Rusland in de periode tot en met 15 augustus voor de zesde week op rij. Vooral als gevolg van de mindere vraag. Daarnaast zorgt ook de waardestijging van de roebel ervoor dat de prijzen op peil bleven.

De inflatie in Rusland blijft evenwel hoog. Door de inval in Oekraïne eind februari en de daarop ingestelde sancties is bijna alles, van groenten en suiker tot kleding en smartphones flink duurder geworden. Tot dusver zijn de consumentenprijzen dit jaar met 10,7 procent gestegen, vergeleken met een stijging van 4,7 procent in dezelfde periode van 2021, zo bleek uit gegevens van het Russische statistiekbureau Rosstat.

Daling

De laatste tijd is dus wel een voorzichtige daling ingezet. Zelfs nadat de centrale bank van Rusland vorige maand het belangrijkste rentetarief verlaagde tot 8 procent. Daarbij gaven beleidsmakers aan dat zij bereid waren verdere monetaire versoepeling te overwegen om het dieptepunt van de economische recessie te beperken.

Uit een afzonderlijke reeks gegevens van Rosstat bleek woensdag dat de producentenprijsindex, de graadmeter voor de prijzen die leveranciers aan hun klanten rekenen, op jaarbasis sterk is gedaald van 11,3 procent in juni tot 6,1 procent in juli. In april was dit nog meer dan 30 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man raakt gewond na val van steiger Westertoren Amsterdam

Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdag even voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van een steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.

Afbeelding

Gewonde door brand in woning Oosterhout, explosies gehoord

In een woning in het Brabantse Oosterhout is vrijdagavond een grote, uitslaande brand uitgebroken na een explosie. De bewoner van het pand aan Langenhof is zwaargewond geraakt.

Afbeelding

NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

Afbeelding

China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

Afbeelding

Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.