Portugal worstelt met bestrijding enorme brand in natuurpark

Nieuws
De Portugese brandweer heeft moeite met de bestrijding van de enorme brand in het natuurpark Serra da Estrela, in het midden van het land. Meer dan 1200 brandweerlieden proberen de opgelaaide brand onder controle te krijgen.
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 18:16
Afbeelding
beeld anp

Bij de bestrijding, die wordt bemoeilijkt door een harde wind, worden 390 bluswagens en veertien blusvliegtuigen en -helikopters ingezet. Er is naar schatting 25.000 hectare natuur verloren gegaan. Dat is ruim een kwart van het totaal dit jaar in heel Portugal.

De bosbrand brak op 6 augustus uit bij het dorp Covilha. De brandweer wist het vuur vorige week onder controle te krijgen, maar ondanks alle inspanningen laaide het dinsdag weer op. Door de brand zijn 27 gewonden gevallen en tientallen mensen uit voorzorg geëvacueerd.

De brandweer hoopt de brand onder controle te krijgen voordat de temperaturen vanaf vrijdag weer stijgen. Portugal worstelt deze zomer met zeer hoge temperaturen en extreme droogte, net als andere landen in Europa. In onder meer Frankrijk en Spanje zijn grote bosbranden uitgebroken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht.

Afbeelding

Aantal overnachters in Ter Apel blijft schommelen rond 2300

In Ter Apel hebben in de nacht naar vrijdag 2291 mensen overnacht in het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Bij de nachtopvang in Zuidwolde sliepen 220 mensen.

Afbeelding

WSJ: topmannen OpenAI, Microsoft en Nvidia in AI-adviesraad VS

Sam Altman, de topman van OpenAI, en de bazen van Nvidia, Microsoft en Alphabet behoren tot de topbestuurders die zullen toetreden tot een nieuwe AI-adviesraad van de Amerikaanse regering. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Afbeelding

Aantal zakelijke leaseauto's stijgt door krappe arbeidsmarkt

Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeid..

Afbeelding

Japanse stad verhult zicht op berg Fuji om toeristen te weren

Het Japanse stadje Fujikawaguchiko heeft aangekondigd een zwart scherm van 2,5 meter hoog en twintig meter lang te zullen installeren om de bekende Mount Fuji aan het zicht te onttrekken van toeristen.

Afbeelding

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek.