Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Republikeinen kritisch over Biden in rapport over terugtrekking uit Afghanistan

Republikeinen in de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden bekritiseren president Joe Biden in een rapport over de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Afghanistan, een jaar geleden. Dat schrijven enkele Amerikaanse media, nadat ze het rapport hebben ingezien. 

Talibanstrijders trekken door Kabul na de terugtrekking van de Amerikanen in augustus vorig jaar.Beeld AFP

Volgens CNN blijkt uit het rapport dat er ten tijde van de evacuatie van Afghanen vanaf het vliegveld van Kabul slechts 36 Amerikaanse ambtenaren van het buitenlandministerie aanwezig waren, ondanks beweringen dat het ministerie de middelen om de evacuatie in goede banen te leiden flink had opgeschaald. Er was slechts één Amerikaanse consulaire medewerker beschikbaar per 3.444 Afghanen die wilden evacueren.

The Washington Post meldt dat er weinig grote onthullingen in het rapport staan. Dat komt volgens een anonieme Republikeinse assistent met wie de krant sprak doordat het buitenlandministerie weigerde documenten te overhandigen of niet aan interviews over de gang van zaken wilde meewerken. Een woordvoerder van het ministerie ontkent dat tegenover de krant, en zegt dat ambtenaren van het ministerie na de terugtrekking uit Afghanistan meer dan 150 keer met het Amerikaanse Congres hebben gesproken.

Zelfmoordaanslag

Het terugtrekken van Amerikaanse militairen uit Afghanistan gebeurde in de laatste twee weken van augustus 2021. Bij de evacuatie werden meer dan 120.000 mensen uit het land gehaald, maar het proces verliep niet vlekkeloos. Bij een zelfmoordaanslag bij het vliegveld stierven zo’n tweehonderd Afghanen en dertien Amerikaanse militairen. De VS voerden vervolgens een drone-aanval uit, waarbij tien burgers om het leven kwamen.

Het is niet precies bekend wanneer het Republikeinse rapport wordt gepubliceerd. Het Witte Huis zei tegen The Washington Post dat het ‘een partijdig rapport’ is dat ‘doorzeefd is met onnauwkeurige karakteriseringen, waarbij de krenten uit de pap gehaald zijn’ en waarin ‘valse beschuldigingen’ worden gedaan.