De bieb in het oude postkantoor in Utrecht is ‘een toevluchtsoord om te leren en tot rust te komen’

Reportage
Het ND bezoekt deze zomer enkele van de bijzondere en fraaie bibliotheken die Nederland rijk is. Wat hebben ze de samenleving te bieden aan ontspanning en educatie? Vandaag de laatste aflevering: Bibliotheek Utrecht, dat gehuisvest is in een voormalig postkantoor aan de Neude in het centrum van de Domstad.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 15 augustus 2022 om 15:26 aangepast 20:02
Blik van bovenaf in de grote hal van de bibliotheek in Utrecht.
Blik van bovenaf in de grote hal van de bibliotheek in Utrecht. beeld Hans-Lukas Zuurman

In de grote hal van de Bibliotheek Utrecht aan de Neude speelt een jong stel aan een rond tafeltje een partijtje schaak. Hij verliest, zij wint. Terwijl hij de handen voor zijn gezicht slaat en zich achter de schaakstukken op het bord verschuilt, probeert zij met haar mobiel daar een foto van te maken.  

Het statige pand, dat het laatst dienst deed als postkantoor, is ruim een eeuw geleden ontworpen door architect Joseph Crouwel. Kenmerkend is de bouwstijl van de Amsterdamse school, waarin de hang naar expressie terug te zien is in de beeldhouwwerken in het pand. Indrukwekkend zijn de metershoge, paraboolvormige bogen in de hal. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De koninklijke familie viert dit jaar Koningsdag in Emmen.

Liveblog Koningsdag • Koninklijke familie bezoekt Emmen • Geen papieren krant vandaag • Stuur je foto naar het ND

Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert vandaag Koningsdag. De koninklijke familie doet dat in Emmen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag