Direct naar artikelinhoud

Na plaknacht komt regen, maar die brengt nog weinig verkoeling

Na een broeierige nacht, waarin de temperatuur lange tijd niet onder de 20 graden wilde zakken, volgen maandag plaatselijk stevige regen- en onweersbuien. Maar veel verkoeling gaat dat nog niet brengen.

Na plaknacht komt regen, maar die brengt nog weinig verkoeling
Beeld ANP

Afgelopen zomernacht bleef het bij de meetstations van Maastricht, Schiphol, Lauwersoog en Vlissingen de hele nacht boven de 20 graden, een echte plaknacht, maar ook in de rest van het land koelde het niet enorm af. “Dan was het misschien even een uurtje onder de 20 graden, maar het was dus nog steeds een warme nacht,” legt meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza uit.

Op sommige plekken werden mensen maandagochtend wakker met regen- of onweersbuien. In de tweede helft van de middag zullen die op meer plaatsen ontstaan. “Op dit moment zie je de buien langzaam opkomen in het zuidwesten, westen en midden van het land. Afhankelijk van hoe zonnig het wordt, en dus hoe warm, kan het zijn dat mensen vooral in het zuiden overvallen worden door buien die snel en lokaal ontstaan, die zie je niet aankomen op de regenradars. Dat fenomeen zie je als de temperatuur oploopt tot zo’n 30 graden.” 

Bij deze buien is kans op hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. In het oosten en zuidoosten blijft het waarschijnlijk droog met een mix van wolken en zon. En ondanks de plaatselijke buien blijft het maandag dus warm, nadat zondag de warmste 14 augustus ooit werd gemeten. Tropisch wordt het evenwel niet, maar het kwik loopt op tot maximaal 29 graden. 

“Nog tot en met dinsdag zal er sprake zijn van een landelijke hittegolf, want dat is het zolang het niet onder de 25 graden wordt,” zegt Willemsen. Na dinsdag komt de verkoeling onze kant op. Buien doen op woensdag, vermoedelijk de natste dag van de week, een poging om de warmte ons land uit te drijven. In het binnenland wordt het waarschijnlijk hooguit 25 graden. “Daarna is de landelijke hittegolf voorbij, want dan halen we niet meer de 25 graden in De Bilt. Maar regionaal, zeker in het zuiden waar de hittegolf ook begon, kan de hittegolf nog wel doorzetten.”

Buien

Donderdag en vrijdag zullen er waarschijnlijk ook buien vallen. Maar hoe zwaar die van karakter zijn, kon Willemsens collega Wilfred Janssen zondag niet zeggen. “Dat is nog ontzettend onzeker. Her en der lees ik dat er zware onweersbuien naar ons land komen. Maar ik denk dat 95 procent van de mensen aan het eind van de week denkt: ik heb geen onweersbui gezien. Dat komt omdat ze waarschijnlijk ontzettend lokaal van karakter zijn. Het onweer kan het ene dorp wel aandoen en het andere niet.”

In het weekend is het droog en zonnig met wat stapelwolken. Met een graad of 22 een stuk kouder dan de afgelopen dagen. Willemsen: “Dat kan ook bijna niet anders. Dit zijn de temperaturen die heel goed bij deze tijd van het jaar passen.”

Video wordt geladen...