VS leggen Noord-Korea nieuwe sancties op na rakettesten

Nieuws
De Verenigde Staten hebben Noord-Korea nieuwe sancties opgelegd in reactie op de drie raketlanceringen van dat land eerder deze week. De VS hadden liever gezien dat Noord-Korea nieuwe sancties zou worden opgelegd in VN-verband, maar Rusland en China spraken daartegen veto’s uit.
anp
vrijdag 27 mei 2022 om 17:39
Afbeelding
beeld anp

Zo zullen alle Amerikaanse activa met de Far Eastern Bank en Bank Sputnik, twee Russische instellingen die ervan worden beschuldigd met Noord-Korea te werken, worden bevroren, meldt het ministerie van Financiën. Transacties met deze Russische banken worden strafbaar.

Andere sancties zijn gericht tegen Jong Yong Nam, die naar verluidt vanuit het met Moskou geallieerde Belarus werkt voor het wapenprogramma van Noord-Korea. Een aan staatsluchtvaartmaatschappij Air Koryo gelieerde handelsmaatschappij die al eerder door de VS gesanctioneerd was, krijgt nieuwe sancties.

Woensdag lanceerde Noord-Korea met korte tussenpozen drie ballistische raketten richting de Japanse Zee. Een daarvan was vermoedelijk een intercontinentale ballistische raket (ICBM). Het was de zeventiende ronde van rakettests door Noord-Korea dit jaar. Daarnaast zijn er volgens Zuid-Koreaanse informatie tekenen van een op handen zijnde nieuwe kernproef door Noord-Korea. De laatste Noord-Koreaanse kernproef was in 2017.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Winst Porsche onder druk door kosten lancering nieuwe modellen

De winst van het Duitse automerk Porsche is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, vooral door de kosten voor de lancering van verschillende nieuwe modellen dit jaar. Porsche brengt nieuwe versies van de Panamera, Taycan, Macan en 911 uit.

Afbeelding

Israël geeft gijzelaarsdeal 'laatste kans', anders invasie Rafah

Israëlische functionarissen zouden hun Egyptische collega's vrijdag hebben verteld dat Israël bereid is onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen 'een laatste kans' te geven.

Afbeelding

'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek.

Afbeelding

VK klaagt vijf mannen aan voor misdrijven in opdracht van Rusland

Vijf mannen zijn aangeklaagd voor het uitvoeren van 'vijandige activiteiten' in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Rusland, meldt de Britse politie. Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn onder de verdachten twee Britten.

Afbeelding

VN: 37 miljoen ton puin in Gazastrook

De Verenigde Naties schatten dat 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook. Het Palestijnse gebied is het doelwit van vele Israëlische luchtaanvallen sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

Afbeelding

Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken.