Oorlog in Oekraïne

’95 procent van regio Loehansk bezet door Rusland’

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne. Lees meer stukken in ons dossier.

Dit blog is gesloten

Lees verder in ons nieuwe blog.

‘Strategisch belangrijke Oost-Oekraïense stad Lyman in Russische handen’

Pro-Russische separatisten claimen vrijdag dat ze het stadje Lyman in Oost-Oekraïne volledig in handen hebben gekregen. Dat melden internationale persbureaus. In Lyman ligt één van de grootste rangeerterreinen voor treinen van Oekraïne, waardoor de Russen strategisch belang hebben bij de stad. Het sporennetwerk in Lyman hielp onder meer bij de distributie van wapens.

De Oekraïense autoriteiten hebben de Russische inname van de stad in de Donetsk-regio nog niet officieel bevestigd. Wel zei een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in de nacht van donderdag op vrijdag dat Oekraïne Lyman „volgens nog te verifiëren informatie” is kwijtgeraakt, aldus persbureau Reuters.

Volgens de adviseur zijn de Russen in vergelijking met het begin van de oorlog tactisch en organisatorisch sterker geworden. „Uiteraard niet overal,” nuanceerde hij, „maar ze zijn zonder twijfel gegroeid.” De Russische strijdkrachten maken gestaag vorderingen in Oost-Oekraïne. Om die opmars te stuiten, vroeg Kiev het Westen de afgelopen dagen veelvuldig om meer en zwaardere wapenleveringen.

Mensen in een evacuatiebus vlakbij Lyman, eerder deze maand. Foto Jevgeni Maloletka/AP

De oorlog in beeld

’95 procent van regio Loehansk bezet door Rusland’

Rusland heeft op dit moment meer dan 95 procent van de oblast Loehansk in handen. Dat meldde het Institute for the Study of War (ISW) donderdagavond. De afgelopen week hebben de Russische strijdkrachten volgens het Amerikaanse onderzoeksinstituut in meerdere plaatsen in Oekraïne terreinwinst geboekt, al gaan hun offensieve operaties traag.

Volgens het ISW streeft Rusland de komende dagen naar verovering van de Oost-Oekraïense stad Sjevjerodonetsk. Om de industriestad, die zo’n tachtig kilometer van de Russische grens ligt, wordt momenteel hevig gevochten; het is de een van de laatste steden in Loehansk in handen van Oekraïne. Russische strijdkrachten hebben de stad grotendeels omsingeld. In Sjevjerodonetsk zijn zo’n 1.500 mensen omgekomen sinds het begin van de Russische invasie, melden de lokale autoriteiten vrijdag volgens internationale persbureaus.

Het Oekraïense ministerie van Defensie zei volgens het ISW dat de gevechten momenteel een stuk heviger zijn dan eerdere Russische aanvallen in de regio en dat ze waarschijnlijk zullen „blijven escaleren”. Pogingen van Russische strijdkrachten om terreinwinst te boeken ten zuidoosten van de stad Izjoem, in het grensgebied tussen de oblasten Charkov en Donetsk, zijn echter mislukt, meldt het ISW.

‘VS overwegen Oekraïne geavanceerde raketsystemen te sturen’

De Amerikaanse regering overweegt om langeafstandsraketten naar Oekraïne te sturen, meldt CNN. De wapens zouden onderdeel zijn van een groter hulppakket dat mogelijk volgende week al wordt aangekondigd.

President Zelensky vroeg de VS de afgelopen weken om het Multiple Launch Rocket System (MLRS) te leveren. Deze in de VS gemaakte wapensystemen kunnen raketten honderden kilometers afvuren, veel verder dan alle systemen die Oekraïne nu heeft. Volgens de Oekraïeners zouden deze wapens het verschil kunnen maken bij de oorlog tegen Rusland.

De VS zijn terughoudend in het leveren van dit soort systemen omdat het sturen van steeds zwaardere wapens naar Oekraïne door Rusland gezien kan worden als een provocatie die zou kunnen leiden tot een vergelding tegen de VS. Gevreesd wordt ook dat Oekraïne de wapens zou gebruiken om Russisch grondgebied aan te vallen.

Lees ook: Welke wapens stuurt het Westen naar Oekraïne?

Zelensky haalt uit naar Europa vanwege trage reactie op Russische agressie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdagavond in een televisietoespraak uitgehaald naar Europa, dat volgens hem te traag reageert op de aanval van Rusland op Oekraïne. Als voorbeeld noemde hij de tot dusver mislukte pogingen van de Europese Unie om een zesde sanctiepakket tegen Rusland in te stellen.

Zelensky zei dat hij de landen die nieuwe sancties willen instellen dankbaar is, maar vroeg zich ook af waarom de landen die dwarsliggen zoveel macht hebben. De EU wil in een zesde sanctiepakket een totaalverbod op Russische olie vastleggen, maar landen als Hongarije en Slowakije verzetten zich daartegen omdat ze nauwelijks mogelijkheden zien om snel van Russische olie af te stappen. Doordat het nieuwe sanctiepakket nog niet is ingesteld, verdient Rusland volgens Zelensky dagelijks nog bijna een miljard euro aan de export van onder andere olie.

Lees ook: reigend veto van Orbán hangt boven EU-boycot Russische olie

President Volodymyr Zelensky tijdens een videotoespraak. Foto AFP

Poetin: Rusland wil voedselcrisis helpen oplossen als het Westen sancties opheft

Rusland is bereid om te helpen de wereldwijde voedselcrisis op te lossen, op voorwaarde dat het Westen „politiek gemotiveerde” sancties tegen het land opheft. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd in een telefoongesprek met de Italiaanse premier Mario Draghi, zo meldt het Russische persbureau TASS op basis van een gespreksverslag van het Kremlin. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba stelde de positie van Poetin in een eerste reactie gelijk aan „chantage”.

De Italiaanse premier Mario Draghi zei na het telefoongesprek met Poetin in gesprek te zullen treden met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, om te proberen de blokkade van havensteden aan de Zwarte Zee ongedaan te maken, zo meldt persbureau Reuters. Een bemiddeling tussen Rusland en Oekraïne over een deblokkade van de steden aan de Zwarte Zee noemde Draghi „onzeker”, maar hij zei gezien de ernst van de situatie een poging te willen wagen.

Lees ook deze reportage uit Oekraïne: De oorlog zorgt voor problemen in de tarwe-export van Oekraïne: ‘Er wordt ontzettend geschoten’

Zeeblokkades
Momenteel zijn er Russische zeeblokkades van kracht op de havens van Odessa, Marioepol en Cherson, waarvandaan voor de oorlog 90 procent van de Oekraïense tarwe geëxporteerd werd. Meer dan 20 miljoen ton graan kan als gevolg daarvan niet uit Oekraïne worden geëxporteerd. De Verenigde Naties vrezen dat de verstoorde export en oplopende graanprijzen voor acute hongersnood van miljoenen armen zullen zorgen.

Eerder vandaag werd bekend dat ook Turkije, dat toegang heeft tot de Zwarte Zee, met Rusland en Oekraïne onderhandelt over het openen van een corridor via het land om de hervatting van de export van Oekraïens graan mogelijk te maken.

Een vrachtwagen met graan bij een opslag in de plaats Tsjernihiv. Foto Edgar Su/Reuters

Russische rechtbank bevestigt ontslag van 115 gardisten die weigerden in Oekraïne te vechten

Het ontslag van 115 leden van de Russische Nationale Garde is woensdag door een militaire rechtbank bevestigd, zo meldt het persbureau Interfax op basis van de persdienst van de rechtbank. De gardisten werden recentelijk ontslagen, omdat ze weigerden deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne, waarna ze dat ontslag tevergeefs aanvochten. De Russische Nationale Garde is een binnenlandse veiligheidsdienst die losstaat van de Russische krijgsmacht.

De zitting werd achter gesloten deuren gehouden om te voorkomen dat „militaire geheimen” naar buiten zouden komen. Volgens de rechtbank hadden de gardisten geweigerd een missie uit te voeren die verband hield met de „speciale militaire operatie” van Moskou in Oekraïne. De rechtbank maakte niet bekend waar de ontslagen gardisten in Rusland waren gestationeerd.

De zaak bevestigt de geruchten dat Russen weigeren in Oekraïne te vechten. In het begin van de oorlog kwam er ook al nieuws naar buiten van twaalf gardisten die weigerden vanuit het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim Oekraïne binnen te trekken.

Oekraïne: Russen hebben de overhand in provincie Loehansk

Rusland heeft de overhand in de oostelijke Oekraïense provincie Loehansk. Dat heeft de Oekraïense generaal Oleksi Gromov donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Gromov zei ook dat Rusland raketsystemen heeft verplaatst naar de zuidwestelijke Wit-Russische oblast Brest, waarmee hij de kans op nieuwe raketaanvallen op West-Oekraïne toegenomen acht. Hij gaf geen bewijs voor die claim.

Nu Rusland er niet in is geslaagd om Kiev of Charkov in handen te krijgen, richt het zich volledig op de Donbas. Volgens de Oekraïense krijgsmacht beschoten Russische troepen woensdag meer dan veertig steden in deze regio, die bestaat uit de provincies Loehansk en Donetsk. Volgens president Volodymyr Zelensky van Oekraïne zijn Russische militairen in sommige delen van Oost-Oekraïne „zwaar in de meerderheid”.

Om zijn grip op de ingenomen gebieden te verstevigen, ondertekende de Russische president Vladimir Poetin onlangs een wet waarmee het voor Oekraïners in de bezette zuidelijke regio’s Cherson en Zaporizja makkelijker wordt om Russisch staatsburgerschap te krijgen. Ook schrapte het Russische lagerhuis de maximumleeftijd voor vrijwillige militaire dienst, waarmee de Russische krijgsmacht hoopt een grotere aanwas van strijdkrachten te realiseren.

Beeld NRC

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC op donderdag verslag van de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees hier het blog van woensdag terug.