Van de honderd duurzaamheidskeurmerken voldoen elf aan criteria

Nieuws
Van de honderd duurzaamheidskeurmerken op voedingsproducten blijken er elf te voldoen aan strenge beoordelingscriteria. Dat blijkt uit een inventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Deze zogenoemde topkeurmerken voldoen daarmee aan een reeks duurzaam- en betrouwbaarheidseisen.
anp
dinsdag 24 mei 2022 om 13:12
Afbeelding
beeld anp

In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dinsdag dat Milieu Centraal een keurmerkenwijzer heeft opgesteld. Die moet het voor consumenten en bedrijven makkelijker maken om duurzamere keuzes te maken. De voorlichtingsorganisatie heeft daarin de elf keurmerken die de beoordeling hebben doorstaan aangeduid als topkeurmerken.

Een keurmerk dat hier bijvoorbeeld onder valt is het Beter Leven Keurmerk op vlees, met zowel twee als drie sterren. Dit keurmerk maakt met het aantal sterren duidelijk hoe goed er voor het dier is gezorgd. Ook het ASC-keurmerk op kweekvis, dat regels stelt aan duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden voor het personeel, valt volgens Milieu Centraal onder de topkeurmerken.

Drie criteria

Milieu Centraal deed een beoordeling aan de hand van drie criteria. Zo werd er gekeken naar de ambitie om aan duurzaamheidseisen te voldoen op het gebied van milieu en dierenwelzijn, de betrouwbaarheid van het keurmerk en de mate van transparantie.

Een aantal keurmerken beoordeelde Milieu Centraal met een hoge score. ‘Deze logo’s horen bij een ambitieus duurzaamheidsprogramma binnen één bedrijf, maar dragen niet bij aan het verminderen van de totale hoeveelheid duurzaamheidsclaims’, schrijft Staghouwer.

In 2016 constateerde de Autoriteit Consument en Markt dat sprake is van ‘een wildgroei aan keurmerken, claims en logo’s’. Volgens Staghouwer is dat ‘onwenselijk’, en leidt deze wildgroei bij consumenten tot verwarring en verlies van vertrouwen in keurmerken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden.

Afbeelding

Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

Afbeelding

LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. 'De tijd begon te dringen', zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO in een verklaring.

Afbeelding

Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro.

Afbeelding

KLM-personeel mag voortaan ook sneakers dragen

KLM-medewerkers mogen binnenkort ook sneakers onder hun uniform dragen tijdens het werk. De meeste vrouwelijke medewerkers dragen nu nog hakken, maar vanaf 6 mei mogen ze ook kiezen voor een sportieve schoen.

Afbeelding

Lagere gasprijzen drukken winst TotalEnergies

Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Door de milde winter en goed gevulde gasopslagen in Europa lagen de prijzen voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) veel lager, wat de resultaten van het Fr..