Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Gay Krant-oprichter Joop Boonstra (73) overleden

Joop Boonstra, medeoprichter en voormalig directeur van de Gay Krant, is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden aan de complicaties van suikerziekte. Dat maakt Henk Krol bekend, zijn ex-partner en voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift.

Joop Boonstra (rechts) bladert samen met Jan Deetman (midden) door de jubileumeditie van de Gay Krant.Beeld ANP / Menno Boermans

Het opinieblad verscheen tussen 1980 en 2013. Na het faillissement ging het blad door met een gelijknamige website. Met de opbrengsten van het maandblad werd destijds de strijd voor de openstelling van het huwelijk bekostigd. Volgens Krol was Boonstra er dan ook medeverantwoordelijk voor dat het voor koppels van hetzelfde geslacht vanaf 2001 mogelijk werd om in Nederland te trouwen.

Boonstra organiseerde in 1977 een benefietconcert in Het Concertgebouw in Amsterdam, Miami Nightmare. Dat deed hij samen met Krol, kunsthandelaar Walter Kamp en Tweede Kamerlid Coos Huijsen. Mies Bouwman presenteerde deze avond en onder anderen Sylvia de Leur, Jos Brink en Martine Bijl traden op. 

Met de opbrengst werden onder meer advertenties geplaatst in The Miami Herald en Time om ‘de homobeweging van Amerika te steunen’.

Boonstra werd 73 jaar. 

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.