Direct naar artikelinhoud
Italië

Italiaan moet 2 euro betalen voor een espresso en belt de politie

De Italiaanse espresso heeft van de Unesco de status van immaterieel werelderfgoed gekregen.Beeld AFP

Wie Nederlandse prijzen gewend is, zal niet schrikken als de rekening na het nuttigen van een espresso twee euro bedraagt. Maar in Italië - waar je vaak maar een euro betaalt voor een kopje - proestte een bezoeker van een café in Florence zijn koffie bijna weer uit, toen hij geconfronteerd werd met die woekerprijs.

Hij belde de politie over het hem aangedane onrecht. Die constateerde dat de bar in overtreding was: de prijzen hadden zichtbaar op een menu moeten staan. Dat de prijzen wel digitaal te raadplegen waren, kon de wetshandhavers niet vermurwen: de bareigenaar kreeg een boete van 1000 euro.

Op sociale media reageerde hij furieus: het was niet zomaar een ordinair bakkie, maar een decafé getrokken van bonen van een kleinschalige Mexicaanse plantage. Dat kost nu eenmaal wat.

De klager kan zich opmaken voor meer teleurstellingen, want door gestegen grondstoffenprijzen nadert de gemiddelde Italiaanse espressoprijs inmiddels 1,50.

Lees ook

Italië wil erkenning voor zijn espresso als werelderfgoed

Weinig dingen zijn zo Italiaans als een kopje espresso, vindt de regering in Rome. Zij wil daarom internationale erkenning van de bereidingswijze van het kleine kopje sterke koffie als immaterieel erfgoed.