Direct naar artikelinhoud
NieuwsMisdaad

Genekt door zijn telefoon: Nederlandse international Quincy Promes genoemd in grootschalig drugsonderzoek

Quincy Promes tijden de kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Italië in 2020.Beeld ANP

Operatie Sky heeft nog eens een opvallende naam opgeleverd. Profvoetballer Quincy Promes stond vorig jaar nog op het EK voetbal voor Nederland, maar wordt nu een spil genoemd in een omvangrijk drugsnetwerk dat cocaïne invoerde en synthetische drugs naar Australië exporteerde. Wat is er gebeurd?

Wie is Quincy Promes?

De 30-jarige Nederlander Quincy Promes stond vorige zomer nog op het EK voetbal met Oranje. In totaal heeft hij vijftig interlandwedstrijden achter de kiezen. Ooit stond hij ook op het veld voor Ajax en momenteel wordt zijn loon betaald door Spartak Moskou. De profvoetballer werd eerder al verdacht van poging tot moord (op zijn neef, red.) en huiselijk geweld, en nu blijkt dat hij ook de spil was in een omvangrijk drugsnetwerk dat cocaïne invoerde en synthetische drugs naar Australië exporteerde.

Wat is er net aan het licht gekomen?

De pgp(pretty good privacy)-telefoon van Promes was aangesloten op het vorig jaar door de politie ontsleutelde Sky-ECC-netwerk. Dat melden bronnen rond het onderzoek in de zaak-Promes aan verschillende Nederlandse media. 

“Dankzij berichten op de telefoon kunnen we ook bewijzen dat hij de bedoeling had om zijn neef dood te steken op een feest in de zomer van 2020”, aldus een rechercheur bij De Telegraaf. Promes zou de man in Abcoude, een dorp in Utrecht, in zijn knie hebben gestoken. Uit getapte telefoongesprekken die plaatsvonden in de nacht kort na de steekpartij, bleek dat hij dat al van plan was en dat het niet in een opwelling gebeurde. Tot nu toe heeft Promes de steekpartij altijd ontkend.

Lees ook

‘Gigantische goudklomp aan informatie.’ Eén jaar na de kraak van Sky ECC: 4,5 miljard euro aan drugs gevat, 888 arrestaties

Uit het dossier blijkt verder dat Promes er alles aan heeft gedaan om uit handen van het gerecht te blijven. Zo bezochten twee vrienden van de voetballer het slachtoffer van de steekpartij in het najaar van 2020. Ze boden hem 20.000 euro als hij een verklaring zou tekenen waarin hij beloofde de aangifte tegen Promes in te trekken. Geluidsfragmenten van die intimidatie zijn op de telefoon van Promes gevonden. Eén van die twee vrienden is inmiddels in België tot vier jaar cel veroordeeld voor een cocaïnezaak in Antwerpen.

Wat was de rol van Promes in het drugsnetwerk?

Promes zou samen met familie geld geïnvesteerd hebben in een bestelling cocaïne. Specifiek zou het gaan om de ruim 4.000 kilo van de harddrugs die in april 2020 door de politie werd onderschept in Antwerpen. Meerdere uithalers uit Amsterdam-Zuidoost werden toen opgepakt. De drugs hadden een groothandelswaarde van 120 miljoen euro. De straatwaarde lag nog veel hoger.

Waarom mocht Promes blijven voetballen?

Dat is de grote vraag momenteel. Want ondanks de verdenkingen maakte Promes gewoon deel uit van het Nederlandse elftal tijdens het EK voetbal vorige zomer. De bronnen, die anoniem willen blijven, laten aan Nieuwsuur weten dat de KNVB op de hoogte was van de zaak. De Nederlandse voetbalbond ontkent dit. Huidig bondscoach Louis van Gaal liet onlangs weten dat hij Promes niet meer oproept voor Oranje zolang de zaak van het steekincident niet is afgerond.

Promes werd na zijn verhoor in 2020 enkele dagen vastgezet, maar hij kon kort daarvoor nog wel een wedstrijd in de Champions League van zijn toenmalige club Ajax spelen. Twee maanden na zijn arrestatie werd de voetballer door Ajax met verlies verkocht aan Spartak Moskou. 15 miljoen euro betaalden de Russen, die expliciet lieten vastleggen dat ze geen schade lijden, mocht Promes worden veroordeeld.

De rechtszaak van Promes voor de steekpartij in 2020 werd in maart uitgesteld vanwege ziekte. Een van de procesdeelnemers was ziek. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Quincy Promes in Ajax-truitje in 2019.Beeld ANP Sport