Gesteggel tussen Volkskrant en Van Drimmelen over publicaties

Nieuws
De Volkskrant en Frans van Drimmelen hebben elkaar maandag getroffen in het gerechtshof in Amsterdam in een hoger beroep dat draait om beschuldigingen aan het adres van het voormalig D66-lid. Het dagblad wil alsnog publiceren over onder meer het vermeende machtsmisbruik van de man, terwijl de advocaat van Van Drimmelen juist een rectificatie eist voor wat er tot nu toe is geschreven.
anp
maandag 16 mei 2022 om 19:17
Afbeelding
beeld anp

Vorige maand bracht de Volkskrant in een artikel naar buiten dat de partijtop van D66 al een jaar conclusies uit een vertrouwelijk rapport van een onderzoeksbureau achterhield. Hierin stond dat Van Drimmelen zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting een oud-medewerkster van de partij. In het destijds openbaar gemaakte deel van het rapport leek de man juist vrijgepleit te worden.

Voor de publicatie van dit artikel had de rechtbank in Amsterdam na een kort geding van Van Drimmelen de krant opgelegd een aantal zaken te schrappen, zoals de beschuldigingen van machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Door dit vonnis kan de Volkskrant deze kwesties nog altijd niet omschrijven.

Berichten

De advocaat die de krant bijstaat wees maandag onder meer op het feit dat er sinds vorige maand allerlei ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Zo is Van Drimmelen weg bij D66 en is inmiddels ook door de partij toegegeven dat ‘onterecht de indruk is gewekt dat er geen sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag’. Om het verhaal kracht bij te zetten, haalde de advocaat van de Volkskrant enkele voorbeelden aan van de berichten die Van Drimmelen zou hebben verstuurd. Zo zou hij de vrouw meermaals hebben gezegd dat hij haar moest spreken voorafgaand aan een partijcongres in 2015, anders zou het ‘daar grondig en openbaar misgaan’.

De advocaat van Van Drimmelen sprak bij het hof van een ‘affectieve liefdesrelatie’ tussen de vrouw en de man, die eindigde in 2015. Volgens hem gaat het om een privékwestie. Hij zou zwaar geleden hebben onder de publicaties, de advocaat noemde het een ‘sociale en zakelijke boycot’ en vond ook dat de krant de kwestie enorm heeft aangedikt. Van Drimmelen zelf noemde het ‘disproportioneel’ wat hem is overkomen.

Het hof oordeelt woensdag om 16.00 uur over de kwestie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze kregen 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten.

Afbeelding

Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Afbeelding

Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

Afbeelding

Google-eigenaar Alphabet fors hoger op Wall Street na cijfers

Alphabet werd vrijdag 11 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van Google werd daarmee ruim 200 miljard dollar meer waard en steeg de beurswaarde naar meer dan 2 biljoen dollar.

Afbeelding

Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

Afbeelding

Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.