BMW M3 – 2001 – 314.221 km - Klokje Rond

Beter dan als plantenbak

64 reacties

Video
AutoWeek 19 2022
AutoWeek 19 2022

Je leest het in AutoWeek 19 2022

Vier jaar lang stond deze BMW M3 in de tuin van de vader van Laurens Westerdijk in weer en wind. Toen kwam eindelijk het idee om de auto weer rijdend te maken. Maar al die jaren in weer en wind buiten, daar wordt een auto niet beter van. Inmiddels is het een restauratieproject van vader en zoon. Geen betere dan Tim de Leeuw om te oordelen of zij op de goede weg zijn.

De BMW M3 van de E46-generatie heeft een aantal belangrijke pijnpunten. Een daarvan is dat de drijfstang­lagers slijten. “We wisten dat die ongeveer 200.000 kilometer meegaan”, vertelt Laurens ­ Westerdijk. “Deze auto heeft bij 30.000 en 97.000 kilometer een nieuwe motor gehad, dus toen de BMW de 300.000 naderde, is hij aan de kant gegaan met het idee om de lagerschalen te ­ vervangen. Daar kwam van alles tussen, waardoor het er vier jaar lang niet van kwam.” Net voordat de auto de status van plantenbak zou bereiken, werd hij gered uit de tuin. “Uiteindelijk heb ik met mijn vader de moed gevat om die lagerschalen te gaan doen. Daar waren we precies op tijd mee, want ze waren flink uitgesleten. Dat was niet lang goed gegaan.

Daarna zijn we verder gegaan om de auto weer netjes te krijgen. Maar er zijn nog steeds vreemde klachten. Vier jaar stilstand, dat doet geen goed. Gisteren gaf de snelheidsmeter telkens tachtig kilometer te veel aan en nu werkt de verstelling van de spiegel weer niet.” En je leest het goed: alles aan de M3 doen de beide Westerdijks zelf. “Sinds mijn ­ vader de auto bezit, is hij nooit meer naar een garage geweest.”

SMG OMBOUWEN

Tim de Leeuw van Carrec Technocenter kent de M3 van deze generatie als zijn broekzak. Hij heeft zelf ook zo’n auto, die hij bovendien vrijwel helemaal ­ opnieuw heeft opgebouwd. Wat dat betreft begeven vader en zoon zich dus in het hol van de ehh… Leeuw. Tim mag beoordelen of zij op de goede weg zijn met hun restauratieproject. “Om te beginnen petje af dat ze alles zelf doen. Want het is natuurlijk best een moeilijke auto.”

Als hij terugkomt van zijn proefrit is hij gematigd positief. “De ­ motor loopt nog geweldig, maar de revisie van de versnellingsbak en de koppeling is wat minder geslaagd.” Dat kan kloppen, want tijdens de revisie van de bak is er één verkeerd onderdeel in gegaan dat het feestje een beetje heeft verpest. “Toch is het knap dat het enigszins is gelukt,”­ vergoelijkt Tim. “Want zo’n bak is eigenlijk helemaal niet te reviseren. Dapper dat jullie eraan ­begonnen zijn.” Een tip heeft hij ook: “Een SMG-automaat is ook om te bouwen tot handbak. Dan moeten de schakelrobots eraf. Misschien is dat nog een optie.”

De onderzijde van de M3 ziet er prachtig uit. Het hoogtepunt zijn de nieuwe katalysatoren die zomaar even € 1.400 kostten. Alle nieuwe omdat ze door roest geen stand houden. Hier zie je dat dit proces al is begonnen. Dat wordt een hele klus, die je niet te lang mag uitstellen.” Het is een standaardklacht bij dit type M3. Toen de ­ vader van Laurens hem kocht, is het probleem al eens door de dealer onder garantie opgelost. Maar het keert dus gewoon weer ­ onderdelen zijn netjes gepoedercoat om de auto nog meer ­ toekomstbestendig te maken.

PUNTLASSEN

Verder gaat het remmen niet tot tevredenheid van Tim. Als hij de remschijven bekijkt, komt hij een begin van de oorzaak tegen. “Omdat deze auto zo lang heeft stilgestaan, zie je de afdruk van de remblokken. Dat veroorzaakt nu een trilling. Je remt het er niet zomaar af. Die schijven zouden eigenlijk moeten worden afgedraaid. Maar over het algemeen geldt dat het remsysteem voor deze snelle auto eigenlijk te zwak is ­uitgevoerd.”

Als hij onder de BMW door loopt, komt hij nieuw onheil tegen. “Het subframe is aan de auto gepuntlast. Die lassen zijn berucht ­ omdat ze door roest geen stand houden. Hier zie je dat dit proces al is begonnen. Dat wordt een hele klus, die je niet te lang mag uitstellen.” Het is een standaardklacht bij dit type M3. Toen de ­ vader van Laurens hem kocht, is het probleem al eens door de dealer onder garantie opgelost. Maar het keert dus gewoon weer terug. Tim: “Als je zo’n auto wilt kopen, moet je letten op wat in M3-kringen de ‘big three’ wordt genoemd: dat probleem met het subframe, de drijfstanglagers en de Vanos, het systeem van de variabele kleptiming. Als er een BMW M3 voor weinig geld wordt aangeboden, kun je ervan uitgaan dat minimaal een van die pro­blemen zich voordoet.”

Waar de Westerdijks zelf ook moeite mee hebben, is het ­ spuitwerk. Laurens: “De blanke lak was aan het loslaten, dus is de auto helemaal opnieuw ­ gespoten.” Maar nu hij op de brug onder het kunstlicht staat, blijkt dat er een heleboel zakkers in de lak zitten. “Het is niet een klus waarop we bespaard hebben, dus daarmee moet ik zeker nog terug. Jammer dat het enige wat we hebben uitbesteed zo slecht heeft uitgepakt.” Want hoewel de M3 zeker niet perfect is, heeft Tim toch veel waardering voor vader en zoon Westerdijk. “Er is indrukwekkend veel werk in gaan zitten. Aan deze BMW is al bijzonder veel aangepakt. Als dat zo doorgaat, kan deze auto zeker nog een ­ronde mee.”

DE MENING VAN CARREC TECHNOCENTER

“Motor loopt nog als een zonnetje, maar de bak en koppeling verpesten de rij­beleving een beetje. Er is duidelijk een hoop aan gedaan, maar helaas heeft dat de auto niet per se beter gemaakt. Ook zijn er nog flink wat zaken die de komende tijd aandacht nodig hebben. Als er nog veel tijd en geld in wordt ­ gestoken, kan hij nog een tijd mee.”

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Signalement

Merk Bmw
Model M3
Carrosserie 2-deurs, coupé
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 78.600

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 6-cil. in lijn
Cilinderinhoud 3.246 cc
Maximaal vermogen 252 kW / 343 pk bij 7.900 tpm
Maximaal koppel 365 Nm bij 4.900 tpm
Inhoud brandstoftank 63 l
Lengte / breedte / hoogte 4.492 mm / 1.780 mm / 1.372 mm
Wielbasis 2.731 mm
Massa leeg 1.470 kg
Laadvermogen 530 kg
Banden voor225/45ZR18Prijzen
Banden achter255/40ZR18Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 5,2 s
Brandstofverbruik 11,9 l/100km
CO2-uitstoot 287 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (64) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum