Direct naar artikelinhoud
NieuwsFA Cup

Liverpool zet met FA Cup tweede trofee van dit seizoen in de kast

Kostas Tsimikas heeft net de beslissende penalty tegen de touwen getrapt en leidt de vieringen.Beeld AFP

De spelers van Liverpool hadden hun zenuwen in de finale van de FA Cup beter in bedwang dan hun collega’s van Chelsea. Voor de tweede keer dit seizoen won de ploeg met strafschoppen een bekerfinale op Wembley. Net als vorige keer wisten de twee grote rivalen niet te scoren tijdens de gewone speeltijd.

Jürgen Klopp heeft Neuro11. Wanneer de Duitse manager, met de gouden medaille om zijn hals, na de gewonnen FA Cup-finale tegen Chelsea plaatsneemt voor de persconferentie, looft hij eerst twee Duitse neurowetenschappers. Hij vertelt hoe Niklas Häusler en Patrick Häntschke hem drie jaar geleden hadden benaderd met het aanbod spelers te helpen bij het nemen van strafschoppen. De pandemie vertraagde het project, maar het werk van de jonge ‘hersentrainers’ is nu in volle glorie zichtbaar.

Twee uur voor de lofzang van ‘Kloppo’ had de geschiedenis zich herhaald. Net als bij de finale van de Carabao Cup, eind februari, waren Chelsea en Liverpool na 120 minuten niet aan score toegekomen. Indertijd volgde, aan de zijde van de Liverpool-fans, een oneindige strafschoppenserie waarbij plaatsvervangend Chelsea-doelman Kepa na 21 treffers de eerste was die miste. Nu, aan de Chelsea-kant, eindigde de serie in 6-5 voor Liverpool. Alleen Sadio Mane miste voor The Reds, oog in oog met zijn vriend en landgenoot Edouard Mendy.

Met het pakken van ’s werelds oudste beker heeft Klopp, die net tot 2026 heeft bijgetekend, met Liverpool alles gewonnen wat er te winnen valt. “Het is jammer dat we niet al te lang kunnen feesten”, zegt hij tegen de verzamelde pers. “Want de wedstrijdplanners zijn zo handig geweest om ons dinsdag alweer naar Southampton te sturen.” Liverpool moet in de Engelse havenstad winnen om een kleine kans te blijven maken op de quadruple, de vier prijzen in een seizoen. Manchester City is favoriet om de landstitel te verlengen.

Bij Liverpool was tijdens de finale een hoofdrol weggelegd voor Luis Diaz. Met zijn snelheid en vaardigheden zorgde de linksbuiten vooral tijdens de openingsfase voor paniek in de achterhoede van Chelsea. De 25-jarige Colombiaan, die wordt vergeleken met Luis Suarez, vergat zijn acties echter te bekronen. Nadat Chelsea-uitblinker Reece James achterin orde op zaken had gesteld kwamen de Londense cupfighters terug in de wedstrijd. Na rust kwam Chelsea dicht bij een doelpunt toen een vrije trap van Marcos Alonso op de lat belandde.

Ook Liverpool raakte het metaal. In de 84ste minuut schoot Diaz op de ene paal en Andy Robertson op andere. Tijdens de verlengingen zaten de ploegen op hun tandvlees. Voor Liverpool was het de zestigste wedstrijd van het seizoen. Met het oog op de naderende Champions League-finale haalde Klopp Virgil van Dijk naar de kant, nadat de Oranje-aanvoerder een ongemakkelijk gevoel had gekregen in een van zijn knieën. Precies een eeuw nadat Billy Smith namens Huddersfield de eerste strafschop in een FA Cup-finale benutte, moest deze jubileumfinale vanaf de elf meter worden beslist.

Klopp toonde dat hij nog altijd de meester is, en Chelsea’s Thomas Tuchel de leerling.