Toponderhandelaar VS eist vrijlating gevangenen door Iran

Nieuws
Het is onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten het kernwapenverdrag met Iran uit 2015 nieuw leven in blazen als Iran vier Amerikaanse burgers die in Teheran worden vastgehouden niet vrijlaat. Dat zegt de hoogste Amerikaanse onderhandelaar Robert Malley in gesprek met persbureau Reuters.
anp
maandag 24 januari 2022 om 12:50
Afbeelding
beeld anp

De vier Amerikaanse gevangenen vormen in principe een andere kwestie dan het kernwapenverdrag, zegt Malley, ‘maar het is voor ons moeilijk voor te stellen het kernwapenoverleg te heropenen zolang vier onschuldige Amerikanen worden gegijzeld door Iran.’

De VS houden indirecte overleggen over het kernwapenverdrag en los daarvan indirecte gesprekken over het vrijlaten van de Amerikaanse gevangenen. Het is voor het eerst dat Malley de vrijlating van de Amerikanen zo nadrukkelijk verbindt aan de indirecte overleggen over het kernwapenverdrag.

Gijzelaars

Critici beschuldigen Iran ervan buitenlanders gevangen te zetten om ze als een soort gijzelaars te kunnen gebruiken bij internationale onderhandelingen. Iran ontkent dat te doen. Het land zal ook niet instemmen met de eis van Malley. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag laten weten niet akkoord te gaan met de vrijlating van de Amerikaanse gevangenen als voorwaarde voor verdere onderhandelingen.

Iran sloot de atoomdeal in 2015 met de Verenigde Staten, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee werden de nucleaire activiteiten van Iran beperkt in ruil voor verlichting van internationale sancties. Sinds de Amerikanen zich in 2018 onder leiding van toenmalig president Donald Trump eenzijdig terugtrokken, houdt ook Iran zich niet meer aan de afspraken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek.

Afbeelding

Yesilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt.

Afbeelding

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief, die is ondertekend door 329 burgemeesters.

Afbeelding

Digitaal betalen tijdens Koningsdag steeds populairder

Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet.

Afbeelding

Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Ze heeft neuskanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant.