De Nederlandse katholiek houdt van de paus, maar wil méér dan de kerkelijke leer

Achtergrond
Luisteren naar wat er leeft bij gelovigen, dat is wat paus Franciscus van de bisschoppen vraagt. Maar willen de Nederlandse bisschoppen echt horen wat de Nederlandse katholieken van hun kerk verlangen? Wat dat is, komt naar voren in dit verhaal.
Jaco Wilschut Jaco Wilschut
vrijdag 21 januari 2022 om 18:10
Een eucharistieviering in de Sint-Jozefkerk in het centrum van Tilburg (2017).
Een eucharistieviering in de Sint-Jozefkerk in het centrum van Tilburg (2017). beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Een synode die gaat over wat ‘gewone’ gelovigen denken over hun eigen plaats in de kerk en die hun inspraak geeft – dat is het idee voor de wereldwijde bisschoppensynode van de Rooms-Katholieke Kerk in 2023. Het is een opvallende keus van paus Franciscus, waarmee hij de rollen omdraait in een kerk die toch vooral gekenmerkt wordt door haar klassieke ‘top-downmentaliteit’ – de bisschoppen spreken, de gelovigen luisteren. 

Tijdens de twee jaar durende ‘synodale weg’ naar die synode toe, vraagt de paus van de bisschoppen een luisterend oor en van leken de wil om te spreken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In oktober 2021 opende paus Franciscus een drie jaar durende synode over de vernieuwing van de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk. Op 4 oktober 2023 gaat deze de derde en beslissende fase in.

Liveblog RK-synode • Dit staat er in het slotdocument • Bisschop Hoogenboom: 'onomkeerbare beweging'

Van 4 tot 29 oktober vindt een historische bisschoppensynode plaats als onderdeel van een drie jaar durend proces waarmee paus Franciscus de RK-Kerk wil vernieuwen. Vanuit Rome doet het Nederlands Dagblad verslag.

Zicht op een van de 35 ronde tafels waaraan de 365 synodevaders en -moeders tot 29 oktober vergaderen over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk. Het veelbesproken thema van een inclusieve kerk, waar iedereen welkom is, gaat veel verder dan de vragen rond gender en seksualiteit.

Bisschoppensynode aan de slag met heikele vragen. 'Niet bang voor spanningen, die horen bij het proces'

‘De sfeer is uitmuntend!’ Het enthousiasme en optimisme onder de leden van de bisschoppensynode is onverminderd groot. Maar nu gaan de heikele thema’s ter tafel komen, waaronder de kerkelijke omgang met homoseksuelen.

Hedwig Mensink studeerde als eerste vrouw aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht. 'Ik was zeer gedreven om mijn roeping te volgen.’

Pastoraal werker Hedwig Mensinks hoop voor de synode: 'Vrouwen willen gewoon gewijd worden'

Dat vrouwen in de synode van paus Franciscus een stem krijgen, roert Hedwig Mensink tot tranen toe. Het inspireerde de pastoraal werker tot het maken van 'synode-kunst'.

Het kruis van San Damiano staat bij de ingang van de synodehal te wachten op de synodevaders en -moeders.

Synode in Vaticaan achter gesloten deuren. Spreken is zilver, luisteren is goud, zwijgen is ingewikkeld

Paus Franciscus wil dat zijn synode over de vernieuwing van de kerk een geestelijk karakter draagt. Daarom vroeg hij om een mediapauze. Maar dat brengt velen in een lastig parket.

De kardinalen Raymond Burke (links) en Robert Sarah (rechts). Beiden namen dinsdagavond deel aan een protestmanifestatie van conservatieve katholieken tegen de synode van paus Franciscus.

Paus zet deur naar zegening van homostellen open en haalt verbod op vrouwenwijding van het slot

Vijf gepensioneerde kardinalen probeerden paus Franciscus met vragen klem te zetten en zo zijn hervormingen te dwarsbomen. Maar in plaats van te zwijgen - zoals in 2017 - gaf Franciscus hen lik op stuk.

De dominicaan Timothy Radcliffe geeft de spirituele retraite van drie dagen aan de synodevaders en -moeders die vanaf woensdag zullen praten over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk.'

Dominicaan tegen synodevaders en -moeders: 'Ga op een katholieke manier met meningsverschillen om'

De deelnemers aan de bisschoppensynode over de toekomst van de Rooms-Katholiek Kerk volgen voorafgaand daaraan een spirituele retraite. Deze wordt gegeven door de beroemde Engelse dominicaan Timothy Radcliffe.