Europol haalt door cybercriminelen gebruikte VPN offline

Nieuws
Europol heeft een virtueel privénetwerk (VPN) dat veel door cybercriminelen wordt gebruikt offline gehaald. In tien landen werden maandag tegelijk servers in beslag genomen of verstoord, waardoor VPNLab.net niet meer werkt.
anp
dinsdag 18 januari 2022 om 13:08
Afbeelding
beeld anp

De politie ondernam actie in Nederland, Duitsland, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Letland, Oekraïne, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De politie in het Duitse Hannover leidde de operatie.

VPNLab.net was sinds 2008 actief en bood voor weinig geld goede onlineprivacy. Er was sprake van een zogeheten dubbele VPN, doordat de verbinding via servers in meerdere landen ging. Cybercriminelen maakten hier gebruik van, waardoor ze moeilijk te traceren werden.

Politiediensten kwamen de VPN-provider op het spoor nadat uit meerdere onderzoeken naar voren was gekomen dat cybercriminelen er gebruik van maakten. VPNLab.net adverteerde zelf ook op het darkweb.

Na de invallen zijn meer dan honderd organisaties geïnformeerd dat ze het risico lopen op een cyberaanval. Veiligheidsdiensten zijn volgens Europol direct begonnen om te helpen dit te voorkomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot.

Afbeelding

OM zegt sorry tegen man die onterecht vastzat voor stalking

Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan de man die in 2019 ten onrechte een jaar in de cel is beland na valse aangiftes van Sanne S., die haar eigen stalking in scène had gezet.

Afbeelding

Europese Commissie gaat webwinkel Shein op namaak controleren

De modewebwinkel Shein moet van de Europese Commissie binnen vier maanden bewijzen tonen dat het geen illegale of nagemaakte waren verkoopt. Ook moet zijn website zo zijn ingericht dat minderjarigen die aankopen doen niet worden misleid.

Afbeelding

Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden.

Afbeelding

4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden.

Afbeelding

A7 bij Purmerend vanaf maandag helemaal dicht voor vrachtverkeer

De snelweg A7 bij Purmerend gaat vanaf maandag tijdelijk helemaal dicht voor vrachtwagens en bussen. Dat is nodig om de werkzaamheden die daar momenteel plaatsvinden aan een brug over het Noordhollandsch Kanaal goed te kunnen uitvoeren, meldt demissionair minister Mark Harbers..