Britse geheime dienst vond gijzelnemer Texas niet gevaarlijk

Nieuws
De Britse geheime dienst heeft de man uit Blackburn die afgelopen weekend in Texas mensen in een synagoge gijzelde, eerder onderzocht en niet gevaarlijk bevonden. Britse media melden dat Malik Faisal Akram in 2020 is doorgelicht door de dienst MI5. Die koesterde verdenkingen dat de man van Pakistaanse komaf iets met terrorisme te maken kon hebben. Maar de conclusie van het onderzoek luidde dat hij geen gevaar opleverde.
anp
dinsdag 18 januari 2022 om 13:11
Afbeelding
beeld anp

De Britse regering heeft beloofd te helpen in het onderzoek naar de gijzeling zaterdag van vier mensen in een synagoge in Texas. Londen heeft de gijzeling ‘een vreselijke antisemitische daad van terrorisme’ genoemd. De politie schoot Akram dood nadat de vier gijzelaars ongedeerd waren ontkomen. In het Engelse Manchester zijn zondagavond twee tieners gearresteerd in verband met de gijzeling in het Texaanse Colleyville.

Familie van Akram vraagt zich in Britse media af hoe hij in Texas terechtgekomen is. Hij had een strafblad en psychische problemen. Maar hij zou twee weken geleden naar New York zijn gevlogen en in daklozencentra in de VS hebben verbleven. Hij heeft een vuurwapen op straat gekocht, zei president Joe Biden afgelopen weekend en hij sprak van een daad van terrorisme.

Gevangene

De FBI ging er aanvankelijk van uit dat de dader in zijn eentje handelde. Een zegsman van de FBI zei eerder dat ‘hij dacht dat Akram maar op één ding uit was en dat dat niet speciaal met Joden te maken had’.

Akram eiste tijdens de gijzeling in de synagoge de vrijlating van een in Fort Worth gevangen zittende Pakistaanse, Aafia Siddiqui. Hij noemde haar ‘zuster’ maar de twee zijn geen familie. De Pakistaanse wetenschapper Siddiqui werd in 2010 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 86 jaar cel omdat ze in Afghanistan probeerde Amerikanen te doden. Ze zit in een gevangenis nog geen 30 kilometer van de plek van de gijzelingsactie van Akram.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelensky wil buitenlandse investeringen in Oekraïense defensie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil de binnenlandse defensieproductie uitbreiden met hulp van het Westen, zei hij donderdag in zijn dagelijkse videotoespraak.

Afbeelding

Adema keurt nieuw vaccin tegen blauwtongvirus goed

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder.

Afbeelding

Bevolking Nederland in eerste kwartaal minder hard gegroeid

In het eerste kwartaal van dit jaar is de bevolking van Nederland met bijna 20.000 mensen gegroeid. Dat zijn er 7600 minder dan dezelfde periode in 2023.

Afbeelding

Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

Afbeelding

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder.